Emlak Terimleri

Emlakçı satış komisyonu ne kadardır?

Emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. Gayrimenkul satışında alıcı ve satıcıdan alınan komisyon gayrimenkul kiralamalarında yalnız kiracıdan alınıyor. Peki, emlakçı satış komisyonu ne kadardır?

Emlakçı satış komisyonu ne kadardır?

Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda emlakçılar aracılık ediyor.

 

Emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. Gayrimenkul satışında alıcı ve satıcıdan alınan komisyon gayrimenkul kiralamalarında yalnız kiracıdan alınıyor. Peki, emlakçı satış komisyonu ne kadardır?

 

ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV

 

KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV

 

Not:

1.Yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edilemez.

 

2. Emlak Komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamaz.

 

3. Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorundadır. Sözleşmesiz hizmet veremez.

 

Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

 

Emlak alım satım işlemlerinde emlakçının ücret alabilmesi yaptığı faaliyet sonucunda sözleşmeye bağlanmış ise alınabiliyor. Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödeniyor.

 

Emlakçılık sözleşmesinde emlakçıların yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri nin ödenmesi gerekiyor.

 

Emlak komisyon faturası nasıl kesilir?


Emlakçının keseceği faturada, emlak danışmanlık bedeli karşılığında ödenen bedelin belirtilmesi ve faturanın kesildiği kimsenin adının yazılması ve tarihin de atılması gerekiyor.

 

Ev alırken ne kadar kapora verilir?

Öncelikle kapora verilirken sözleşme imzalanıyor. Kapora sözleşmesi, kapora için bırakılan meblağı tutarı, müşteri ve gayrimenkul bilgileri, gerçek satış tutarı gibi bilgilerin yer aldığı sözleşme olarak ifade ediliyor.

 

Emlakçıdan gayrimenkul satın alınması halinde, bırakılan kapora için sözleşme imzalamak her iki taraf için de faydalı oluyor.  

 

Emlakçıya ödenecek kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor. 

 

Örneğin 300 bin TL değerinde bir gayrimenkul satıl almak istediğinizi farz edelim. Bunun için emlakçıya bırakılması gereken maksimum  kapora tutarı 15 bin TL olacaktır.

 

Kapora nasıl yanar?


Kapora, ancak alıcının taşınmaz malı satın almaktan vazgeçmesi halinde yanıyor. Satıştan vazgeçilmesi halinin emlakçı ve satıcıyı zarara uğratması nedeniyle kapora iade edilmiyor. 

 

Ancak bununla birlikte kimi zaman da alıcı vazgeçse bile emlakçı veya satıcıdan kaynaklanan kusurlar nedeni ile kaporasının iadesini mahkemede dava açarak talep edebiliyor.

 

 Emlak kapora sözleşme örneği:

.../.../.....

Aşağıda açık adresi bulunan gayrimenkulü ………………… Emlak ………………………………… ofisi aracılığı ile satın almak – kiralamak amacıyla ………/……/………… tarihinde gördüm. Söz konusu gayrimenkulü satın almak – kiralamak için kendi isteğim ile ……………………………- Yalnız ……………………………………………… - kapora ( pey akçesi ) bırakıyorum.

İş bu kaporayı borçlar kanununun 156/2 maddesi gereğince söz konusu gayrimenkulü almaktan – kiralamaktan vazgeçmem halinde geri alamayacağımı biliyorum. Mülk sahibinin satış - kiralama işleminden vazgeçmesi halinde ise kaparoyu hiç bir kesintiye uğramadan yine  …………………………………… emlak ofisinden nakden ve defaten geri alacağım.

Söz konusu gayrimenkulü satın almamda bana aracılık eden …………………………………… emlak ofisine hizmet bedeli olarak ……………………………… - yalnız ………………………………………………- +KDV’yi en geç tapu akdi/kira kontratı günü peşin, nakden ve defaten ödeyeceğimi gayrikabili rücu kabul ve taahhüt ediyorum. 

İstanbul ………/………/………

KAPORAYI VEREN  KAPORAYI ALAN                         
...... ........

MÜŞTERİ VE GAYRİMENKUL BİLGİLERİ

MÜŞTERİ BİLGİLERİ
Adı Soyadı:
Adres:
Telefon-Faks:
Mobil Tel:
E-mail:

GAYRİMENKUL BİLGİLERİ
Malik/Malikler:
Adres:
Gayrimenkulün cinsi:
Ada:
Pafta:
Parsel:
m2:
İli:
İlçe:
Mahalle:
Sokak:
Kapı No:

Satış- kiralama bedeli: .... TL


Emlakçı komisyon sözleşmesi örneği..

