Emlakta nostalji rüzgarı 5!
Emlakta nostalji rüzgarı; Çamlıca – Ümraniye'deki satılık arsalar, 4 sene taksit yapılan hemen teslim apartman daireleri ve daha birçok başlıkla devam ediyor. (Haberde Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanılmıştır)...
Emlakta nostalji rüzgarının 5. serisinde; eskinin Floryası'ndaki satılık apartman dairelerinden zamanın İmar Bakanı'nın katılımıyla gerçekleştirilen 1280 dairenin temel atma törenine, Taksim'e inşa edilen yeni binalardan Hilton Oteli'nin ilk yıllarına kadar pek çok tarihi belge yer alıyor. Ayrıca Kurtuluş Caddesi'nin isim hikayesini ve Moda'daki heyelanın araziyi nasıl denize yuvarladığını gösteren fotoğraf ve haberlerde ilginizi çekecektir. İşte emlakta nostalji rüzgarı 5...
Florya Cennet Mahallesi'nde hemen teslim daireler – 1959
Yuvam İnşaat'ın 1959 tarihli bu ilanında; şirketin Florya Cennet Mahallesi'nde inşa ettiği apartman dairelerinin satışına başlandığı duyuruluyor. İlanda, anahtar teslimlerinin hemen yapıldığı dairelerin 50 bin liradan başlayan fiyatlarla alıcılarını beklediği anlatılıyor. Üstelik dairelerin yarısı peşin ödendikten sonra diğer yarısı için 4 sene taksitlendirme yapılacakmış.
Çamlıca – Ümraniye'de 750 liraya arsa – 1959
Yukarıdaki fotoğrafa göre, 1959 yılında Çamlıca Tursitik Evler Koll. Şti, Çamlıca – Ümraniye'de yer alan arsaların satışına başlamış. Su kuyularının açılabildiği arsaların fiyatları ise 750 liradan başlarken, 1500 liraya kadar çıkıyormuş.
Taksim'e yeni apartmanlar
Yukarıdaki haberde, Taksim Meydanı'na iki sene içinde 2 milyon harcandığı yazılı. Ayrıca Taksim Meydanı'na inşa edilen yeni apartmanları en çok doktorlar ve işten çekilen tacirler yaptırıyormuş.
1280 adet daire inşaatının temel atma töreni – 1966
1966 tarihli belge, o yılların İmar ve İskan Bakanı Haldun Menteşeoğlu'nun davetini gösteriyor. Bakan, İstanbul Osmaniye'de Örnek Gecekondu Sitesi'ndeki 1280 daire inşaatının temel atma ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın Ataköy Sitesi'ndeki yeni turistik tesislerinin açılışına davet ediyor.
Eviniz için badana işleri
Eski yaşanmışlıkları gösteren bir fotoğrafta, Angelos Miyakis adlı kişiye ait. Beyoğlu'nda dükkanı olan zat o yıllarda her türlü yağlı boya ve badana işlerini yapıyormuş.
Mahmutpaşa'da mobilya fabrikası – 1880
1880 tarihli bu fotoğraf, merkezi Mahmutpaşa'da bulunan Leon Friedmann Mobilya Fabrikası'na ait. Mobilyalar için veresiye satışlar da mümkünmüş.
Hilton Oteli – 1950'li yıllar
Yukarıdaki karede, İstanbul Hilton Oteli'nin ilk zamanlarını görüyorsunuz. Tanıtım broşürünü gösteren fotoğrafta, otelin Boğaz manzaralı 300 odasının olduğu yazılı.
Denize sıfır Yeniköy Carlton Oteli
Eski İstanbul'un gözde otellerinden biri de, Yeniköy sahilinde bulunan Carlton Oteli idi. Fotoğraftan, otelin 240 yatak kapasitesine sahip olduğunu anlıyoruz.
Bakırköy'de her türlü yapıya çimento
Eski İstanbul'un Bakırköy'ünde yer alan Bakırköy Çimento Türk Anonim Şirketi ise, 'her türlü yapıya en elverişli' çimentolar satıyormuş.
Perşembe Pazarı – 1986
Yukarıdaki broşürde Karaköy'de konumlu Perşembe Pazarı'nın 1986 yılındaki maketini görüyoruz.
Yollar ve büyük inşaat için 60 milyon lira - 1953
1950 – 1953 tarihli İl ve Şehir Hizmetleri'nin kitapçık fotoğrafında, dört yılda İstanbul yolları ve büyük inşaat için 60 milyon liralık bedel ödendiği yazılı.
Ataköy Sahil Şehri
Eski İstanbul'un büyük inşaat projeleri arasında yer alan Ataköy Sahil Şehri; plajları, gazinoları, kültür tesisleri ve apartmanları ile o yıllarda oldukça dikkat çekiyordu. Fotoğrafta, Türkiye Emlak Kredi Bankası tarafından yapılan projenin bitmiş hali gösteriliyor.
Binanıza parasız aydınlatma
Beyoğlu'nda yer alan elektrik şirketinin bu ilanında, mühendislerin binalara her türlü aydınlatma projesi yapacağı duyuruluyor. Üstelik parasız olarak.
'Galata'da Devlet Mütahidi'
Yukarıdaki kare ise, 1931 yılında Galata'da ofisi bulunan Tomas Gesaryan isimli vatandaşın devlet mütahidi ve tüccarlık yaptığını belgeliyor.
Kurtuluş Caddesi'ne ismi veriliyor – 1929
Yukarıdaki haberde, 1929 yılına kadar 'Tatavla' olarak anılan caddeye 'Kurtuluş' adının verileceğine dair kararın alındığı belirtiliyor. İsim değişikliğinin nedeni ise, Tatavla'nın canileri ve hırsızları andıran bir kelime olması.
Moda'daki araziyi deniz yuttu – 1940
19 Mart 1940 tarihli Akşam Gazetesi'nin haberinden, Moda'da heyelan olduğunu öğreniyoruz. Üstelik heyelan, bir kısım arazinin denize yuvarlanmasına neden olmuş.
Şebnem BER/Emlakkulisi.com