05 / 01 / 2025

Emlak vergisini kimler ödeyecek? Kimler ödemeyecek?

Emlak vergisini kimler ödeyecek? Kimler ödemeyecek?

1. taksit ödemeleri Mart ayında başlayan emlak vergisi için ödemeler 31 Mayıs 2018 tarihine kadar devam ediyor. Peki, emlak vergisini kimler ödeyecek? Kimler ödemeyecek?



2018 yılı 1. taksit ödeme dönemi Mart ayında başlayan emlak vergisi için ödemeler devam ediyor. Vergi mükellefleri ilk taksitlerini Mayıs ayı sonuna kadar ödeyebiliyor. İsteyenler borcun tamamını bu dönemde kapatabiliyor. Ancak bu dönemde vergi ödemesi yapmayanlar vergi cezası ile karşılaşıyor.

Emlak vergisi borcu 1 gün bile geç ödense aylık vergi cezası kesiliyor. Bu ceza bir ay için yüzde 1.40 oranında tahsil ediliyor.

İkinci taksitlerin Kasım ayında ödeneceği emlak vergisinde ödemeler ilçe belediyesine yapılıyor. Vergi için ödenecek bedel, gayrimenkulün bedeli üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.

Emlak vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, bu sene emlak vergisini kimler ödeyecek? Kimler ödemeyecek?

Emlak vergisinde mükellef, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor, elbirliği mülkiyete sahip malikler ise vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 

2018'de emlak vergisini kimler ödemeyecek?

Tek meskeni olanlar vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Kanunen 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar 
- Emekliler 
- Hiçbir geliri olmayanlar 
- Şehit yakınları 
- Dul ve yetimler 
- Gaziler 
- Ev hanımları

2018'de emekli olanlar bu sene vergiden muaf mı?

Bu sene içinde emekli olan kimselerin emlak vergisi muafiyeti 2019 yılı itibari ile başlıyor. 2017 yılında emekli olan kimseler, bu sene başvurmaları halinde tek konutu için vergiden muaf oluyor.

2018'de ev alanlar bu sene vergi ödeyecek mi?

Bu sene içinde gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi sorumluluğu da yine 2019'da başlıyor. Sene sonuna kadar belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. 2017'de ev alanların ise emlak vergisi sorumluluğu bu sene başlıyor. Mükellefler ilk vergilerinin ilk taksitini 31 Mayıs'a kadar ödeyebiliyor.

Yeni inşa edilen bina için ne kadar vergi ödenecek?

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

20 soruda emlak vergisi!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön