28 / 12 / 2024

Emlakçılık mesleğinin itibarı artacak!

Emlakçılık mesleğinin itibarı artacak!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın duyurduğu taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliği Alanya’daki sektör temsilcilerini sevindirdi. Emlak sektörü temsilcileri, yeni değişiklikle emlakçılık mesleğinin itibarının artacağını belirtiyor.



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın duyurduğu taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliği Alanya’daki sektör temsilcilerini sevindirdi.

Alınan son karara göre emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin yükseltilmesi, haksız rekabetin engellenmesi ve kayıt dışılığın önlenmesi amaçlanarak artık yetki belgesi almadan emlakçılık yapılamayacak. Belgesi olmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağı da açıklandı. Yeni Alanya'dan Gülşah Anak'ın haberine göre; geçen yıl yaklaşık 2 milyon 400 bin gayrimenkul satıldığına ve bu satışların kayıtlı ekonomik değerinin yaklaşık 390 milyar TL olduğuna vurgu yapan Pekcan, ülkede gayrimenkul satışlarının yüzde 50’sinin emlak işletmeleri aracılığıyla gerçekleştirildiğini, buna karşılık kayıt dışı faaliyetler sebebiyle bu sayının çok daha üzerinde kişinin taşınmaz alım satımı ile kiralanmasına aracılık ettiğini dile getirdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, alınan kararın sektör içinde atılmış en büyük adım olduğunu belirttiler. 

‘EN GÜVENSİZ TİCARET EMLAK TİCARETİDİR’

Konuyla ilgili Yeni Alanya’ya özel açıklamalar yapan Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, “Bakanımızın açıkladığı konu Avrupa Uyum Yasası ile ilgili bir kanun maddesi. Bu çok olumlu bir gelişme. Biliyorsunuz ülkemizde en sıkıntılı mesleklerden birisi emlak sektörü. Bu kanunun daha da katılaşmasını istiyoruz. Bu kanunun caydırıcılığının sağlam olması gerekiyor. Türkiye’deki en güvensiz ticaretlerden birisi emlak ticaretidir. Bunu da bu şekilde çözebiliriz. Kanun çıktıktan sonra zamana yaymamız lazım. Bazı kriterleri değiştirmemiz lazım. Bir kişi emlak ofisi açamayınca emlakçılık yapamayacak anlamına gelmiyor. Yakınlarının dairesi olduğunu iddia edip yapıyorlar. Alanya’da 700-800 arasında emlak sektöründe çalışan insan var. Bunların birçoğu gayri resmi çalışıyor. Birçoğu illegal çalışıyor. Bunlar düzene girmiş olacak inşallah. Ancak bu konudaki denetim mekanizmasının güçlü olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘EMLAK SEKTÖRÜNÜN DİSİPLİN ALTINA ALINMASI GEREKİYORDU’

Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Küçüker, "Bu zaten beklediğimiz bir konuydu. Çünkü emlak sektörünün de disiplin altına alınması gerekiyordu. Ciddi mağduriyetler yaşanıyordu. Çünkü tüketici sıhhatli bilgiyi alamıyordu. Artık satış işlemleri profesyonel bir aracıyla devam edecek ve bu sıkıntılar da ortadan kalkmış olacak. Biz de bu adımı çok olumlu buluyoruz. Çünkü emlak sektörüyle uğraşan arkadaşlar da ciddi yatırımlar yapıyorlar. Pazarlama çalışmalarına giriyorlar. Buna karşılık maalesef bir web sitesine bir başlık giriliyor ve insanları yanlış yönlendirmelerine rağmen emlakçı oluyorlar. Bunun da önüne geçilmiş olacak. Bunun da sektörümüze olumlu bir şekilde yansıyacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. 

‘EMLAKÇILIK MESLEĞİNİN İTİBARI ARTACAK’

Türkiye Profesyonel Emlakçılar Birliği (The Turkish Property Professional -TTPP) Başkanı Yakup Uslu ise “Bizim için çok harika bir haber. Emlak ve inşaat sektörü adına bu alanda atılmış en büyük adım olarak düşünüyoruz. Zaten biz Profesyonel Emlakçılar Birliği olarak buna hazırdık. Bundan sonra önüne gelen herkes bu mesleği yapamayacak. Emlakçılık yapmak isteyen vatandaşlar bundan sonra seviye 5 belgelerinin yanında bir yer açmak için bir süre de alması gerekiyor. Bu sayede emlakçılık mesleğinin itibarı da artacak. Dernek olarak üyelerimizin hepsi sertifikalı ve alanında uzman kişiler. Bu sayede mesleğimize daha da sahip çıkacağız” dedi. 

10 maddede emlakçılıkta devrim!

Emlak alım satımında büyük değişiklik!


Geri Dön