30 / 04 / 2024

Emre Çamlıbel: Yeşil binalarla yüzde 70 enerji tasarrufu sağlanabilir!

Emre Çamlıbel: Yeşil binalarla yüzde 70 enerji tasarrufu sağlanabilir!

Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Emre Çamlıbel, yeşil binanın geliştiriciye maliyetinin yüzde 2 ile yüzde 5 arasında seyrettiğini belirterek, enerjide de yüzde 50 -70'e varan tasarruf sağlandığını söyledi.



 

Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Emre Çamlıbel, yeşil binanın geliştiriciye maliyetinin proje büyüklüğüne göre değişken olmakla birlikte yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 5 arasında seyrettiğini belirterek, 'Yeşil binalarda sağlanan enerji tasarrufuyla kısa sürede maliyetin geri dönüşümü elde edilebiliyor. Yeşü binalarda enerjide yüzde 50 -70'e varan tasarruf sağlandığı gözleniyor" dedi. 


AA muhabirine yeşil binalar hakkında bilgi veren Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe son 20 yüda yaşanan değişim, çevre konusunda bilim ve teknolojideki değişikliklerin yeşil bina kavramını gündeme getirdiğini ifade ederek, yeşü bina ya da diğer adıyla çevre dostu binaların 21. yüzyılın şehirleri ve toplumlarının vazgeçümez bir unsuru haline geldiğini söyledi. 


Çamlıbel, yeşil bina ve sürdürülebilirlik kavramlarının içi boşaltılmadan kullanüması gerektiğini vurgulayarak, küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesinin, yeşil bina kavramını daha da önemli hale getirdiğini anlattı. 

Yeşil bina uygulamalarıyla enerji tasarrufu, doğayı koruma, konforlu ve sağlıklı bir yaşam ortamı hedeflendiğine dikkati çeken Çamlıbel, bir binaya yeşil bina unvanını verirken yer seçimi, tasarım, inovasyon, binada kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı, binanın işletilmesi gibi konuların öne çıktığını dile getirerek, "En önemlisi de mevcut binalarda büe sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalardan enerji tasarrufunda yüzde 25'lik bir iyüeşme sağlanabilir. Bu iyüeşme rakamıyla da, Türkiye enerji konusunda yüda yaklaşık 5-6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabüir. Bu yüzden özellikle enerji verimlüiği uygulamalarının, gerek çevresel gerek toplumsal gerekse ekonomik açıdan sürdürülebilir bir gelecek için çok kritik olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 


Ankara Son Söz


Geri Dön