02 / 05 / 2024

Emlakçılar dikkat! Yarın son gün!

Emlakçılar dikkat! Yarın son gün!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alınabilmesi amacıyla sağlanan muafiyetler yarına sona eriyor. Emlak işletmelerinin yetki belgesi alabilmesiyle ilgili sunulan muafiyetler yarından sonra geçerli olmayacak. 



Türkiye'de kayıtlı kayıtsız 300 bini aşkın emlakçıyı yakından ilgilendiren düzenleme 1 Nisan 2021'de hayata geçirilmişti. Düzenleme çerçevesinde emlakçılık faaliyetinde bulunan kişilerin yetki belgesi almaması durumunda 1 Nisan tarihi itibarıyla emlakçılık faaliyetinde bulunamamasına karar verildi.

Emlakçılar dikkat! Yarın son gün! 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alınabilmesi amacıyla sağlanan muafiyetlerde son gün 31 Temmuz 2021 olarak belirlendi. 

Emlakçılar dikkat! Yarın son gün!

Emlak işletmelerinin yetki belgesi alabilmesine ilişkin sağlanan muafiyetler yarından sonra geçerli sayılmayacak. Muafiyet çerçevesinde yapılan yetki belgesi başvurularında deneyim şartının aranmıyor.

16 Nisan 2021'de gerçekleştirilen son düzenlemeyle yetki belgesi almak için istenen lise mezunu şartı da askıya alındı. Bu durumda ilkokul mezunu kişilerin de emlakçılık yetki belgesi alması sağlandı. 

Emlakçılar dikkat! Yarın son gün!

Cezası var

Yetki belgesine sahip olmadan, kayıt dışı faaliyette bulunan emlakçılara cezai işlem de uygulanacak. Ceza oranlarının ise 3 bin Türk Lirası'ndan başladıpı, işlemlerin türüne göre 10 bin Türk Lirası'na kadar yükseldiği belirtildi. İlgili bakanlık, bu cezaların 10 katına kadar uygulanmasında yetkili olacak. 

Emlakçılar dikkat! Yarın son gün!

Emlakçılık yetki belgesiyle neler değişti?

Düzenleme ile ülke genelinde kayıt dışı şekilde emlakçılık faaliyeti gösteren kişinin alım satım işleri engellenmesi amaçlanıyor.

- Emlak ofislerine metrekare şartı getirildi.

- Yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan veremeyecek.

- Yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan sitelerine üye olamayacak. 

Emlakçılar dikkat! Yarın son gün!

- Sahte ve karşılığı olmayan kiralık ve satılık gayrimenkul ilanlarına da müdahale edilecek. İlanlarda üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer almayacak. 

- Aynı ilan birden fazla kişi tarafından girilemeyecek. Yönetmelikle mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzaladıysa yalnızca o ilan yayınlanacak. 

- Yönetmelik kapsamında şikayet hattı da faaliyete alınacak ve şikâyetler etkin bir şekilde yönetilerek sonuçlandırılacak.

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesi nasıl alınır?

Yetki belgesi olmayan emlakçılar dikkat!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön