22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektöründe üretim arttı, ciro azaldı!

İnşaat sektöründe üretim arttı, ciro azaldı!

Nisan Haziran döneminde, inşaat sektöründe, geçen yılın aynı dönemine göre üretim yüzde 19,9 artarken, ciro yüzde 9,4 düştü




İnşaat sektöründe, bu yılın Nisan-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre üretim açısından bir canlanma yaşanırken, yılın ilk çeyreğine göre üretim ve ciroda hareketlilik arttı.

Bu yılın Nisan-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre üretim yüzde 19,9 artarken, ciro yüzde 9,4 düştü. Yılın ilk çeyreğine göre ise üretim yüzde 39, ciro yüzde 69 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılı Nisan-Haziran dönemine ilişkin inşaat ciro ve üretim endekslerini açıkladı. Nisan-Haziran dönemine ilişkin hesaplama, ekonomideki teknolojik gelişme ve yapısal değişikliklerin yeni faaliyet ve ürünleri ortaya çıkarması nedeniyle, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasının (NACE Rev.1.1) yeni versiyonu olan NACE Rev.2 sınıflaması dikkate alınarak yapıldı.

Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi, 2005=100 temel yıllı Kısa Dönemli İş İstatistikleri sonuçlarının NACE Rev.2´ye dayalı olarak yapılan hesaplamasına göre, Üç Aylık İnşaat Sektörü Üretim Endeksi, bu yılın 2. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,9 arttı.

Verilere göre, geçen yılın Nisan-Haziran döneminde 101,6 olan inşaat sektörü üretim endeksi, bu yıl, yüzde 19,9 artış ile 121,7´ye yükseldi. Bu yılın Ocak-Mart döneminde üretim endeksi 87,6´ya düşmüştü. Bu yılın ilk çeyreğine göre, Nisan-Haziran döneminde inşaat sektörü üretim endeksi yüzde 39 arttı.

Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın ikinci çeyreğinde, inşaat sektörü üretim endeksi yüzde 19,9 artarken, bu artış, bina inşaatı sektöründe yüzde 21,2, bina dışı inşaat sektöründe yüzde 15,2 oldu.

Bu yılın ilk 3 aylık dönemine göre ise inşaat sektörü üretim endeksi yüzde 39 artarken, bina üretim endeks indeki artış yüzde 30,3 oldu, bina dışı inşaat sektörü üretim endeksindeki artış yüzde 81,3 düzeyinde gerçekleşti.

Bu rakamlar, konutun da yer aldığı bina inşaat sektöründe hareketlilik sürerken, yol, baraj gibi bina dışı inşaat sektörü üretiminde büyük canlanma yaşandığını gösteriyor. Geçen yılın sonunda 134,5 olan bina dışı inşaat sektörü üretim endeksi, Ocak-Nisan döneminde 92,5´e gerilemişken, Haziran sonu itibariyle 167,7 ile 2005´ten itibaren endeks olarak en yüksek seviyeye çıktı.

-CİRO, İLK ÇEYREĞE GÖRE YÜZDE 69 ARTTI

TÜİK verilerine göre, Üç Aylık İnşaat Sektörü Ciro Endeksi, bu yılın Nisan-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 azaldı. Bu azalma, bina inşaatlarının cirosundaki azalmadan kaynaklandı.

Geçen yılın Nisan-Haziran döneminde 133,9 olan inşaat sektörü ciro endeksi, bu yılın aynı döneminde yüzde 9,4 azalma ile 121,2´ye geriledi. Bu dönemde, bina inşaatlarının cirosunda yüzde 22,9 düzeyinde düşüş yaşanırken, bina dışı inşaatların cirosunda yüzde 19,1 artış kaydedildi.

Ancak, bu yılın ilk üç aylık dönemine göre, inşaat sektörü ciro endeksi yüzde 69 arttı. Yılın ilk çeyreğine göre, Nisan-Haziran döneminde inşaat sektöründe ciro artışı, bina inşaatlarında yüzde 46,4 olurken, bina dışı inşaatlarda yüzde 114,2´ye kadar çıktı.

