24 / 12 / 2024

Emrullah Turanlı: İnşaat sektörünün 50 yılı parlak!

Emrullah Turanlı: İnşaat sektörünün 50 yılı parlak!

Posta Gazetesi yazarı Alev Gürsoy, Müteahhit Emrullah Turanlı'yla hem emlak dünyasını hem de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasını konuştu. İşte o röportaj...




Posta Gazetesi yazarı Alev Gürsoy, Emrullah Turanlı'yla bir röportaj gerçekleştirdi. Emrullah Turanlı, "İnşaat sektörünün 50 yılı parlak." dedi. İşte o röportaj...


Müteahhit Emrullah Turanlı ile hem emlak dünyasını hem de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasını konuştuk. “Ekonominin önü açık. Kriz beklemiyorum. Devletten bürokrasiyi azaltmasını ve yatırımcıya destek olmasını istiyorum. İşadamlarına bir tek çağrım var: Devletten başka kimsenin yanında olmayın.”


-Türkiye çok kötü bir gece atlattı. Bir işadamı olarak 15 Temmuz’a dair neler düşünüyorsunuz? Ülke uçurumun kenarından döndü. İşadamı olarak değil, insan olarak şükrediyorum. Cumhuriyetimizin dönem dönem yaşadığı darbeler ve darbe teşebbüsleri olmuştur.


Ama böyle bir hainlik tarihimizde görülmedi. Böyle alçak bir girişim dünya tarihinde de görülmedi. 15 Temmuz’un ardından gördük ki, koltuklarında millete zulüm edenler gün gelir kaçacak delik arar.


Şimdi o süreç yaşanıyor. Kimi cezaevinde, kimi de ülkesini terk etti.


‘TÜRKİYE BÖYLE HAİNLİK GÖRMEDİ’


- Peki o gece ne hissettiniz? Milletim ne hissettiyse onu hissettim. Yüreği sızlamayan zaten bu ülkenin vatandaşı değildir. İnsanları üniformalarıyla kurşuna dizmeleri, alçakça katletmeleri çok kötüydü.


Bunları ne tarih ne de insanlık affedecek. Ülkemiz böyle ahlak dışı bir muameleyi hak etmiyordu. 80 milyonluk ülkemize helal olsun. Herkes samimiyetle el ele verdi. O rezilleri püskürttü.


‘40 YILDIR BU YAPIDAN RAHATSIZIM’ 


- Birçok işadamı FETÖ’ye finansman sağladığı gerekçesiyle tutuklandı. Ne diyeceksiniz?


Sadece işadamları değil, her kim yasa dışı faaliyetlere imza atan örgütlere üye olduysa cezasını çekmeli. Böyle bir örgütün varlığından 40 yıldır rahatsızım. Hiçbir zaman onlarla görüşmedim ve tasvip etmedim.


- Bugüne kadar sizden hiç talepleri olmadı mı? 


Çok şükür kimseyle böyle bir ilişkim olmadı. Devletin yapması gereken işlere kimsenin karışmasını doğru bulmam. Her zaman devletime yardım ederim. 5 okul ve kimsesiz çocuklar yurdu yaptım.


Ama devletime yaptım. FETÖ’ye destek verenler düşünsün. Memleketimde 40 yıldır ticaret yapıyorum.


- Türkiye ekonomisi 15 Temmuz darbe girişiminden nasıl etkilendi? 


Ekonominin olumsuz etkilendiği dönemler olabilir ama önemli olan krizi fırsata çevirmek. Dalgalanma yaşansa da yatırımdan vazgeçilmemeli. İşadamı her zaman risk almalı. Kötü dönemlerde işten adam atmak, kepenkleri indirmek kolaya kaçmaktır.