 

Bir taraftan ……………………… adresinde mukim ………………………… (Bundan böyle ALICI olarak anılacaktır) ile diğer taraftan ……………………… ……………………. adresinde mukim  ………………………. (Bundan böyle SATICI olarak anılacaktır.)  aşağıdaki şartlarda bir gayrimenkul satış sözleşmesi yapmışlardır.
            
1-Satıcı, maliki olduğu ……………. İli, …………..  İlçesi, …………………………………………, …… Ada, ….. Pafta, ….. Parselde kayıtlı    ……….. metrekare  gayrimenkulü toplam …………………………………….. karşılığında alıcıya satmıştır. Alıcı da yukarıda bilgileri verilen gayrimenkulü toplam ……………………………… karşılığında satıcıdan almıştır.

2-Alıcı, ödemekle yükümlü olduğu satım bedeli olan ………………………………. Alıcı tarafından satıcıya işbu sözleşmenin imzalanmasından itibaren …..gün sonra nakit olarak ödenecektir.

3-Satıcı, alıcı tarafından satım bedeli ………………………………..nin ödenmesiyle birlikte adına olan sözleşmeye konu gayrimenkulün alıcı adına tescili için tapuda satış işlemlerini gerçekleştirecek ve gayrimenkulün alıcı adına tescilini sağlayacaktır.

4- Yukarıda ada, pafta ve parseli belirtilen gayrimenkul üzerindeki ipotek,  şerh, irtifak, haciz ve diğer kısıtlayıcı tüm ayni veya şahsi haklar satıcı tarafından iş bu sözleşmenin imzalanmasından itibaren  ….  gün içerisinde  kaldırılacaktır.

5- İş bu sözleşmenin 4.maddesinde belirtilen gayrimenkul üzerindeki tüm kısıtlamaların satıcı tarafından kaldırılmaması veya herhangi bir nedenle kaldırılamaması durumunda alıcı işbu sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh etme hakkına sahiptir. Satıcı, alıcının bu tek taraflı fesh etme hakkını peşinen kabul taahhüt ve beyan eder. Gayrimenkul üzerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılmaması ve bu nedenle sözleşmenin fesh edilmesi halinde satıcı alıcıya ……………………….. cezai şart ödemeyi peşinen kabul taahhüt ve beyan eder.

6- Yukarıda ada, pafta ve parseli belirtilen gayrimenkulün  satımı konusunda alıcı adına …………………………………., satıcı adına ……………………………………………………. aracılık ve komisyonculuk  hizmetinde bulunacaklardır. Bu emlak komisyonculuğu karşılığında satıcı %2, alıcı %2 olmak üzere toplam %4 komisyon ve danışmanlık ücretini alıcı ve satıcı bu hizmeti verenlere ödemeyi peşinen kabul taahhüt ve beyan eder. İş bu danışmanlık ve komisyonluk ücretinin %50 sini ………………….. diğer %50 sini ise ……………………… kendi aralarında eşit olarak paylaşacaklardır.

7- Alıcı veya satıcı iş bu sözleşmeden vazgeçtiği takdirde haksız olarak sözleşmeyi fesheden taraf diğer tarafa ……………………. cezai şart ödemeyi kabul taahhüt ve beyan eder. Sözleşmenin herhangi bir sebeple feshedilmesi halinde bile  komisyon ve danışmanlık yapanların ücretlerinin eksiksiz olarak ödeneceğini  alıcı ve satıcı peşinen kabul taahhüt ve beyan eder.

8- İş bu gayrimenkulün satışı aşamasında her türlü harç, vergi ve diğer gider kalemlerini taraflar yasal sorumlulukları çerçevesinde kendi üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeyi kabul taahhüt ve beyan eder. 

9- Satıcı, kullanmakta olduğu satım konusu gayrimenkulün alıcı adına tescilinden itibaren en geç ( 5 gün içerisinde) ……/……/2015 tarihinde boş ve temiz olarak alıcıya teslim edecektir. Aksi halde gayrimenkulde fuzuli şağil konumuna düşecektir. 
 
10- İş bu sözleşmeden doğan ihtilafların çözümünde Kadıköy  mahkemeleri ve icra daireleri  yetkilidir.

11- Taraflar 2 sahife ve 11 maddeden oluşan iş bu sözleşmeyi ……/……/2017 tarihinde  (……) nüsha olarak tanzim, teati ve imza etmişlerdir. 

SATICI ALICI 
ŞAHİT ŞAHİT                                               
KOMİSYONCU/DANIŞMAN KOMİSYONCU/DANIŞMAN

Emlak komisyonu sözleşmesi örneği!

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com