23 / 12 / 2024

Emlakta Vladimir Putin korkusu!

Emlakta Vladimir Putin korkusu!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili Deniz Karataş, Rusya’da devlet memurluğu yapıp Türkiye’de taşınmaz malvarlığı olan Rusların, Rus hükümetinin korkusu ile malvarlıklarını geçici olarak elden çıkardığı söyledi.



TÜRKİYE ile Rusya arasında yaşanan siyasi ve askeri gerilimden etkilenip Rus hükümeti ile ters düşmekten çekinen bazı işadamlarının Türkiye’deki taşınmazlarını güvendikleri isimleri geçici olarak devrettikleri ortaya çıktı.


Geçici devri gerçekleştiren kişilerin büyük çoğunluğunun Rus hükümeti ile çalışan işadamları ya da devlet memurları olduğunu kaydeden Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, bu uygulamanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sert çıkışları sonrasında artış gösterdiğini vurguladı.


Emlakta Vladimir Putin korkusu!


‘ÖNYARGIDAN KORKUYORLAR’

Hükümete çalışan Rusların bir takım çekincelerle böyle bir yöntemi tercih ettiğini dile getiren Karataş, “Vladimir Putin hükümeti ile çalışan işadamı ve devlet memurları taşınmazlarını Türkiye’deki güvendikleri isimlere devretmeye başladı. Çünkü bu kişiler malvarlıkları arasında Türkiye’deki bir evin ya da arazinin görünmesini istemiyor. Neden böyle bir yol seçtiklerini sorduğumda ön yargıdan korktuklarından bahsediyorlar. Kendilerine göre haklı olabilirler ancak bu etki sadece hükümetle birebir çalışan Rusları etkiliyor” dedi.


‘BASKI OLDUĞU KESİN’

Korku ve çekince ile yapılan mülk satışlarının geçici olduğuna dikkat çeken Karataş, “Yapılan satışları emanet gibi görebiliriz. Çünkü Putin’den korkanlar bile sürecin bu şekilde devam etmeyeceğini biliyor. O yüzden Türkiye’deki mülklerini geçici olarak devrediyorlar. Hükümetle çalışan, kredi, ihale alan bir Rus, malvarlıklarım arasında Türkiye’deki evim gözükmesin istiyor. Rus bir işadamının, bir devlet memurunun böyle bir yol tercih etmesi mantıklı görülebilir. Çünkü bir baskı olduğu kesin. Zaten bu baskı nedeniyle bu devirler yapılıyor. Ancak biz bu sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Emlakta Vladimir Putin korkusu!


‘SEKTÖRÜMÜZ UMUTLU’ 

Her şeye rağmen Rusların Türkiye’den vazgeçemeyeceğini söyleyen Karataş, şöyle dedi: “Rakamlara baktığımızda inşaat sektöründe panik yaratacak bir durum yok. Üstelik bu süreçten etkilenen de sadece Türkiye değil. Yan bizim turizm ve tarım sektörümüz ne kadar etkileniyorsa onlar da aynı şekilde etki alanına giriyor. Bu nedenle kısa bir süre içinde Türkiye-Rusya ilişkilerinin normal seviyeye ulaşacağını düşünüyoruz.”




Hürriyet 




Haber Sabah Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Deniz Karataş, inşaat sektörünün krizden etkilenmediğini Rusların hala Antalya'dan en çok ev satın alan millet olduğunu açıkladı.


TÜM İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Antalya'da yabancılara aylık 300'üıı üzerinde konut satıldığını ve kentte en fazla konut alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu söyledi. Karataş, Kasım ayı sonunda Rusya ile yaşanan gerilimin ardından tarım ve turizmde oluşan sıkıntının inşaat sektöründe görülmediğini bildirdi. TÜİK verilerine göre kentte yabancılara, bu yılın Ocak ayında 315, Şubat ayında 328 konutun satıldığını belirten Karataş, satışların önemli bölümünün Ruslara yapıldığını dile getirdi. 


KONUT SATIŞINA DEVAM 


Kentte yabancılara konut satışında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, en fazla konut satın alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu ifade eden Karataş, şöyle konuştu: "Antalya'da yaklaşık 3 bin 100 müteahhit bulunuyor. Yalnız müteahhitlerden aldığımız bilgiye göre. Rusya'da memur olan veya Rusya devletiyle organik bağı olan, orada resmi iş yapan özel sektördeki kişilerin, herhangi bir sıkıntı veya baskı yaşama ihtimalinden kaçınmak için taşınmazlarını güvendikleri Ruslara sattıklarını görüyoruz. Bu geçici bir önlem, emanet satış demek. İki tarafın zarar ettiği bir sürtüşmenin sürdürülebilir olamayacağını göstermek demek. Bu sıkıntı geçicidir. Hiçbir Rus vatandaşı da Antalya'dan vazgeçmiş değil. Yabancıya mülk satışı konusunda şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor." 


