29 / 04 / 2024

Emlakçılık için kolları sıvayan kadınlar 10 bin liraya kendi işinin patronu oluyor!

Emlakçılık için kolları sıvayan kadınlar 10 bin liraya kendi işinin patronu oluyor!

Gayrimenkul sektöründe el değiştirmelerin artması kadın girişimcilere yaradı. Emlakçılık için kolları sıvayan kadınlar büyükşehirlerde 30 bin, küçük illerde 10 bin liraya kendi işinin patronu oluyor.




2013 yı­lı­nın Ocak-Ey­lül dö­ne­min­de Tür­ki­ye ge­ne­lin­de top­lam 862 bin 154 ko­nut, sa­tış ne­de­niy­le el de­ğiş­tir­di. Bu­nun­la bir­lik­te em­lak­çı­lar ül­ke ge­ne­lin­de 3,5-4 mil­yon ki­ra­la­na­bi­lir ko­nut ol­du­ğu tah­mi­nin­de bu­lu­nu­yor.


Tür­ki­ye­’de­ki gay­ri­men­kul sek­tö­rü­nün, özel­lik­le ken­di işi­ni kur­mak is­te­yen gi­ri­şim­ci­ler için önem­li bir fır­sat sun­du­ğu­nu be­lir­ten sek­tör tem­sil­ci­le­ri gi­ri­şim­ci aday­la­rı­nın çok bü­yük fi­nan­sal risk­ler al­tı­na gir­me­den glo­bal net­wor­ke sa­hip bir mar­ka­lı em­lak da­nış­man­lı­ğı fir­ma­sı ile iş­bir­li­ği­ne gi­de­rek ka­zanç el­de ede­bi­le­ce­ği­ni ak­tar­dı.


Ay­nı di­li ko­nuş­mak ba­şa­rı­yı ge­ti­ri­yor


Re­alty Plus Tür­ki­ye CE­O’­su Hü­se­yin Al­taş, Türk em­lak pi­ya­sa­sı­nın özel­lik­le ka­dın gi­ri­şim­ci­le­ri ken­di işi­nin sa­hi­bi yap­tı­ğı­na dik­kat çek­ti. Ka­dın gi­ri­şim­ci­le­rin ko­nut pa­zar­la­ma­da ba­şa­rı­lı ol­du­ğu­nu ak­ta­ran At­laş, “Bir ko­nu­tun sa­tın alın­ma­sın­da etkin ki­şi dai­ma ka­dın olu­yor. Ka­dın­la­rın di­lin­den de en iyi yi­ne ka­dın bir em­lak da­nış­ma­nı an­lı­yor.


Bu ne­den­le ka­dın­lar em­lak pa­zar­la­ma­sı ko­nu­sun­da son de­re­ce ba­şa­rı­lı. Bu­gü­ne ka­dar ken­di işi­ni ku­rup ba­şa­rı­sız olan ka­dın sa­yı­sı çok az” de­di.


Ser­ma­ye­si az, ge­ti­ri­si çok


Bir em­lak ofi­si kur­mak için ge­rek­li olan ser­ma­ye mi­ni­mum 10 bin li­ra ola­rak ve­ri­li­yor.  İyi bir lo­kas­yon­da iş­ye­ri ki­ra­la­ya­rak işe baş­la­mak müm­kün. İş­ye­ri­nin ay­lık ki­ra­sı bü­yük şe­hir­ler­de 2 bin li­ra­dan baş­lı­yor.


5-6 bin li­ra­ya ka­dar çı­kı­yor. İçi­nin dö­şen­me­si için ge­rek­li olan ra­kam ise ki­şi­nin zev­ki­ne gö­re de­ğiş­mek­le bir­lik­te mi­ni­mum 3-4 bin li­ra­ya dö­şe­ne­bi­li­yor. Mar­ka­lı bir fir­ma­nın ça­tı­şı al­tın­da hiz­met ver­mek is­ten­di­ğin­de ise bu ra­ka­ma ba­yi­lik üc­re­ti ek­le­ni­yor. Bu da fir­ma­dan fir­ma­ya de­ğiş­ken­lik gös­te­re­bi­li­yor. Ba­yi­lik üc­ret­le­ri de 5 bin li­ra­dan baş­lı­yor. 30 bin do­la­ra ka­dar çı­ka­bi­li­yor.


Şirketler bayi ağını genişletiyor


Yer­li ve ya­ban­cı mar­ka­lar baş­ta İs­tan­bul, An­ka­ra, İz­mir, Bur­sa ve Ko­ca­eli ol­mak üze­re Tür­ki­ye­’nin bir­çok ye­rin­de ye­ni ba­yi­lik­ler ve­re­ce­ği­ni du­yu­ru­yor. Fir­ma­lar ara­sın­da­ki re­ka­bet ne­de­niy­le franc­hi­se be­del­le­ri de bel­li bir se­vi­ye­de tu­tu­lu­yor. Bu du­rum da gi­ri­şim­ci aday­la­rı­nın çok bü­yük fi­nan­sal risk­ler al­tı­na gir­me­den glo­bal net­wor­ke sa­hip bir mar­ka­lı em­lak da­nış­man­lı­ğı fir­ma­sı ile iş­bir­li­ği­ne git­me­sin­de des­tek olu­yor.


Yatırım 1 yılda geri dönüyor


Yatırım maliyetinin ortalama 1 yıl içinde geri döndüğü sistemde, bölgesinin potansiyeline, verilen emeğe ve yeniliklere göre ofisin aylık cirosu 5 bin lira ile bölgesine göre 30 bin lira arasında değişebiliyor. Uzmanlar aylık ortalama ofis giderini ise cironun yaklaşık yüzde 8’i olarak veriyor.


Eğitim desteği de veriliyor


Kendi işini kuracak olan kişiler yerli veya yabancı zincir bir marka ile yol almak istediklerinde şirket belli aralıklarda eğitimler düzenleyerek satış başarısının artması konusunda destek sunuyor. Era Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu girişimcilere, iş kurmaları ve yürütmeleri konusunda sürekli destek verdiklerini söyledi.


Sertifika şart


İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa da yeni girişimcilere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitimler düzenlediklerini ve eğitimler sonucunda sertifika verdiklerini aktardı. Sektörde nitelikli işgücünü artırmak için sertifikanın olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirten Aşa, “İş kuracak girişimciler öncelikle konu ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp sertifikalarını alsın. Aksi takdirde ben sertifikayı sonra alırım denilirse başarı sağlanamaz” bilgisini verdi.


Emine Açar/Bugün


Geri Dön