TÜİK´in endeks rakamlarını, inşaat sektörünün cirosunda ve üretiminde, yılın ilk çeyreğine göre önemli canlanma yaşandığı şeklinde yorumlamak mümkün.

TÜİK açıklamasına göre, ekonomideki teknolojik gelişme ve yapısal değişikliklerin yeni faaliyet ve ürünleri ortaya çıkarması nedeniyle, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasının (NACE Rev.1.1) yeni versiyonu olan NACE Rev.2 sınıflamasını oluşturdu. Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi, 2005=100 temel yıllı Kısa Dönemli İş İstatistikleri sonuçlarının NACE Rev.2´ye dayalı olarak üretilmesi öngörülürken, bu haber bülteni ile İnşaat Ciro ve Üretim Endeksleri NACE Rev.2;ye göre hesaplandı. NACE Rev.1.1 sınıflamasına göre oluşturulan endeksler 2010 yılı serisi tamamlanana kadar hesaplanacak ve konu ile ilgili veri talepleri karşılanacak.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İnşaat sektöründe cirolar azaldı, üretim ise yükseldi

İnşaat sektöründe, bu yılın Nisan-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre üretim açısından bir canlanma yaşanırken, yılın ilk çeyreğine göre üretim ve ciroda hareketlilik arttı. Bu yılın Nisan-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre üretim yüzde 19.9 artarken, ciro yüzde 9.4 düştü. Yılın ilk çeyreğine göre ise üretim yüzde 39, ciro yüzde 69 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılı Nisan-Haziran dönemine ilişkin inşaat ciro ve üretim endekslerini açıkladı. Üç aylık inşaat sektörü üretim endeksi, bu yılın 2. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19.9 arttı. Verilere göre, geçen yılın Nisan-Haziran döneminde 101.6 olan inşaat sektörü üretim endeksi, bu yıl, yüzde 19.9 artış ile 121.7'ye yükseldi. Bu yılın Ocak-Mart döneminde üretim endeksi 87.6'ya düşmüştü. Bu yılın ilk çeyreğine göre, Nisan-Haziran döneminde inşaat sektörü üretim endeksi yüzde 39 arttı.

HAREKETLİLİK VAR
Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın ikinci çeyreğinde, inşaat sektörü üretim endeksi yüzde 19.9 artarken, bu artış, bina inşaatı sektöründe yüzde 21.2, bina dışı inşaat sektöründe yüzde 15.2 oldu.
Bu yılın ilk 3 aylık dönemine göre ise inşaat sektörü üretim endeksi yüzde 39 artarken, bina üretim endeks indeki artış yüzde 30.3 oldu, bina dışı inşaat sektörü üretim endeksindeki artış yüzde 81.3 düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamlar, konutun da yer aldığı bina inşaat sektöründe hareketlilik sürerken, yol, baraj gibi bina dışı inşaat sektörü üretiminde büyük canlanma yaşandığını gösteriyor. Geçen yılın sonunda 134.5 olan bina dışı inşaat sektörü üretim endeksi, Ocak-Nisan döneminde 92.5'e gerilemişken, Haziran sonu itibariyle 167.7 ile 2005'ten itibaren endeks olarak en yüksek seviyeye çıktı.

TÜİK verilerine göre, üç aylık inşaat sektörü ciro endeksi, bu yılın Nisan-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.4 azaldı. Bu azalma, bina inşaatlarının cirosundaki azalmadan kaynaklandı.
Yeni Asır

İnşaata KDV teşviği verilsin ekonomik büyüme hızlanır 

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.3 büyümesinde inşaat sektörünün yüzde 21.9´la en fazla büyüme kaydeden sektör olarak katkısının büyük olduğunu belirten Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya "Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında beklentilerin ötesinde inanılmaz bir büyüme kaydetmesi ve bu büyümede inşaat sektörünün belirleyici rol üstlenerek lokomotif sektör olması sevindirici" dedi.

Dumankaya, inşaata verilecek teşviklerle diğer iş kollarının da canlanacağını belirterek "Ülke ekonomisine katkısı yüksek olan sektörümüz yeterli teşvik ve destekleri görememektedir. Bu nedenle KDV indirimi, tapu harçları ve arsa üretimi gibi konuların çözülmesi gerekli" dedi.
Star


Geri Dön