29 / 04 / 2024

Emlakta rotayı çizen 11 isim, seçim sonuçlarını değerlendirdi!

Emlakta rotayı çizen 11 isim, seçim sonuçlarını değerlendirdi!

İstanbul'da konut sektöründe üretimi elinde tutan 11 isim, 12 Haziran seçimlerinde sandıktan çıkan sonuçları değerlendirdi. Yönetim kurulu başkanlarının genel kanısı, istikrarın sürmesi ve yatırımların devam etmesi oldu



ALİ AĞAOĞLU
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı
'Daha iyi görüyoruz, bize düşeni yaparız'

Hayırlı olsun. Sandıktan çıkan sonuçlar açısından Türkiyenin yer aldığı bölgede ekonomik ve siyasi istikrar abidesi gibi durması çok önemli. Çünkü çevre ülkelerde yaşanan karışıklıklar Türkiyenin önemini bir kere daha öne çıkarıyor. Bu devamlılık, sandıktan çıkan sonuçlara bağlı olarak şekilleniyor. Bir işadamı olarak biz ülkenin kargaşadan uzak ve istikrar içinde yoluna devam etmesini isteriz.Seçim öncesinde planlarımızı, 'yolumuza devam edeceğiz' şeklinde yapmıştık. Şimdi önümüzü daha iyi görüyoruz. İnşaat sektörü, Türkiye'nin iki katı olacak şekilde büyümeye devam eder.
Bu arada seçim öncesi açıklanan projeleri, çılgın olarak görmemek gerekir. Çünkü, çılgın yapılamayandır. Türkiye büyük düşünen, bunları hayata geçirebilecek düşüncesi, vizyonu, bilgi birikimi, sermayesi ve kaynak birikimine sahip bir ülkedir. Açıklanan Kanal İstanbul ve diğer  projeler, iyi kurgulanmaları halinde devletin kasasına onlarca milyar doları koyabileceği projelerdir. Projelerden elde edilecek gelirle kentsel dönüşümüne kaynak sağlanabilir. Biz de sektörde bir oyuncu olarak üzerimize düşeni severek  yerine getiririz.

MURAT KURUM
Emlak Konut GYO Genel Müdürü
Yabancı yatırımcılar bunu bekliyordu
Seçimlerden çıkması gereken en önemli sonuç istikrardı. İstikrarın dört sene daha sürecek olması piyasalar açısından da önemli  bir sonuç olarak değerlendirilmeli.Sonuçlar, potansiyel yabancı yatırımcılar kadar mevcut yabancıtların da isteklerini karşılayacak bir tablo yarattı. Aslında toplum da böyle bir sonuç bekliyor olmalı ki, seçimden bir gün önce bile konut satışları oldu.
Önümüzdeki 10 yıla  baktığımızda  Türkiyenin 500 bin konut  daha üretmek zorunda olması, deprem dönüşümü, kentsel dönüşüme olan ihtiyaç ve bunların özellikle İstanbulda ihtiyaç duyulması Türkiy nin şantiye görünümünü bir süre daha devam ettirecek. Kentsel ve deprem dönüşümüne acil ihtiyaç var. Bunların karşılanıyor olması Türkiyedeki istihdam sorununa da çözüm olacak.
Biz  TOKİ  ve Emlak Konut olarak, belirlenen 500 bin konutluk üretim hedefinde yerimizi almaya hazırız. Bu arada stokta bekleyen az sayıda konut olduğu göze çarpıyor. Yaz aylarında bir iki aylık beklemeden sonra fiyatların yavaş yavaş yükseleceğini bekliyorum. Özellikle kentsel dönüşümün olduğu yerlerde fiyat artışlarının olmasını bekliyorum.