Daha çok yatırım yapacaksın ki, kriz tersine dönsün. 15 Temmuz’la yapılanın rezillik olduğunu 80 milyon insanımız kabul etti. Bu hadisenin ne amaçla gerçekleştiğini biliyoruz. Terörün amacının ne olduğunu biliyoruz. Dünya biz anlatmadan bizi tanımaz. Uluslararası camiaya bunu çok iyi anlatmamız şart. Herkesi ülkemize davet etmeliyiz.


‘17 ARALIK’LA UYKUDAN UYANDIK’ 



-17 Aralık sürecinde siz de gözaltına alındınız, neden? 


17-25 Aralık dönemi Türkiye’nin önünün açıldığı en önemli günlerden biri. 17 Aralık olmasaydı milletimiz hala uykuda olurdu. Yaptıkları ahlaksızlıklar ortaya çıkmasaydı, bugün hala uykudaydık. 40 yıldır söylüyoruz. Bu tür örgütlerin memlekete faydası olmaz.


Türkiye Cumhuriyeti’nde bugüne kadar bu tür örgütlere destek verildi. Bu desteklerle elde edilen milyonlarca dolar dünya piyasalarında dönmeye başladı. Ama idarecilerimiz erken uyandı. Siyasetçilerimizi 17-25 Aralık uyandırdı.


‘BANA KUMPAS KURDULAR’ 


- Soruma yanıt alamadım. Neden gözaltına alındınız? 


O dönem kendilerinden olmayan herkesi hedef seçip kumpas kurdular. Onlardan biri de bendim. Bunlar devlete kumpas kurmuş, beni seçmeleri neden şaşırtıcı olsun? Telefon dinlemelerine isyan ettim.


Bana, “Neden isyan ediyorsunuz?” diye sordular. O soruları hazırlayanlar, bugün dünyada kendilerine ülke arıyorlar. Ey zalimler millete, halka zulüm etmeyin. Bakın kaçacak delik arıyorlar. Yaptıkları her şeyin hesabını verecekler.


- Ekonomik kriz bekliyor musunuz? 


Dünyanın her tarafında ekonomi durdu. Batık değilse de durağan. Ülkemizde de öyle. Ekonomi durup dururken canlanmaz. Ekonominin en canlı olması gereken yer Türkiye. Çünkü 80 milyon insanımız, 50 milyon gencimiz var. Hainlerin mermi attığı gecenin sabahı tüm işadamları işlerinin başındaydı.


Böyle bir toplum dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu dar dönemde işadamlarımız yatırım yapmak istiyor. Hepimiz kapılarda bekliyoruz. Siyasetçi ve bürokratlarımızdan önümüzü açmalarını istiyoruz.


-İnşaat sektörü ne durumda? 


Süreçte bir şey yok. Yatırımcı yatırımını, devlet de üzerine düşen görevi yapacak. İnşaat sektörünün 50 yılı parlak. 80 milyon insanımızdan bir kısmının eve ihtiyacı var. İstanbul’un büyük bölümünde kentsel dönüşüm var. Ekonomi ne kadar gelişirse inşaat sektörü de o kadar gelişir.


Bugün sadece inşaat sektöründe değil, Türkiye ve dünyada ekonomik sıkıntı var. Yatırımın önü açılmadığı sürece bu aşılamaz. Devletimiz önümüzü açacak, ruhsatlarımızı verecek. Biz de çalışmalarımıza devam edeceğiz.


- Turizm yatırımlarınız var ama son yıllarda bu konuda dertliyiz. Terör olayları turizmi nasıl etkiliyor?


Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelen turist sayısı 35 milyondu. Bu yıl 23 milyon civarında. Türkiye’ye 100 milyon turist geleceğine inanıyorum.


Bugün sıkıntılarımız var. Yaşanan hadiseler birbirini tetikledi. Ama asla pes etmek yok. Turizmi canlandırmak için her türlü çalışmayı, yatırımı yapacağız. Dünyaya ülkemizin terör ülkesi olmadığını anlatacağız.