RUS MEMURLAR OLAYI 


Antalya'daki standartlarda bir konutun fiyatının Avrupa ülkelerinde çok daha yüksek olduğuna işaret eden Karataş, "Putin korkusu nedeniyle Rusya'da memur oları ya da devletle organik bağı bulunanlar konutlarını yine Ruslara sattılar, ama bunun da geçtiğine inanıyorum. Önümüzdeki süreçte emanet olarak verdikleri taşınmazları tekrar alacaklarını düşünüyorum." diye konuştu. 



Sabah Akdeniz




Haber Posta Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türk İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Antalya'da yabancılara aylık 300'ün üzerinde konut satıldığını ve kentte en fazla konut alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu söyledi. Karataş, kasım ayı sonunda Rusya ile yaşanan gerilimin ardından tarım ve turizmde oluşan sıkıntının inşaat sektöründe görülmediğini bildirdi. TÜİK verilerine göre kentte yabancılara, bu yılın ocak ayında 315, şubat ayında 328 konutun satıldığını belirten Karataş, satışların önemli bölümünün Ruslara yapıldığını dile getirdi.



Posta Akdeniz



Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya’nın ekonomisinin çökmesinin inşaat sektörümüzde travma oluşturmadığını söyleyen Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Rusların bu yılın ilk aylarında konut satın almayı sürdürdüğünü işaret ederek, “Turizm konusunda ülkemizde kriz devam edebilir ancak inşaat sektöründe bir sorun görünmüyor. 2015 yılında Türkiye’de 6 bin 36 konut satmışız, Antalya’da 2 bin 23 satılmış. Orta ve alt gelirliler zaten ülkelerindeki krizle boğuşuyor. Yüzde 300 devalüasyon olmuş, mal mülk satın alacak halleri kalmamış” diye konuştu.


Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizden en çok Rusya’nın zararlı çıktığı yorumları yapılıyor. Buna gerekçe olarak Rusya, petrol gelirlerinin düşmesi, yaptırımlar ve yapısal sorunları yüzünden ekonomik krize sürüklendi. Rusya ekonomisi 2015 yılında yüzde 3,8 oranında küçüldü. Dünya Bankası’nın tahminlerine göre negatif büyüme hızı bu yıl yüzde 1,9 olacak. Rusların mallarını mülklerini satıp ülkelerine dönecekleri söylemleri de rakamlarla çürütüldü.


Antalya’da bir çok bölgede arazisi veya konutu olan Ruslar, satmak bir tarafa taşınmaz almaya hızla devam etti. Putinin turizm tercihi anlamında baskı altında kalan Ruslar konut satışında yine ilk sırayı aldı. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Deniz Karataş, Antalya’da yabancılara aylık 300’ün üzerinde konut satıldığını ve kentte en fazla konut alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre kentte yabancılara, bu yılın ocak ayında 315, şubat ayında 328 konutun satıldığı belirtiliyor ve satışların önemli bölümü Ruslara yapıldı”dedi.


Rusların krizin en sıcak olduğu dönemde geçici olarak mallarını elden çıkardığını hatırlatan Karataş, “Vladimir Putin hükumeti ile çalışan işadamı ve devlet memurları taşınmazlarını Türkiye’deki güvendikleri isimlere devretmeye başlamıştı. Çünkü bu kişiler malvarlıkları arasında Türkiye’deki bir evin ya da arazinin görünmesini istemiyor. Neden böyle bir yol seçtiklerini sorduğumda ön yargıdan korktuklarından bahsettiler. Kendilerine göre haklı olabilirler ancak bu etki sadece hükumetle birebir çalışan Rusları etkilemişti” diye konuştu.


“Putin kendi seçmenine ekonomideki bu başarısızlığını unutturabilmek için uçağı bahane ediyor. Milliyetçilik ruhunu öne çıkarıp ekonomik başarısızlığı örtmeye çalışıyor. Rusya’da yüzde 300 devalüasyon oldu, domates tanesi 2-3 dolara satılıyor. Kendi paralarını kullanamıyorlar. Zaten ekonomik sıkıntıda olan vatandaşlara buradan gönderdiğimiz malları da keserek krizin etkisini artırıyorlar. Sürtüşme ortamı sürdürülebilir olamaz. Turizm konusunda ülkemizde kriz devam edebilir ancak inşaat sektöründe bir sorun görünmüyor. Oradaki otelleri gördüm. 25 TL’ye günlük konaklama ücretleri vardı. Rusya’nın hali içler acısı görünüyor. Bizi ilgilendiren bunun bize yansımamasıdır. Rus vatandaşlarından yüksek gelirli olanlar yine konut satın almaya devam ediyor. 2015 yılında Türkiye’de 6 bin 36 konut satmışız, Antalya’da 2 bin 23 satılmış. Orta ve alt gelirliler zaten ülkedeki krizle boğuşuyor. Mal mülk satın alacak halleri kalmamış. Mülkleri olan ve Rusya tarafında baskı yaşamak istemeyen Rus vatandaşları buradaki güvendiği kişilere geçici devir yapıyor. Kriz bittiğinde tapu alım satım harcı ödeyerek yine üstlerine alacaklardır”


Antalya Hilal/ Murat ŞENTÜRK


Geri Dön