09 / 08 / 2024

Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor: 'Ben daha iyi fiyata kiralarım'cılar piyasayı yükseltir! 

 Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor: 'Ben daha iyi fiyata kiralarım'cılar piyasayı yükseltir! 

Gayrimenkul ilan sitelerinde hayata geçen yeni uygulamalara, 'sektörden eksik var' açıklaması geldi. Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor. İşte ayrıntılar...



Emlak sektöründe senelerdir beklenen ilan düzenlemeleri, adım adım hayata geçirilmeye başlandı. Ticaret Bakanlığı ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçildiğini açıkladı. 

Artık, kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek ve ev satıp, kiralayacak mülk sahipleri de e-Devler üzerinden emlakçıya yetki verecek. Bu yetkilendirilmiş emlakçılar konutun ilanını sitelere koyabilecek. 

 Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor: Ben daha iyi fiyata kiralarım cılar piyasayı yükseltir! 

'BEN DAHA İYİ FİYATA KİRALARIM'CILAR PİYASAYI YÜKSELTECEK, TEK EMLAKÇI YETKİLİ OLMALI

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre;  15 Eylül tarihinde başlayacak bu uygulamayı Ocak 2025’e kadar yalnızca kullanabilecek. Ocak ayından itibaren ise herkes kullanmak zorunda olacak. 

Emlak piyasası düzenlemeyi doğru bulsa da yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Emlakçılar, her konut için sadece bir emlakçının yetkilendirilebilmesini talep ediyor. Nedeni ise sırf satışı yapabilmek için mülk sahibine, “Ben daha iyi fiyata kiralarım” diyecek olan diğer meslektaşları. 

Emlak piyasasında beklenen düzenlemeleri içeren bir reklam filmi yayımlayan ve imza kampanyası başlatan İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Bu düzenleme ile hayali ilanların engellendiğine dikkat çeken Özcan, "Ancak hala bir ev sahibi birden fazla emlakçıya konut verebilecek. Fiyat artırma çabaları da devam edecek. Başka bir emlakçı gayrimenkul sahibine gidip ‘Ben daha iyi bir fiyata kiralarım’ diyerek piyasayı tırmandıracak" diye konuştu. 

 Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor: Ben daha iyi fiyata kiralarım cılar piyasayı yükseltir! 

EMLAKÇIYA VERİLEN YETKİ 3 AY SÜRMELİ 

Türkiye Emlakçılar Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan ise bir başka sorunlu olan noktaya; mülk sahibinin 3 aylık yetki verdiği bir emlakçının yetkisini 2 gün sonra sebepsizce iptal edebileceğine dikkat çekiyor. 

"Burada emlakçı mağdur olacak. Çünkü biz ilan portallarına bir sürü paralar ödüyoruz ama bir günde pat diye iptal edilebiliyor yetkimiz" diyen Taylan, bunun yerine tek bir emlakçıya yetki verilmesini, bu yetkinin 3 ay sürmesini, 3 ay içinde kiralamazsa yetkinin iptal edilmesini talep ettiklerini belirtti. 

Taylan, düzenleme ile ilana koyulan gayrimenkulün ada ve parsel numaralarının yayınlanma zorunluluğu ile ilgili de konuştu ve "Bu durum başka emlakçıların gayrimenkulün yerini bilerek oraya gidip baypas etmesine neden olacak" dedi. 

 Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor: Ben daha iyi fiyata kiralarım cılar piyasayı yükseltir! 

KONUT SEKTÖRÜNDE ALICI VE SATICI BULUŞAMIYOR 

Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük konut pazarı olduğunun altını çizen Ege Yapı Başkanı İnanç Kabadayı da talepte bir birikme yaşandığını görmenin zor olmadığını, mevcut şartların barınma ihtiyacını olumsuz etkilediğini aktardı ve şu ifadeleri kullandı:

"Ege Yapı’nın halihazırda aktif satışta İstanbul’da iki, İzmir’de bir projesi var. 4 proje de ön talep aşamasında. Talepte bir eksiklik  bulunmuyor, erişilebilirlik noktasında tüketicinin alımını ertelediğini görüyoruz. Talep arzla buluşamıyor. 24-48 ay vadeli seçenekler ile çözüm hayata geçiriyoruz. 2025 yılında faizlerin düşmeye başlayacağını ve konuta yönelik ilginin ihtiyaç kaynaklı artacağını bekliyoruz."

 Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor: Ben daha iyi fiyata kiralarım cılar piyasayı yükseltir! 

İNŞAATTA GÜVEN ‘PANDEMİ’DEN DE KÖTÜ DURUMDA

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Temmuz 2024 sonuçlarına göre; Avrupa pazarındaki inşaat sektörü gelişmelerinin, Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatında belirleyici olacağına dikkat çekildi. 

Söz konusu raporda,  Avrupa’da inşaat sektörünün 2023 yılında yavaşlamaya başladığına, 2024'te ise daralma sürecine girdiğinin altı çizildi ve bu nedenle de müteahhitlerin yurtdışından aldığı proje sayısının 2024’ün ilk yarısında 112’den 82’ye düştüğü ifade edildi. Proje tutarları ise 8.12 milyar dolardan 7.57 milyar dolara indi. 

İnşaat sektörü güven endeksi ise temmuz ayında 1.4 puan daha geriledi ve 88.1 puan oldu. Endeks pandeminin yaşandığı 2020 Temmuz'daki seviyenin bile altında kaldı. İnşaat sektörünün yaz aylarında sıkılaşma etkilerinin süreceğini tahmin ettiği ve bu sebeple de güven endeksinin zayıfladığı belirtildi. 

Nisan ve mayıs aylarında çok sınırlı artış gösteren yeni inşaat siparişleri endeksi, haziran ayından sonra temmuz ayında da 0.8 puan düşüş gösterdi. bu şekilde üçüncü çeyreğin başında yeni alınan siparişler durağan bir seyir izledi. 

Memur ve emeklinin Ocak 2025 zam rakamları hesaplandı! İşte enflasyona göre o rakamlar...

Yarısı Bizden Kampanyası'nda yeni başvuru dönemi başlıyor: Artık Yarısı Bizden'de tarih kısıtlaması yok!

Aile Bakanlığı'ndan 1250 ile 1100 TL alacaklar dikkat! Aile Bakanı resmen duyurdu


Geri Dön