29 / 04 / 2024

Emlakta rant vergisine inşaatçılardan hem destek hem uyarı geldi!

Emlakta rant vergisine inşaatçılardan hem destek hem uyarı geldi!

Orta Vadeli Program'da yer alan "emlakta rant vergisi"ne inşaatçılardan hem destek hem uyarı geldi. Çifte vergilendirmeden kaçınılmasını isteyen sektör, "Vatandaş hem Maliye hem de belediyeye vergi ödemesin" diyor...



Orta Vadeli Program'da yer alan "emlakta rant vergisi"ne inşaatçılardan hem destek hem uyarı geldi. Çifte vergilendirmeden kaçınılmasını isteyen sektör, "Vatandaş hem Maliye hem de belediyeye vergi ödemesin" diyor.


Kamuoyunda 'rant vergisi' olarak adlandırılan gayrimenkul değer artışlarından devletin de pay alması konusu Orta Vadeli Program'a girdi. Buna göre, imar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacak sistem geliştirilecek. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler gözden geçirilecek. Bazı kamu yatırımlarına yararlanıcıların katkıda bulunması istenecek. 


PARA İNŞAATA VERİLSİN 

İnşaat sektörü, düzenlemeye destek verdi. Elde edilen gelirin yeniden inşaat yatırımlarına kullanılmasını isteyen sektör temsilcileri, çifte vergilendirme uyarısında da bulunarak, "Maliye Bakanlığı ve belediyelere iki tür vergi ödenmemesine dikkat edilmeli" dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bir süre önce yaptığı açıklamada, gayrimenkuldeki ölçüsüz işlemleri önleyici adımlar atmak gerektiğini söylemişti. Babacan, "Bir gecede belediye meclis kararıyla arsanın değeri birdenbire farklılaşıyorsa, onun öncesi ile sonrasında buradan kimler kazandı, kimler kaybetti, bunun hesabı yapılamıyorsa, kazanç yeterince vergilendirilemiyorsa bu büyük problemdir" ifadesini kullanmıştı. 


İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım


UYGULAMAYI DESTEKLİYORUZ

7-8 yıldır dile getirdiğimiz gibi gayrimenkul değer artışlarından doğan haksız rekabetin ortadan kalkması için hükümetin uygulamaya geçireceği bu politikayı destekliyoruz. Ancak bu konuda tek istediğimiz elde edilen gelirin yine inşaat sektörü için kullanılması. Vicdanlara zarar vermeden imar fazlalıklarının da bu açıdan değerlendirilmesini istiyoruz. Bu uygulama kapsamında herhangi bir bölgede kamu yatırımı söylentilerinin üzerine ciddi oranda gayrimenkulün el değiştirilmesi de dikkate alınması gereken başka bir unsur.


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik


MALİYET ARTACAK

Rant kelimesinin algısı biraz farklı. Haksız kazanç gibi görülüyor. Hiçbir devlet benim varlığımın değeri artsın da rant elde edeyim diye düşünmez. Bu uygulama hem yatırımcıyı hem de tüketici yakından ilgilendiriyor. Bir arazinin değeri artıyorsa, ödenecek vergi maliyete eklenecek. Sonra da fiyatlara yansıyacak. Böylece tüketicinin alım gücü düşecek. İnşaat sektörü daralırsa, ülkenin büyüme hedefi de küçülür.


Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas


İKİ TÜRLÜ VERGİ ÖDENMESİN

Devlet yatırımcıdan rant vergisi olarak değil de harç olarak bir şekilde bu vergiyi alıyor. Bunun dışında belli standartlara uygun olarak yapılmak isteniyorsa, kimsenin karşı çıkacağını düşünmüyorum. Eğer imar artışından kaynaklanan bir gelir varsa, vergisi de alınmalı diye düşünüyorum. Ancak çifte vergilendirme yapılmamalı. Yani hem belediyeler hem de Maliye Bakanlığı'na iki türlü vergi ödenmemeli.


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya


BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Gerek kentsel dönüşüm, gerek kamusal inşaat yatırımları gerekse konut ve ticari projeler gibi özel sektör yatırımları nedeniyle mevcut arsa, arazi ve binaların değerinde yüksek oranlarda rant gelirleri ortaya çıkıyor. Kentsel planlama ve dönüşüm çerçevesinde kamu kurumlarının toplumsal fayda üretmesi gerekliliği üzerinden hareketle söz konusu durumda olan araziler üzerinden gelir vergisi alınması ile ilgili yapılacak çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekir.



Seda Tabak/ Sabah


Geri Dön