SÜLEYMAN ÇETİNSAYA
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
'Türkiye 4 yıl daha şantiye'
Seçim öncesi yapılan anketlerde iktidar partisinin yüzde 47 - 48 gibi bir sonuç alacağı öngörülüyordu. Beklenenin üzerinde bir oran yakalandı. Bir işadamı olarak sonuçların ekonomiye ve sektöre olumlu yansıyacağını umuyorum. Türkiye, dört yıl boyunca şantiye görünümünü sürdürüecek. Fiyatlarda ciddi bir yükseliş yaşanacağını zannetmiyorum.
Diğer yandan, geçen bir aya baktığımızda insanların azda olsa seçim sonuçlarını beklediğini gördük. Konut satışlarında bir düşüş olmadı ama seçimin sonuçlarını görmek isteyenle  vardı . Seçim geride kaldığına göre artık vatandaşların karar vermesi de hızlanır.

YAŞAR AŞÇIOĞLU
Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Sektöre destek veren bir başbakan var
Bu seçim sonuçları, anayasanın değiştirilmesi açısından önem taşıyordu. Seçim sonuçlarını analiz ettiğimizde seçmenin mevcut iktidar partisinin görevde kalmasını ama anayasayı muhalefet partileriyle birlikte uzlaşı içinde değiştirilmesi istediğini gördük. 
Bu sonuçların piyasalara yansımasının inanılmaz olacağını düşünüyorum. Çünkü inşaat sektörüne destek veren, Kanal İstanbul ve İstanbula iki kent gibi projeler üreten bir başbakan var. Bunlar açıklanıp gerçekleştirildiğinde Türkiyenin yüzünün değişeceğini biliyorum.Gayrimenkule gösterilen ilgi artacak. Bekleyen yeni projeler peş peşe açıklanacak. Bu durum, konut fiyatlarında da yavaş bir yükseliş trendi sağlayacak. Çünkü Türkiyenin önü dört yıl daha kesintisiz olarak açık.


ALTAN ELMAS
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
Ertelenen yatırımlar başlatılacak
Sonuçlar, halkın değişim ve istikrar istediğini gösteriyor. Toplumun tüm katmanlarını kucaklayan yeni bir anayasanın tüm kısır tartışmaları sona erdireceğini, dikkatlerin geleceğin Türkiyesine odaklanacağını ve yeni Türkiyeyi hep birlikte inşa edeceğimizi düşünüyorum. Ortalama yüzde 6 büyüme oranı sürdürüldüğü takdirde 2015de bambaşka bir Türkiyede yaşayacağız. İstikrarla birlikte ekonomik göstergelerin olumlu seyretmeye devam etmesi, ertelenen yatırımları harekete geçirecek ve uluslararası yatırımcıların ilgisi tekrar canlanacaktır. Bu, zaten yükselişte olan gayrimenkul sektörüne ciddi bir ivme kazandıracaktır.

ALİ DUMANKAYA
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi
Pürüzlerin kaldırılması sektöre olumlu yansır
Halkın istikrar seçiminin, ekonomiye ve iş dünyasına olumlu sonuçlar getireceğine inanıyorum. AK Partinin ustalık döneminde inşaat sektöründe var olan sorunlara eğilerek, bunlara çözüm yolları bulacağına inanıyorum. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün önündeki pürüzlerin kaldırılmasının ardından büyük atılımlar ve gelişmeler olacaktır. Ayrıca seçim öncesi belirtilen yatırım planları doğrultusunda halkın destek verdiği projelerin devreye alınması gibi daha büyük sorumlulukların yerine getirilmesi beklenen önümüzdeki dönem, sektörümüz açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

