Emlak Yasası hatalı düzenleniyor!
Eskidji Ankara Bölge Ortağı Köksal Ünal: “Emlak yasasında biraz hatalı gidiliyor. Piyasa tüketici, emlakçı, müteahhit, bankalar ve devlet ayaklarını kapsayacak şekilde düzenlenmeli“ şeklinde konuştu.
Gayrimenkul sektörü uzmanı Köksal Ünal, konuya sadece “Emlak yasası olarak bakıldığı için biraz hatalı gidildiğini“ ifade etti ve piyasasının 5 temel ayağı bulunduğuna dikkat çekerek “Bu konu tüketici, emlakçı, müteahhit, bankalar ve devlet olmak üzere 5 ayağı da kapsayacak şekilde bir bütün olarak düzenlenmelidir“ dedi. Ünal, piyasanın işleyişi, vergi ve diğer boyutları ve bu alanda faaliyet gösterenlerin niteliklerine ilişkin yapılacak mevzuat düzenlemelerin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Eskidji Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, yeni Emlak Yasası konusunda şunları söyledi:
“Emlak sektörünün yeniden yapılandırılmasına yönelik emlak yasası şu an gündemde. Fakat olaya sadece emlak yasası olarak bakıldığı için biraz hatalı gidiliyor. Konunun emlak alıcılarını, emlakçıları, müteahhitleri, bankaları, devleti (Maliye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) kapsayacak şekilde bir bütün olarak değerlendirilmesi ve düzenlenmesi gerekir. Bizim emlakçılar olarak müteahhitlerden kopmamız mümkün değil. Biz onların ürettiğini satıyoruz. Müteahhitlerin Maliyeden kopması da söz konusu olamaz. Çünkü devlete vergi veriyor, harçlarını ödüyor, daireler satıldığında metrekarelerine göre vergiler ödeyip faturalar kesiyor. Bankalardan kopması mümkün mü? Bankalar da ister konut kredisi ister proje kredisi olarak bu işin finansmanını sağlıyor. Dolayısıyla buradaki en önemli şey bunların Maliyenin önderliğinde ve Çevre Şehircilik Bakanlığının içinde olduğu müteahhitlerin, bankaların, emlakçıların bir arada olduğu bir formül bulunması. İşe bu noktadan başlanmalı.”
-“Bir kerelik af gelmeli, vergiler düşürülmeli”…
Ünal, tapu harçları ve belediye emlak vergilerinde “bir sefere mahsus af” getirilmesi ve öncesinde oranların düşürülmesini de önerdi. Piyasanın yüzde 70’inde resmi bedelden tapu işlemi yapılmadığına işaret eden Ünal, “Tapu harcını yüzde 1+1 toplamda % 2’ye düşürüp bir seferliğine de af getirilmeli. Denilecek ki, herkes tapu dairelerine gitsin, dairesinin, arsasının, tapusu olan her gayrimenkulünün fiyatını güncellesin. Ama güncel değerlerine getirildiğinde yüksek emlak vergileriyle karşılaşacak insanlar. Dolayısıyla belediye emlak vergileri de bu oranlamalara göre düzenlenmeli” diye konuştu.
-“Beş yıl muafiyeti kalkmalı”…
Emlak alım satımlarında “beş yıl muafiyeti”nin kaldırılmasını da öneren Ünal, şöyle dedi:
“Burada bir de 5 yıllık muafiyet diye bir şey var. Siz bir gayrimenkul alırsanız bu gayrimenkulü 5 yılın sonunda hangi rakama satarsanız satın, bir gelir vergisine tabi olmuyorsunuz. Bu da aslında piyasada bir rahatsızlığa yol açıyor. Çünkü özellikle büyük şirketler, holdingler, kurumlar bir gayrimenkulü alırken haklı olarak tam bedelden almak istiyor. Ama yatırımcı vatandaş tapu harcından kaçmak için aldığı gün gerçek değerinden yapmamış. Şimdi tam bedelle de yapınca yüzde 38-40’larda vergi çıkıyor. Beş yıl uygulaması ile piyasadaki akışkanlık durmuş oluyor. Hâlbuki o gayrimenkul hızlı satılsa devlet tapu harcı, belediye emlak vergisi, emlakçının komisyon aldığı için kestiği fatura olarak devlet bu işten para kazanacak. Ama bu şekilde oradaki gayrimenkulü 5 yıl durdurmuş oluyorlar. Bence gayrimenkullerin tam bedellerine getirilmesi, emlak vergileri ve tapu harçlarının düşürülmesi sağlandıktan sonra 5 yıllık muafiyet yüzde 100 kalkmalı. ”
-‘’Komisyon bedel faturası olmadan tapu işlemi yapılmamalı’’
Tapu işlemlerinde rayiç belgesi , nüfus cüzdanı aslı ve resim olmadan nasılki tapu işlemi yapılamıyorsa emlak firmalarının o işe dair kestiği komisyon bedel faturasıda zorunlu belgeler arasında olmalı.
