Kira

Emlakçılardan kiracılara uyarı: Zor günler sizi bekliyor! TÜFE ile kira zammı kriz getirir mi?

Yüzde 25’lik artış sınırlamasına son verilirken, kira zamları TÜFE yıllık ortalaması olan yüzde 65,07’lik dikkate alınarak belirlenecek. Peki TÜFE ile kira zammı kriz getirir mi? 

Konut kira bedelleri iki senedir yüzde 25 oranında artırılabiliyordu. Haziran ayının enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yapılan yasal düzenlemeyle 1 Temmuz’dan itibaren TÜFE yıllık ortalaması oranında artacağı belirtildi.

Yüzde 25’lik artış sınırlamasına son verilirken, TÜFE yıllık ortalaması olan yüzde 65,07’lik artış oranının konut sahipleriyle kiracılar arasında daha büyük tartışmalara neden olacağı ifade ediliyordu. Fakat emlak komisyoncuları tam tersine, yeni dönemde tartışmaların ve açılan davaların daha az olacağını ileri sürdü. 

Ege'de Sonsöz'den Muhittin Akbel'in haberine göre; Emlak danışmanı İlker Kamalı, kiralık konut piyasasındaki son dakika gelişmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kamalı, yüzde 25’lik artış sınırlamasının olduğu dönemde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle kiraların, güncel kira bedellerinin çok altında kaldığını, bu nedenle özellikle ev sahiplerinin dava açma yoluna gittiğine dikkat çekti. 

Yeni uygulama için "Olması gereken buydu" diyen İlker Kamalı, TÜFE oranının zamanla gerileyebileceğini dile getirdi. 

"Şimdi 25 sınırlaması varken çok sayıda dava açıldığı doğrudur. Arabuluculuk yapan avukatlara fazlasıyla iş düştü. Çünkü pek çok konutun kirası, yüzde 25 uygulaması sebebiyle oldukça az kalmıştı. Bir apartmanın üçüncü katında kiracı 20 bin liraya otururken, ikinci kattaki 5 bin TL'ye oturuyordu. İkinci kattaki dairenin sahibi komşusunu emsal göstererek daha yüksek kira artışı için mahkeme yolunu tuttu. Şimdi o 5 bin lira kira ödeyen kiracıya, yeni sözleşme döneminde yüzde 65 zam uygulanacak" açıklamasında bulunan Kanalı, o zaman bile konut sahiplerinin güncel kira bedellerine ulaşamayacağını söyledi. 

Kamalı, tartışma çıkarsa, dava açılırsa, ancak bu durumların yaşanacağını dile getirdi ve "Yeni uygulama ile mahkeme koridorlarına taşınan anlaşmazlıklar çok azalacak diye düşünüyorum. Çünkü olması gereken buydu; yani TÜFE oranında artış yapmaktı" şeklinde konuştu. 

Yeni dönemde kiracıların kiralarını ödemelerinin pek kolay olmayacağına vurgu yapan İlker Kamalı, açıklamasını şu ifadeleri kullanarak sonlandırdı: 

"Asgari ücretin 17 bin TL olduğunu dikkate alırsak ve bu rakamın artmayacağından yola çıkarsak, kiracılar, ödedikleri kira bedeli düşük olsun, yüksek olsun fark etmez, ödeme zorluğuyla karşılaşacak. Bu da tersine göçü artıracaktır. İstanbul’da 500 binden fazla insanın köyüne, kasabasına döndüğü söyleniyor, İzmir’de de bunları görmek kaçınılmaz olacak. Şu an itibarıyla Balçova’da 20 bin TL'ye konut bulamıyoruz. 20 bin lira kira ödeyen bir kiracı, sözleşme vakti geldiyse, kira bedeli 33 bin TL'ye yükselecek. Bu parayı ödemek hiç de kolay değil. Kiracıları gerçekten zor günler bekliyor. Konut sahiplerinin, kiracı kirasını zamanında ödüyorsa, yüzde 65 değil de, yüzde 50, yüzde 40 gibi oranlar uygulamalı ki, evi boş durmasın. Çünkü kirasını alamama riskiyle karşı karşıya kalması söz konusudur. Özetleyecek olursak, yüzde 65’lik artış sınırı, kavgaları, tartışmaları ve davalarında düşüş olacaktır."

Merkez Bankası'ndan 200 TL açıklaması... Dolar 42, 79'dan önemli

Kira zamlarına tepki büyüyor! Kiracılar ev bulma konusunda dertli!

Milli Emlak, iki ildeki 15 adet arsa ve araziyi satıyor! 162 bin TL'den başlayan fiyatlarla...