SERDAR İNAN
İnanlar İnşaat  Yönetim Kurulu Başkanı
'Artık kendimizi sınır ötesinde anlatacağız'
İlk defa bir iktidar dünya çapında önemli ölçekte projeler açıklayarak ve üçüncü kez oylarını artırarak, salt çoğunluğu alarak seçim kazandı. Artık ülkemizde dev projelerin yapılıp yapılamayacağının değil; ama nasıl yapılacağının konuşulacağı bir döneme giriyoruz. Yeni İstanbul ise sırf Türkiyenin değil ama tüm dünyanın gıpta ile izlediği bir çizgide nüfuz alanını Frankfurttan Şangaya kadar olan geniş coğrafyada artırarak devam edecektir. Türkiye seçimden çıkan istikrarın ışığında Balkanlarda, Kafkasyada, Kuzey Afrikada, Ortadoğu ve Orta Asyada gelişen konjonktörleri kendi lehine çevirebilecek bir ufka sahiptir. Bundan sonra artık biz işadamları kendimizi sadece küçük çevrelerde değil ama sınırlarımızı aşan bölgelerde ifade etme olanağı bulacağız.

FİKRET İNAN
Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
'Dışarıdan ciddi bir kaynak girecek'
Sektörel açıdan inşaata ilgi duyan ve 2023 yılına kadar 500 bin yeni konut yapılmasını isteyen bir başbakanın varlığı, son derece önemli. Sandıktan çıkan sonuçlar piyasanın beklentileri üzerinde son derece olumlu ve güven dolu bir etki yarattı. Bu istikrar çizgisiyle, sektöre yabancı yatırımcılardan ciddi bir kaynak aktarımı olacağını düşünüyorum. Yani, Türkiye'nin önünün açık olduğu bir sürecin başındayız.
Bu arada fiyatlarda aşırı bir artış olmasını beklemiyorum. Ama, mantıklı bir yükseliş yaşanmasını bekliyorum. İnşaat sektörü nde trend, yukarı doğru tatlı bir eğimle çıkacak.

GÖKÇEN KUZU
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı
'Birikimler sektöre yönlendirilecek'
Sandıktan tek parti iktidarının üçüncü kez güçlü bir oy oranıyla çıkarak iş başına geçmesi, Türkiyenin ihtiyacı olan istikrarın teminatı olarak değerlendirilmelidir. Ekonominin hareketlenmesini ve birikimlerini gayrimenkul sektörüne yönlendirilmesini bekliyorum. Hazırlık aşamasında olanlarla birlikte piyasaya birçok proje sunulacak. İnsanlar önlerini görerek hareket edeceği için fiyatlarda artış  yaşanmayacak. Elinde sermaye birikimi olanlarda yatırımlarını hızlandıracak. Bu istikrar ortamı 4 yıl daha devam edecek. İstikrar ortamının devam edeceği beklentisiyle hazırlığını yaptığımız Bahçeşehirdeki 1200 konutluk projenin temelini eylülde yapacağız.

TAMER ÖZYURT
Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
'Kampanyalar artacak, durgunluk yaşanmayacak'
Ekonominin makro dengeleri yerine oturdu ve bu durum seçimden çıkan sonuçlarla bir kere daha güçlendi. Türkiye ekonomisi artık siyasetten bağımsız yoluna devam edebilecek güçtedir. Bunu seçim döneminde daha iyi gördük. İnsanlar herhangi bir tedirginlik yaşamadan işlerine devam etti. Örneğin gayrimenkul sektörü en iyi satışlarından birini bu seçim döneminde yaptı. Birbirinden cazip kampanyalardan yararlanarak birçok kişi ev sahibi oldu. Seçim atmosferinin sona ermesiyle birlikte herkesin kaldığı yerden çalışmalarına devam eder ve kampanyalar yeniden hız kazanır. Hatta bu yıl yaz durgunluğunun yaşanmayacağını dile getirebiliriz. Seçim atmosferi sona erdiğine göre bundan sonra hem hükümetin hem de iş dünyasının ana hedefi daha fazla üretmek ve daha fazla istihdam oluşturmak olmalı.