Haber Anayurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İnşaat sektörünün ayağı bulunduğuna dikkat çekerek rekor hızla büyüdüğü son yıllarda artan konut üretimi ve ticareti paralelinde devasa bir sektöre dönüşen emlak piyasasının yeniden düzenlenmesi ihtiyacı doğarken, hükümetin gündemindeki emlak yasası düzenlemesine sektörden çeşitli görüş ve öneriler geliyor. Gayrimenkul sektörü uzmanı Köksal Ünal piyasasının 5 temel ayağı bulunduğuna dikkat çekerek "Bu konu tüketici, emlakçı, müteahhit, bankalar ve devlet olmak üzere 5 ayağı da kapsayacak şekilde bir bütün olarak düzenlenmelidir" dedi. Ünal, piyasanın işleyişi, vergi ve diğer boyuttan ve bu alanda faaliyet gösterenlerin niteliklerine ilişkin yapılacak mevzuat düzenlemelerin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Anayurt
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Eski Ankara Bölge Ortağı Köksal Ünal, Emlak Yasası’nın tüketici, emlakçı, müteahhit, bankalar ve devlet ayaklarını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
İnşaat sektörünün rekor hızla büyüdüğü son yıllarda artan konut üretimi ve ticareti paralelinde devasa bir sektöre dönüşen emlak piyasasının yeniden düzenlenmesi ihtiyacı doğarken, hükümetin gündemindeki emlak yasası düzenlemesine sektörden çeşitli görüş ve öneriler geliyor. Gayrimenkul sektörü uzmanı Köksal Ünal, konuya sadece "Emlak Yasası olarak bakıldığı için biraz hatalı gidildiğini" ifade etti. Emlak piyasasının 5 temel ayağı bulunduğuna dikkat çeken Ünal, "Yeni yasa tüketici, emlakçı, müteahhit, bankalar ve devlet olmak üzere 5 ayağı da kapsayacak şekilde bir bütün olarak düzenlenmelidir" dedi. Ünal, piyasanın işleyişi, vergi ve diğer boyutları ve bu alanda faaliyet gösterenlerin niteliklerine ilişkin yapılacak mevzuat düzenlemelerin büyük önem taşıdığını vurguladı.
BİR ARADA OLMALIYIZ
Bizim emlakçılar olarak müteahhitlerden kopmamız mümkün değil diyen Ünal, "Biz onların ürettiğini satıyoruz. Müteahhitlerin Maliyeden kopması da söz konusu olamaz. Çünkü devlete vergi veriyor, harçlarını ödüyor, daireler satıldığında metrekarelerine göre vergiler ödeyip faturalar kesiyor. Bankalardan kopması mümkün mü? Bankalar da ister konut kredisi ister proje kredisi olarak bu işin finansmanını sağlıyor. Bu nedenle hepsinin bir arada olduğu bir formül bulunmalı" dedi.
Sabah
Haber Posta Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
İnşaat sektörünün başarılı satış müdürü Selçuk Sukas Alpiş Group iştiraklerinden Alpiş inşaat Satış Pazarlama Müdürü oldu. Dört yıl önce İstanbul'dan Bursa inşaat sektörüne transfer olan tecrübeli satış müdürü Sukas dön yıl boyunca Bursa'da 15 projenin satış pazarlama organizasyonunu gerçekleştirerek başarılı bir grafik sergilemişti. Selçuk Sukas; "Alpiş inşaat büyük bir marka, bu markanın bir parçası olmaktan mutluyum ve gururluyum" dedi.
