27 / 11 / 2024

Emlak vergisinde özürlü indirimi var mı?

Emlak vergisinde özürlü indirimi var mı?

Emlak vergisinde 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan kimseler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Peki, emlak vergisinde özürlü indirimi var mı? Vergi indirimi nasıl olur?




Emlak vergisinde özürlü indirimi var mı?

Emlak vergisinde mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Bu uygulamadan geliri olmayan ve 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan kimseler yararlanabiliyor.


Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyen kimselerin, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek bildirimde  bulunmaları gerekiyor. Peki, emlak vergisinde özürlü indirimi var mı?


Emlak vergisinde özürlü muafiyeti şu şekilde açıklanıyor:

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” un 22’nci maddesi ile değişik 8’inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan indirimli bina vergisi oranına ilişkin hükme, özürlüler ifadesi eklenmiş, böylece özürlülerin de “sıfır” oranlı bina vergisi uygulamasından yararlanmaları sağlanmıştır.

 

47 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre, Türkiye sınırları içinde, brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni olan, tek meskende hisseye veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan özürlüler bu meskenleri için Bakanlar Kurulunca 2006 yılına ait belirlenen indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanacaklardır. Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili belediyelere belgelendirmeleri gerekmektedir.

 

Özürlünün sahip olduğu tek konut eğer belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık vb. türden ise emlak vergisi ödenecektir. Bu nitelikte olan konutlar için istisna yoktur. Birden fazla konuta sahip olan veya kışlık konutu yanında bir de yazlığı bulunan özürlü bu imkândan yararlanamayacak, sahip olduğu iki konut için de  emlak vergisi ödeyecektir. Özürlünün emlak vergisi ödememe imkânından yararlanması için sahip olduğu tek konutta bizzat oturması şart değildir. Konutunu kiraya verip, kendisi kirada oturan özürlü de sahip olduğu konut için emlak vergisi ödemeyecektir.

 

İndirimli bina vergisi oranından yararlanacak olan özürlüler tarafından; 47 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe (Ek:1) ile birlikte, yine aynı tebliğ ekinde yer alan “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” (Ek:2) düzenlenerek (Dilekçe ve Bildirim Formu’nun internetteki www.gib.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) ilgili belediye başkanlığına verilecektir. İndirimli bina vergisi oranından yararlanmak için gerekli olan özürlülerin özürlü olduklarını belgeleyen tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporunun aslı dilekçeye eklenecektir.

 

İndirimli bina vergisi oranından yararlanma şartlarını taşımadığı halde, gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle indirimli bina vergisi oranından yararlanan özürlüler ile durumlarında meydana gelen  değişikliği bildirmeyen özürlülerden alınması gereken vergi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte alınacaktır.



Bina vergisi ne zaman başlar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön