Emrullah Eruslu: Kentsel yaşamın en önemli sorunu ses kirliliği ve gürültü!
Türkiye'de her dört kişiden birinin evinde gürültüden rahatsız olduğunu belirten Eryap CEO’su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu; "Türkiye’de yalıtım denince akla ısı veya su yalıtımı geliyor...
Türkiye'de her dört kişiden birinin evinde gürültüden rahatsız olduğunu belirten Eryap CEO’su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu; "Türkiye’de yalıtım denince akla ısı veya su yalıtımı geliyor. Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’de her dört kişiden biri evinde “ses kirliliği ve gürültü” problemi yaşıyor. Buna rağmen, maalesef yangın ve ses yalıtımında bilinç düzeyi istenen oranın çok altında.” dedi.
“Türkiye’de Yalıtım” konulu yaptırdıkları araştırmanın sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıklayan Eryap CEO’su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu; “Günümüzde gerek evlerde, gerekse iş yerlerinde yavaş yavaş önemsenmeye başlanan ses yalıtımı kentsel dönüşüm sürecinde kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldi. Artık kimse ev dışından gelen gürültüleri duymak istemiyor. Bu nedenle ses yalıtım sistemleri de artık en az ısı yalıtım sistemleri kadar önem kazanmaya başladı” bilgisini paylaştı.
Ses yalıtımıyla ilgili yaptırdıkları araştırma sonuçlarına değinen Eruslu, “Araştırmaya katılanların üçte birinden fazlası evinde ses kirliliği/gürültü problemi yaşarken yaklaşık her dört kişiden birinin (% 23,29) evde yaşadığı en önemli yalıtım sorunu olarak “dışardaki sesin ev içine girmesi” olduğu görülüyor. Aynı araştırmada yalıtım türleri içinde önem sıralamasında “Ses Yalıtımı” yüzde 22 ile ikinci sırada yer almıştır“ dedi.
Eruslu araştırma sonuçlarına şu şekilde devam etti: “Evinde ses kirliliği/gürültü problemi yaşayanların verdiği çoklu cevaplara göre; yüzde 62’si gürültünün kaynağını sokaktan gelen araba, uçak, satıcı ve benzeri sesler olarak belirtirken; yüzde 24’ü komşusunun dairesinden gelen konuşma seslerinden, yüzde 23’ü komşusunun dairesinden gelen su, kapı açma-kapama seslerinden, yüzde 13,6’sı binanın içinden gelen asansör, elektrik düğmesi, dış kapı açma- kapama seslerinden ve yüzde 12’si ise kendi dairesi içerisinde diğer odalardan gelen seslerden rahatsız. Sonuçlar gösteriyor ki; katılımcıların yarısından fazlası aslında bina içinden kaynaklı ses kirliliği/gürültü probleminden şikayetçi”
DOĞRU YALITIMLA SESSİZLİK YARATIN
İnsan vücudunda kas gerilmeleri, stres, dolaşım bozuklukları gibi çeşitli fizyolojik sorunlara neden olan yapı içinden ya da dışından kaynaklı ses kirliliği/gürültü probleminin, taş yünü gibi doğru malzemelerin kullanımı ile rahatlıkla bertaraf edilebileceğinin altını çizen Eruslu, “Başta konutlar olmak üzere, okul, hastane, yurt, otel ve iş yerlerinin gürültünün zararlı etkilerinden korunmasını sağlamak için dış cephe, duvar, döşeme, çatı, kapı, pencere ve tesisat elemanlarında yalıtım önemli rol oynuyor. Yine aynı şekilde uluslararası standartlarda belirlendiği şekliyle doğru malzeme ve uygulamalar ile yangına karşı dirençli yapılar inşa etmek mümkün olacaktır” dedi.
Sonuç olarak Kentsel dönüşümle birlikte sadece yeni, görsel açıdan beğeni toplayan binalar inşa etmeyi değil; bu dönüşüm sayesinde ekonomik ömrü minimum yüzyıl mertebesinde olan, çevreye zarar vermeyen, enerjiden tasarruf eden, daha huzurlu ve güvenilir yaşam alanları sunan binaların ortaya çıkması amaçlanmalıdır.