TUANA EVLERİYLE BAŞLANGIÇ
Selçuk Sukas, Alpiş çatısı altındaki çalışmalarının startını Tuana Evleri ile verdiklerini belirtti. Selçuk Sukas. "istanbul Caddesinde 52 bin metrekare alanda 14 blok ve 356 daire olarak kurgulanan Tuana Evleri'nin satışına başladık, yoğun bir tempoda misafirlerimizi karşılamaya ve satışlara devam ediyoruz" dedi. Selçuk Sukas, Tuana'nm nitelik zengini bir proje olduğunu, ısıtmalı yüzme havuzları, saunalar. Türk hamamları, spor salonları. 24 saat güvenlik. 7/24 kamera takip sistemi çocuk oyun alanları, otoparklar ve yeşil alanlar gibi önemli sosyal alanlar kurgulandığını belirtti. Tuana Evlerinin Aralık 2016 da teslim edileceğini belirten Selçuk Sukas, İstanbul Caddesinde çok ciddi bir değişim ve gelişimin başladığını, bu gelişimi gören Alpiş inşaat'mda bölgeye çok ciddi yatırımlar yaptığını ve yapmayada devam edeceğini belirtti.
Posta Bursa
Haber Anadolu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Eskidji Ankara Bölge Ortağı Köksal Ünal "Emlak yasasında biraz hatalı gidiliyor. Piyasa tüketici, emlakçı, müteahhit, bankalar ve devlet ayaklarını kapsayacak şekilde düzenlenmeli" dedi.
İnşaat sektörünün rekor hızla büyüdüğü son yıllarda artan konut üretimi ve ticareti paralelinde devasa bir sektöre dönüşen emlak piyasasının yeniden düzenlenmesi ihtiyacı doğarken, hükümetin gündemindeki emlak yasası düzenlemesine sektörden çeşitli görüş ve öneriler geliyor.
DÜZENLEME BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Gayrimenkul sektörü uzmanı Köksal Ünal, konuya sadece "Emlak yasası olarak bakıldığı için biraz hatalı gidildiğini" ifade etti ve piyasasının 5 temel ayağı bulunduğuna dikkat çekerek "Bu konu tüketici, emlakçı, müteahhit, bankalar ve devlet olmak üzere 5 ayağı da kapsayacak şekilde bir bütün olarak düzenlenmelidir" dedi. Ünal, piyasanın işleyişi, vergi ve diğer boyutları ve bu alanda faaliyet gösterenlerin niteliklerine ilişkin yapılacak mevzuat düzenlemelerin büyük önem taşıdığını vurguladı.
BİZ MÜTEAHHİTLERİN ÜRETTİĞİNİ VERİYORUZ
Eskidji Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, yeni Emlak Yasası konusunda şunları söyledi "Emlak sektörünün yeniden yapılandırılmasına yönelik emlak yasası şu an gündemde. Fakat olaya sadece emlak yasası olarak bakıldığı için biraz hatalı gidiliyor. Konunun emlak alıcılarını, emlakçıları, müteahhitleri, bankaları, devleti (Maliye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) kapsayacak şekilde bir bütün olarak değerlendirilmesi ve düzenlenmesi gerekir. Bizim emlakçılar olarak müteahhitlerden kopmamız mümkün değil. Biz onların ürettiğini satıyoruz. Müteahhitlerin Maliyeden kopması da söz konusu olamaz. Çünkü devlete vergi veriyor, harçlarını ödüyor, daireler satıldığında metrekarelerine göre vergiler ödeyip faturalar kesiyor. Bankalardan kopması mümkün mü? Bankalar da ister konut kredisi ister proje kredisi olarak bu işin finansmanını sağlıyor. Dolayısıyla buradaki en önemli şey bunların Maliyenin önderliğinde ve Çevre Şehircilik Bakanlığının içinde olduğu müteahhitlerin, bankaların, emlakçılarm bir arada olduğu bir formül bulunması. İşe bu noktadan başlanmalı" dedi.
Anadolu Gazetesi