Emlak Terimleri

Emlakçı komisyonu 2022 ne kadar?

Emlakçı komisyonu, gayrimenkul alım satımı ve kiralama gibi işlemlerde tarafların en çok merak ettiği kalemler arasında yer alıyor. Peki, emlakçı komisyonu 2022 ne kadar oldu? Emlak işlerini direkt sahibinden halledenlerin böyle bir masrafı olmazken, emlakçının kapısını çalanların aldıkları hizmet karşılığında belli oranlarda ödeme yapması şart

Emlakçı komisyonu, bir gayrimenkulün alım satım ve kiralama işlemlerinde emlakçı ile çalışılması halinde ortaya çıkıyor. Emlak işlerini direkt sahibinden halledenlerin böyle bir masrafı olmazken, emlakçının kapısını çalanların aldıkları hizmet karşılığında belli oranlarda ödeme yapması şart.

Emlakçıların müşteri porftöyünden yararlanmak ve emlak işini daha hızlı çözmek isteyenler yapacağı masraf listesine emlakçı komisyonunu da ekliyor. Emlakçılara ne kadar ödeneceği ise büyük bir soru işareti. Peki, emlakçı komisyonu 2022 ne kadar oldu?

EMLAKÇI KOMİSYONU 2022 NE KADAR?

Emlakçılar verdikleri hizmete karşın istediği miktarlarda ücret alamıyor. Vatandaşlar emlakçı ücretinden çekinse de Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile sınırlandırılan oranlarda ödeme yapabildiklerini öğrenince rahatlıyor.

Emlakçı komisyonu alım satım ve kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. Alım satımda devreye yüzdelik oranlarla hesap yapılırken, kiralamada söz konusu kira bedeli devreye giriyor. 

EMLAKÇI ALIM SATIM KOMİSYONU NE KADAR 2022?

İlgili yönetmelik gereğince, gayrimenkul satış işlemleri komisyonu, en fazla "satış bedelinin yüzde 2+KDV (yüzde 18)" oranında tahsil ediliyor. Bu oran her iki taraftan da tahsil ediliyor. 

Ancak yazılı bir anlaşma yapılması durumunda toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebiliyor. 
 

EMLAKÇI KİRALAMA KOMİSYONU NE KADAR 2022?

Gayrimenkulün kiralanması durumunda ise ödenecek komisyon, en fazla "bir aylık kira bedeli+ KDV (yüzde 18)" olarak hesaplanıyor.

Arsa tapulu ev almak mantıklı mı?

Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?