Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 6 gün sonra sona eriyor! Kimler emlak vergisi ödemez?
Emlak vergisinin ilk taksit ödeme süresi 31 Mayıs 2022 tarihinde sona eriyor. Peki kimler emlak vergisi ödemez? Emlak vergisinde muafiyet şartları neler? İşte merak edilen ayrıntılar... Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ahmet Kıvanç, yazısına "Emlak vergisi, her mahalle, sokak ve cadde için belirlenen değerler üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında alınıyor
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ahmet Kıvanç, bugünkü köşesinde emlak vergisini kaleme aldı. Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ahmet Kıvanç, yazısına "Emlak vergisi, her mahalle, sokak ve cadde için belirlenen değerler üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında alınıyor. Büyükşehirlerde ise konutlarda binde 2, işyerlerinde binde 4 oranında vergi ödeniyor" ifadelerini kullanarak başladı ve vergide muafiyet şartlarına değindi.
Emlak vergisinin ilk taksit ödeme süresi 31 Mayıs 2022 tarihinde sona eriyor. Emlak vergisinin peşin ya da senede 2 taksit olarak ödenebildiğini vurgulayan Ahmet Kıvanç, ilk taksitin 1 Mart’tan 31 Mayıs’a kadar olan dönemde, ikinci taksitin de Kasım'da ödenmesi gerektiğini belirtti.
Peki emlak vergisinde muafiyet şartları neler? İşte Ahmet Kıvanç'ın konuyla ilgili o yazısı...
Ahmet Kıvanç, emlak vergisi muafiyetine ilişkin, "Hiçbir geliri olmayanların, gelirleri sadece emekli aylığından ibaret olanların, engellilerin, şehit yakınlarının ve gazilerin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları emlak vergisinden muaf tutuluyor" açıklamasında bulundu.
Yeni emekli olanlar veya dul – yetim aylığı bağlatanların emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için bağlı oldukları ilçe belediyesine başvuru yaparak emlak vergisinden faydalanabileceklerinin altını çizen Ahmet Kıvanç, "Bu yıl ilk defa konut alanların emlak vergisi muafiyeti gelecek yıl başlayacak. Evin bu yılki vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Yeni emekliler ise muafiyetten, emekli oldukları tarihi izleyen yıldan itibaren yararlanabiliyorlar" açıklamasında bulundu.
YAZLIK EVE MUAFİYET VAR MI?
Yazlıklarla ilgili emlak vergisine de değinen Ahmet Kıvanç, "Emekliler, engelliler, şehit yakınları ve gaziler ile hiçbir geliri olmayanların muafiyetten yararlanabilmeleri için konutun brüt 200 metrekareyi aşmaması ve tek meskene sahip olmaları gerekiyor" şeklinde konuştu. Kıvanç, Başka bir meskende hisseye sahip olanların, tek meskene ek olarak yazlık evi olanların muafiyetten yararlanamayacağını vurguladı.
ÇALIŞAN EMEKLİLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI?
Milyonlarca emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaş, emlak vergisinden muaf olup olmadıklarının yanıtını araştırıyor. Ahmet Kıvanç, bu kişilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayacağının altını çizdi.
KİMLER EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN YARARLANABİLİR?
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ahmet Kıvanç, emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecek kişileri şu şekilde açıkladı:
"İşsiz veya ev kadınlarının 2021 yılındaki faiz gelirleri 53 bin TL'den düşükse,
Sahibi olduğu tek meskeni kiraya veren ve kendisi kirada oturanlar,
Eşinin ya da çocuklarının evinde yaşayan emeklilerin boş duran konutları,
Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip emekliler gelir kazanmadıkları sürece emlak vergisi muafiyeti kapsamında."
Yabancıya konut satışı yeniden TBMM'de! 2 yıl durdurulsun teklifi!
Asgari ücret zammında son dakika gelişmesi! Temmuz ayı maaşı ortaya çıktı!