05 / 11 / 2024

Emlak vergisiyle ilgili tüm merak edilenler!

Emlak vergisiyle ilgili tüm merak edilenler!

Sözcü Gazetesi'nin yazarlarından Dr. Nedim Türkmen bugünkü yazısında emlak vergisiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi. İşte Nedim Türkmen'in o yazısı..




Pazartesi günü yayınlanan Emlak Vergisi ile ilgili köşe yazıma istinaden, siz değerli SÖZCÜ okurlarından gelen sorular neticesinde Emlak Vergisi ile ilgili ince noktaları sizlerle paylaşmak ve karşılaştığınız sorunlara cevap vermek adına konuyu tekrar gündeme almış bulunmaktayım. Gündeme ilişkin olarak hepimizi ilgilendiren ve siz değerleri okuyucularımıza bir ışık tutmak adına gelen sorularınıza cevap vereceğiz.


Soru 1: Ankara'da bulunan ve halen oturmakta olan 2 evinden birisini, 2006 yılında çalışmakta olan kızıyla birlikte yarı yarıya ortak olarak almış ve Emlak Vergisi'ni kızıyla birlikte ödemektedir. Kızı 2010 yılında işten ayrılmış ve halen işsiz. Bu durumda kızının Emlak Vergisi mükellefiyeti ortadan kalkmış mıdır? (Ankara'dan Reşat Ünlü) 


Emlak Vergisi'nden muaf olduğu halde vergi ödeyenler ne yapacaklar?


200 metrekareyi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde; indirimli vergi oranı meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanmaktadır. Emekli olup 2 eviniz olduğu için; siz indirimli vergi oranından faydalanamazsınız fakat 2010 yılından bu yana işsiz olan kızınız ödediği vergileri belgeleyerek, dilekçe ile müracaat eder ise, ödemiş olduğu vergileri geri alabilir.


Soru 2: 2007 yılından beri sahip olduğu Esenyurt'taki evi için düzenli olarak Emlak Vergisi ödemekte iken; Esenyurt Belediyesi tarafından alınan karar gereğince, evinin 2 sınıf olan değeri lüks kategorisine çıkartılmış fakat konuyla ilgili kendisine herhangi bir tebligat yapılmamıştır. Geriye dönük olarak kendisinden 2011-2012-2013-2014-2015 yıllarına ilişkin Emlak Vergisi farkının peşin olarak ödenmesi talep edilmiştir. Emlak Vergisi fark ödemeleri için yargı yoluna başvuru mümkün müdür? (İstanbul'dan Nejat Karaaliler)


Emlak Vergisi'ne dava açılabilir mi?


Emlak Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile birlikte vatandaşlara dava açma hakkı tanınmamıştı. Ticaret ve sanayi odaları ve muhtarlar sadece Emlak Vergisi'ne ilişkin olarak dava açabilmekteydi. Konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmış ve 2011 yılında Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal etmiştir. Dolayısıyla artık herkes Emlak Vergisi ile ilgili dava açabilmektedir. Emlak Vergisi'ne ilişkin davalar 2 türlü açılabilmektedir. Birincisi; 4 yılda bir muhtarlıklarda askıya çıkan arsa metrekare değerleri takip edilmeli, süresi içinde dava açılmalıdır. İkinci olarak; süreler kaçırılmış ise, yeni değerlenmiş arsa değeri üzerinden Emlak Vergisi'nin ilk taksiti ödenerek, aldıkları tahakkuk fişi ile birlikte 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açılabilmektedir.


Soru 3: Eşinin sahip olduğu 125 metrekare olan bir evini konut olarak kiraya vermiş olması durumunda, Emlak Vergisi'nden muaf olur mu? (Ülkmen Kalkan)


Konutu olup da, Emlak Vergisi ödememek mümkün mü?


Tek konutu olan ve konut olarak kiraya veren ev hanımları ve işsizler sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajına sahiptirler. Tek konutunu işyeri olarak kiraya veren ev hanımları ve işsizler sıfır oranlı vergi avantajını kaybedeler. İlk başta konut olarak kullanılan bir gayrimenkul, işyeri olarak kiraya verildiğinde, Emlak Vergisi artık konut olarak değil, işyerinin tabi olduğu oranda ödenir.


Soru 4: Sahip olduğu 185 metrekare evi için belediye tarafından kendisine binada 25 metrekare daha park alanı bulunduğu gerekçe gösterilerek, evin 210 metrekare sayıldığı ve bu alan üzerinden Emlak Vergisi ödemesi gerektiği iletişmiştir. Sıfır oranlı vergi muafiyetinden yararlanma imkanı var mıdır? Hangi gerekçeler ile belediyelere itiraz edilir? (Bursa'dan emekli öğretmen Rıza Özşahin)


Gayrimenkullerde ‘Brüt' alan konusu; Emlak Vergisi ve KDV yönünden farklı olduğu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönünden de farklı tanımlanmaktadır. Konumuz Emlak Vergisi olduğuna göre, bu vergiye ilişkin yasa ve tebliğ yönünden, ‘Brüt alan nedir' diye baktığımızda, karşımıza net alanın yüzde 25 fazlası brüt alandır, sonucu çıkmaktadır.


Sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanmak için neler yapılmalıdır?


Herkes durumuna uygun aşağıdaki bildirimleri belediyeye yapmak durumundadır.

– Hiçbir geliri olmayanlar için; ‘Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin tek meskenine ait form' ile ‘Hiçbir geliri olmayanların tek meskenlerine ait taahhüt belgesi'

– Emekliler ile bunların dul ve yetimleri için; ‘Tek mesleki olan emeklilere, dul ve yetimlere ait form'

– Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri için; ‘Tek meskeni olan şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilerine ait form'

– Engelliler için; ‘Tek meskeni olan engellilere ait indirimli bina vergisi formu' ile ‘Sağlık kurulu raporu' ile belediyeye bildirim yapmaları gerekmektedir.


Soru 5: Birden fazla evi olan ve sadece emekli aylığı geliri olanlar Emlak Vergisi öder mi? (Mine Galip)

Emekliyseniz ve birden fazla eviniz var ise, sıfır oranlı Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanamazsınız.


Soru 6: 2016 yılında sattığım gayrimenkulümün Emlak Vergisi'ni kim ödeyecek? (İstanbul'dan Sevgi Özçelik)


2016 yılında satılan gayrimenkulün vergisini kim ödeyecek?


2016 yılında satılan evin Emlak Vergisi satıcı tarafından ödenir. Alıcı gayrimenkulü aldığı ilk yıl için vergi ödemez. Alıcı 2016 yılında yalnızca belediyeye gayrimenkule ilişkin bildirim verir. 2016 yılında konut, arsa vs. aldıysanız, 2016 yılındaki Emlak Vergisi satıcıya ait olup, ödeme mükellefiyetiniz 2017 yılında başlayacaktır.


Sözcü/ Dr. Nedim TÜRKMEN


Geri Dön