Kira

Kirada kaos 1 Temmuz'dan sonra yeniden başlayacak! Ev sahiplerine de kiracılara da hak uyarısı yapıldı! 

Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, kirada yüzde 25 sınırının 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılmasının, kaosu yeniden başlatacağını söyledi ve ev sahipleri ile kiracılara uyarılarda bulundu. İşte o açıklama ve tarafların dikkat etmesi gerekenler...

Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, kirada yüzde 25 sınırının 1 Temmuz tarihinde kaldırılması ile ilgili ve kiralık piyasasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ceran, yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla işyerleri için durumun değişmeyeceğini ancak konutlarda yaşanan kaos durumunun uzun süre sürecek gibi göründüğünün altını çizdi. 

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; Hasan Ceran, yeni dönemde artış döneminde enflasyona göre artış yapılması durumunda kalınacağına dikkat çekti. 

Ceran, "Fakat ortada birtakım çözülemeyen durumlar çıkabiliyor; örneğin konut sahibi son iki senedir kira arışında yüzde 25 oranını geçmediyse 10 bin liraya kiraya verdiği ve bugün yaklaşık 15 bin olan miktarı enflasyon oranının yüzde 65 açıklandığını farz edersek 25 bin lira seviyesinde bir rakama çıkaracak" diye konuştu. 

EV SAHİPLERİ VE KİRACILARIN HUKUKİ HAKLARINI BİLMESİ ÖNEMLİ 

Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, konut sahiplerinin benzer konutların kiralarının çok daha yüksek oluşunu gösterip bu rakamı düşük görürken, kiracı tarafında ise bir anda yüksek bir artış şeklinde yaşanacağını dile getirdi. 

Ceran, "Uyuşmazlıklar artarken hukuki süreçler devreye girmiş olacak" dedi ve bu durumda da hem konut sahiplerinin hem de kiracıların hukuki haklarını bilmesinin büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi. 

TÜFE'DEN FAZLA ZAM YAPILIRSA DİKKAT

Hasan Ceran, yaşanan ve yaşanacak olan bu karmaşa içerisinde arabulucu, uzlaştırıcı gibi çözüm yolları ile sonuca gidilemediği halde kira uyarlama davası ya da kira tespit davalarının açılabileceğine vurgu yaptı. 

"Yeni düzenleme ile 5 senesini doldurmayan kiracılar için yaşanan anlaşmazlıklarda kira tespit davası değil, kira uyarlama davası yoluna gidebilir. Sözleşme yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen olağanüstü bir durum yaşanması durumunda uyarlama davasına gidilebiliyor. Enflasyon, salgın hastalık, döviz kuru, deprem gibi durumlar bu kapsamda yer alıyor" açıklamasında bulunan Ceran, bununla beraber kira kontratının 5 seneyi doldurması durumunda, yapılan artışı az bulan ev sahibinin ya da artışı yüksek bulan kiracının da kira tespit davası açabileceğinin altını çizdi. 

TÜFE oranının üzerinde bir zam söz konusu olduğunda haksız kira artış durumu sebebiyle nedensiz zenginleşme hükümlerine göre istihkak davası açılabileceğini de dile getiren Ceran, konuya ilişkin açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"Konut sahibinin TÜFE oranında zam yapması ve kiracının ödeme yapmaması durumunda ise kiracının tahliyesi istenebileceği gibi icra yoluna da gidilebilir. Bu şekilde bir durumda da borçluya alacak ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir, kiracının 7 gün içinde itirazda bulunmaması halinde ve 30 gün içinde borcunu ödememesi halinde icra müdürlüğü kanalı ile tahliyeye gidilir."

Hesaplara her ay 7.608 TL yatıyordu, Temmuz'da 9.130 TL olacak! Evde bakım parasına zam müjdesi! 

Her dediği tek tek çıkan İslam Memiş şimdi de gram altının şifresini verdi! 

Borsada göstergeleri 'al' veren hisseler açıklandı! Borsa yatırımcıları dikkat!