Şu an bir yığın otel yapıyorum. Bu da turizme katkı. Zarar ederim diye düşünmüyorum. Acıbadem, Etiler ve Şişli’de 3 otel inşaatımız olacak. Ülkemiz 1-2 yıl bu sıkıntıları yaşayacak. Ancak bu sorunlar çözülecek.


‘YATIRIMCI KORKAK OLMAMALI’ 


- Herkes işyerini kapatıyor ama siz aksini söylüyorsunuz... 


Ülkemizde risk yok. Yatırımcılarımız hiçbir şeyden korkmayacak. Bu ülke 80 milyondur. Bunun 50 milyonu pırıl pırıl gençlerden oluşuyor. Hepsi de çalışmak ve kazanmak istiyor. Kazandığımız paraları ülkemizin kalkınması için harcayacağız. Türkiye çok güzel yıllar geçirdi. Maalesef askerin ve devletin içine yerleşmiş hainler bizleri olumsuz


‘BÜROKRASİ YATIRIMCININ ÖNÜNÜ KESMEMELİ’


-Yatırımlar nasıl gidiyor? 


Türkiye’nin koltuklarına oturanlar, zulmedenler atıldı. Demek ki geride kalanlar zulüm etmeyecek. Artık aynı sıkıntıları yaşamayalım. İnşaat, tarım, turizm, madende 3 milyar dolarlık yatırım planımız var. Ama önümüzdeki engelleri aşamadığımız için adım atamıyoruz. Belediyeden gerekli izinler alınamıyor. Siyasi irade yatırımcının önünü açmalı. Bürokratik ve resmi engeller ortadan kaldırılmalı. Siyasi iradeden manevi destek bekliyoruz.


- İktidarın ekonomi politikalarını bir işadamı olarak nasıl buluyorsunuz? 


Cumhurbaşkanımız 20 saat çalışıyor. Başbakanımız da öyle.Cumhurbaşkanı ve başbakan gece gündüz çalışırken, işadamları yatırım yapmaya davet ederken, bazı devlet adamları önümüzü nasıl tıkar, anlamıyorum.2 yıldır yatırım yapmak istiyoruz ruhsat alamıyoruz. Memleketin önünü açacağız ama bürokrasi gırtlağımıza sarılıyor.


Siyasi liderler her ay bir ili toplasın. İşadamlarıyla görüşsünler. Bunu yapmalarını istiyoruz. Dertlerimizi dinlesinler. Ülkeye neden katkıda bulanamadığımızı anlatalım. Orada yaşadığımız rezillikleri siyasilerimize anlatalım. Bir kere dinleseler, sorunlarımızın büyük bölümü çözülecektir.


‘DERDİM RANT DEĞİL HALKA HİZMET’


-Askeri kışlaların şehir dışına taşınması gündeme geldi. Siz de, “Verin birini, demokrasi müzesi kurayım” dediniz. Ama insanlar o bölgelerin yeşil alan olarak kalmasını istiyorlar…


İnsanların acı çektiği, şehit olduğu bir konuda hangi işadamı rantı düşünebilir? Bu konuda çok samimiyim. O çağrımı yineliyorum. Beton yığını değil, halka açık bir yaşam alanı yapmak istiyorum. Şehitlerimizi unutturmamak için de bir müze inşa etmek.


Demokrasi müzesinin aslı şu;Cumhurbaşkanımıza o gece gazeteci Hande Fırat’ın o küçücük telefonla verdiği imkan takdire şayan. O hanımefendiye çok teşekkür ettiğimi söyledim. Hatta minnettar olduğumu. Çünkü o küçücük ekrandan sayın Cumhurbaşkanımızla halkı buluşturdu.


Onun daveti üzerine insanlar meydanlara indi ve halkımız bu oyunu bozdu. İzin verildiği takdirde o karargahlardan birinde demokrasi müzesi kurmak istediğimi söyledim. İnşaat dikmeyeceğim ki. Halk için en uygun olanı yapacağım.




Alev Gürsoy/Posta




Geri Dön