28 / 04 / 2024

Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası var mı?

Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası var mı?

Emlak vergisi birinci taksiti, mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksiti kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Peki, emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur? Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası var mı?



Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası var mı?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince; Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Emlak Vergisinin konusuna giren bina, arsa ve arazi tabirleri ise şu şekilde ifade ediliyor:


Bina: Yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsidir. Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.


Arazi: Sınırları yeterli vasıtalarla belirlenmiş, yatay ve düşey sınırları bulunan yeryüzü parçasıdır.


Arsa: Belediye sınırları içinde Belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır.


Emlak vergisi birinci taksiti, mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksiti kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 


Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebiliyor. Peki, emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur? Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası var mı?


Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası var mı?

Emlak vergisi ödemesini geciktiren ya da ödemeyen mükellefler, ödemedikleri her emlak vergisi taksiti için 6183 sayılı kanun gereğince gecikme cezası ödemek zorundadırlar. 


Zamanında ödenmeyen emlak vergisi borcu için aylık %1,9 gecikme faizi uygulanıyor.


Emlak vergisi hiç ödemedim ne yapmalıyım?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön