27 / 04 / 2024

Emrullah Turanlı Karadeniz'de vahşi hayvan yetiştirecek!

Emrullah Turanlı Karadeniz'de vahşi hayvan yetiştirecek!

Taşyapının Rizeli patronu Emrullah Turanlı Karadenizi av merkezi yapmak için çalışmaya başladı. Bölgenin işsizliği turizmle yenebileceğini söyleyen Turanlı ağaç evler de yapacak



Taşyapının Rizeli patronu Emrullah Turanlı Karadenizi av merkezi yapmak için çalışmaya başladı. Bölgenin işsizliği turizmle yenebileceğini söyleyen Turanlı, Bölgede eğim yüzde 70. Yapılacak tek şey turizm. Cennet gibi yaylalarımız var. Ağaç evler yapıp yayla ve av turizmine başlayacağız dedi

İstanbul Modada 80 milyon euro yatırımla Doubletree by Hiltonu açarak turizm sektörüne giren Taşyapının patronu Emrullah Turanlı, memleketi Karadenize çılgın bir turizm projesi yapacağını açıkladı. Rize İkizdereli olan Turanlı, Hedefim Karadenizi dünyaca tanınan bir yayla ve av turizmi merkezi haline getirmek dedi. Bu proje için fizibilite çalışması yaptırdığını söyleyen Turanlıya göre, Karadeniz Bölgesindeki işsizliği bitirmenin tek yolu turizmden geçiyor.

Ağaç evler yapılacak

Benim Karadeniz için çılgın projem de bu diyen Turanlı planlarını şöyle anlattı: Yayla turizmi için birkaç yıldır çalışıyoruz. Bunun için araştırmalar yapıyoruz. Karadenizde eğim yüzde 70. Yapılabilecek başka bir iş yok. Bu proje ile bölgenin mimarisine uygun ağaç yayla evleri yapılacak. Yerli-yabancı turistler burada ağırlanacak. Çok bakir cennet gibi yaylalarımız var. Artık bunları kullanmamız lazım. Bölgede yaşayabilecek hayvanları araştırıyoruz. Büyük bir alanın çevresini çitlerle çevireceğiz. Önce hayvanları getirip burada büyümelerini ve çoğalmalarını sağlayacağız. 5 yıl içinde projeyi hayata geçirmek istiyoruz.

Bölge projesi olmalı

Turanlı, maliyeti milyar doları geçecek projenin bir bölge kalkınma projesi olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Turanlı, Karadenizli işadamları ve hükümetin de bu işe destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, Kara- denize yapılabilecek en büyük iyilik bu olur. Karadenizin işsizlikten kurtuluş yolu budur dedi.

Karadenizde yayla turizmi denince akla Trabzon, Rize ve Artvin geliyor. Anzer, Ayder, Uzungöl, Handüzü, Çağırankaya, Kito yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Ancak bu yaylalarda konaklama yerleri olmadığı için genellikle kamp yapılıyor.

Dünyada en büyük av turizmini İspanya yapıyor. Yıllık 5-6 milyar dolarlık gelirle dünya lideri olan İspanyayı 500 milyon dolarla Güney Afrika izliyor. Avcılar köylerde hem köy sandığına ödeme hem de konaklama, rehberlik ve yiyecek için harcama yapıyor.

Eğlence işine giriyor
Emrullah Turanlı, inşaat ve turizmin yanında eğlence sektörüne de hızlı gireceğini söyledi. Seyrantepe ve Etiler'de arazileri olduğunu anlatan Turanlı, "Türkiye'ye çok özel markaları getirmek için çalışıyoruz. Etiler'e 3 bin metrekarelik bir eğlence merkezi yapacağım- İçinde dünyaca ünlü bar ve restoranlar olacak. Bunun için Buddha Bar ve Roberto Cavalli gibi markalarla görüşüyoruz. Büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz" dedi. Asya mutfağına özgün yemekler sunan Buddha Bar, Paris, Lübnan ve Dubai'de bulunuyor. Buda temalı mekânların tümünde yemek salonunda büyük bir Buda heykeli bulunuyor.

En büyük şehir otelini Haydarpaşa'ya yapacak

İlk turizm tesisi olan Doubletree by Hilton Moda'yı Mart ayında açan ve 6 otel projesi daha yapacaklarını söyleyen Emrullah Turanlı, turizmde 1.5 milyar dolarlık hedef koydu.
İstanbul'da çeşitli bölgelerde arazi satın aldığını anlatan Turanlı, "Arazilerin plan projeleri yapılıyor. Önümüzdeki aylarda bir tanesinin daha inşaatı başlayacak. 7 yılda 7 tane otel yapmış olacağız. Bunlar Seyrantepe, Etiler, Gayrettepe Haydarpaşa, Diyarbakır ve Moskova'da olacak" dedi.

Turanlı, İstanbul'un en büyük şehir otelini Haydarpaşa Siyami Hersek Hastanesi'nin karşısındaki TIR parkına yapacaklarını açıkladı. Otelin arazisini satın aldıklarını belirten Turanlı, "700 odalı otel İstanbul'un en büyük şehir oteli olacak. İnşaata başlamak için birkaç yıl daha bekleyeceğiz. Bunun için turizm potansiyelinin biraz daha artması gerekiyor. Bu bölgenin böyle bir otele ihtiyacı var" diye konuştu.

İlker Pehlivan/Vatan 


Geri Dön