SÜLEYMAN VARLIBAŞ
Varyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı
'Yatırımcıların bakışı değişir'
Aslında tahmin edilen bu sonuçla Türkiye eskisinden daha güçlü, daha sözü dinlenir bir ülke pozisyonuna geldi. Türkiye ekonomisi de bu güçlü iktidar sayesinde daha hızlı büyüyerek 2023 hedefleri doğrultusunda, başbakanımızın hedef koyduğu dünyanın ilk 10 ekonomisinin arasına girebilmek için de kendisine güç kazandırmıştır. Güçlü bir iktidarın güçlü bir ekonomiyi getirmesi çok doğaldır. Bu güçlü ekonomi içerisinde lokomotif olan inşaat sektörü de güçlenerek çıkacaktır. Türkiye içinde projeler geliştirilerek dünyanın yatırımcı firmalarının ülkemize bakışı lehimize çevrilecektir. Ayrıca müteahhitlik firmalarımızın yurtdışında yapacağı işlerle de ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacaktır.
Sektörümüz açısından değerlendirdiğimizde ise uzun süredir maliyetler satışlara yansıtılmamıştı. Faiz oranlarında meydana gelecek artış, girdi fiyatlarının artmış olması nedeniyle bundan sonraki süreçte gayrimenkul fiyatlarında genel bir artış olmasını bekliyoruz. Umuyorum ki kontrollü bir çalışmayla bizim gibi gayrimenkul geliştiriciler de biraz karlarından feragat ederek optimum seviyede satışların yapılmasını sağlayacak tedbirler alacaklardır.

SEÇİM ANALİZİ:
TEBERNÜŞ KİREÇCİ
'Siyasal istikrar uzun vadede fiyat yükseltir'
12 Haziran seçimleri bitti. Sandıktan çıkan sonuç ortada. Türkiyede siyasal istikrar devam ediyor. Seçim sonuçları emlak ve konut piyasasına nasıl yansıyacak Peki konut ve emlak piyasasını ne bekliyor Tüketiciler ne yapmalı Bu soruların cevabı için yön gösteren sekiz anahtar...
1) Uzun vadeli yükseliş trendini sürdüren emlak ve konut piyasasının önündeki orta ve kısa vadedeki belirsizlikler bitti. Tüm vadelerde piyasaların yönü yukarı.
2) Piyasalarda kısa sürede sert zam yapılan projeleri ve bu zamları yapan şirketleri fazla ciddiye almayın. Bu kadar alternatifin bol olduğu bir ortamda sert yükselişler olmaz.
3) Şimdi seçme zamanı Lokasyonu, şirketi projeyi seçenlerin kazanacağı dönem devam edecek. Seçerken titiz davranın.
4) Acele etmeyin, heyecana kapılmayın. İstanbulda arsa sıkıntısı had safhada. Fakat bu sıkıntı kısa vadede fiyatları sert bir şekilde yükseltmez. Uzun vadede sağlıklı bir yükseliş sağlar. Paniğe ve aceleye gerek yok.
5) Emlak ve konut bundan sonra daha ciddi bir yatırım alternatifi olacak, yatırım enstrümanı olarak daha çok ön plana çıkacak
6) Faiz oranlarının yönü biraz daha yukarıya doğru gidebilir. Fakat orta vadede yönün aşağıya olması kaçınılmaz.
7) Yeni hükümet yeni döneminde konut politikasında ciddi adımlar atacak. Başta kentsel dönüşüm olmak üzere birçok noktada ciddi hamleler gelebilir. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olan mevzuat sorunlarına radikal neşterler atılabilir. Bu durumda özellikle merkezi lokasyonlardaki kentsel dönüşüm uygulamalarından artan konutlar yeni fırsatlar sağlayabilir. Gözünüz merkezi lokasyonlardaki fırsatlarda olsun.
8) Hükümetin gündeminde iki önemli yasa olacak. Bunlardan ilki yabancıların Türkiyede gayrimenkul edinmesini kolaylaştıran yasa. İkincisi ise 2B. Yabancıların mülk edinmesini kolaylaştıran yasa çıkarsa özellikle İstanbul ve kıyı şeridi getiri açısından çok iyi performans sergileyebilir.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön