Sektörel

Emlakta doğrulanmış ilan uygulaması ile ilgili tüm merak edilenler! Bakan Bolat tek tek açıkladı!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada emlakta doğrulanmış ilan sisteminin devreye alınmasıyla Bakanlık olarak sıkı denetimler gerçekleştireceklerini dile getirerek,, mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacağını söyledi.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle piyasanın güvenilirlik içinde işlemesini sağlamak, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek için ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu düzenleme kapsamında Bakanlık tarafından kurulmuş olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye alınacak ve yılbaşından itibaren de zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak.

Söz konusu bu uygulamayla platformlardaki gayrimenkul ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin 1. ve 2. hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmeler tarafından verilebilecek.
Ticaret Bakanı Bolat da Anadolu Ajansı muhabirine, söz konusu bu düzenlemenin detaylarına ilişkin bilgi verdi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yetkilendirmenin e-Devlet üzerinde oluşturulan ekrandan gerçekleştirileceğini dile getiren Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan girişi yapamayacağını dile getirdi.

Bakan Bolat konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Söz konusu bu düzenlemeyle ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesini, sahte, aldatıcı ilanların ve bunların neden olduğu spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi hedefliyoruz diye konuştu.


Açıklamasında söz konusu bu uygulamaya geçişin hem yurttaşlar hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde gerçekleşeceğini dile getiren Ticaret Bakanı Bolat, "EİDS'nin devreye alınması sonrasında ilanlar Bakanlığımız tarafından sıkı biçimde takip edilecek, mevzuata aykırı hareket edenler hakkında her bir aykırılık için 158 bin 460 Türk Lirası’na kadar idari para cezası uygulanabilecek." dedi.

TÜM İLANLAR DENETLENECEK

Bakan Bolat açıklamasında pek çok kişiyi yakından ilgilendiren söz konusu bu uygulama kapsamında elektronik ortamda yayımlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil olması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte ilanların farklı mecralardan da yayımlanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Söz konusu bu sisteme entegre olmaksızın verilen tüm ilanları sıkı biçimde denetleyeceğiz ve doğrulama yapılmadan verilmiş olan ilanların yayından kaldırılmasını sağlayıp bunlarla ilgili gerekli idari yaptırımları uygulayacağız."

Düzenlemede aynı gayrimenkul  için birden çok emlakçının yetkilendirilebilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi gibi konularda sektörde fikir ayrılıklarının olduğunu gözlemlediklerini de söyleyen Bakan Bolat, şunları söyledi:

“Biz bakanlık olarak tüm talepleri titizlikle değerlendiriyoruz ve  yurttaşlarımız için en ideal sistemi oluşturabilmek için çalışıyoruz. Şu an için gayrimenkul sahibinin birden çok emlakçıya ilan yetkisi vermesi mümkün. Diğer yandan söz konusu bu yönetmelik gereği emlak işletmeleri, ilanlarında adres bilgisi hariç olacak şekilde şehir, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer vermek zorunda. Bu zorunluluğun EİDS'nin uygulamaya alınması ile getirilmiş bir yükümlülük olmadığını söylemek isterim. Bu sistemle de aynı durum sürüyor. Biz bakanlık olarak bundan sonra da sektördeki tüm paydaşların görüşlerini göz önünde bulundurarak sistemi geliştirmeyi sürdürüyoruz.”

Taşınmaz Mal Edinme Yasası aceleye getirildi! İnşaat sektörü olumsuz etkilenecek!

Ünlü analist konut almayı düşünenler için tarih verdi!

Gayrimenkul sektörünün geleceğini değiştirecek beş trend!