28 / 06 / 2024

En düşük emekli maaşı 15 bin TL! Emekliye Temmuz zammında son dakika şoku! 

En düşük emekli maaşı 15 bin TL! Emekliye Temmuz zammında son dakika şoku! 

Emekliye zam düzenlemesi için nihai rakamlar 6 aylık enflasyonun kesinleşmesinin ardından belirlenecek. En düşük emekli maaşı için rakamlar tek tek gündeme geldi. İşte o rakamlar...



Emekli temmuz zammı için yeni hesaplar sık sık gündem oluyor. Kök aylığı, en düşük emekli maaşından düşük kalan emeklilerin sıfır zam almalarının önüne geçilmesi için seyyanen zam formülü de masada yer alıyor. Bu şekilde kök maaşlar, belirli bir seviyeye çıkartılıp ardından temmuz artışı yapılabilecek. 

Emekliye zam düzenlemesi için nihai rakamlar 6 aylık enflasyonun kesinleşmesinin ardından belirlenecek. Ocak 2024'te yüzde 49,25 ile eşit zam alan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklilerinin şimdi gözü Temmuz ayında yapılacak iyileştirmelere odaklanmış durumda. 

En düşük emekli maaşı 15 bin TL! Emekliye Temmuz zammında son dakika şoku! 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 15 BİN TL 

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre; bu temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25-30 arasında oluşması beklenen 6 aylık enflasyon kadar zam alacak. 

Emeklilere şu an için 10 bin TL'lik taban maaş veriliyor. En düşük emekli maaşı için beklenti 13 bin TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Taban maaş yeniden belirlense bile yine bunun altında kalacak kök maaşlar olacak. 

Bu durumda çalışırken az maaş aldığı için emekli aylığı da düşük olanlar açısından taban maaş artmaz ise sıfır zam riski gündeme geliyor. Gündemdeki taleplerden birisi de kök aylıklara seyyanen zam uygulanması. Bu konuda Türkiye Emekliler Derneği'nden 15 bin lira talebi gelmişti. 

En düşük emekli maaşı 15 bin TL! Emekliye Temmuz zammında son dakika şoku! 

Burada ortaya çıkan formüllerden birisi de kök aylıkların taban maaşa eşit duruma getirilmesi. Yani önce 10 bin TL'ye tamamlanana kadar seyyanen artış yapılması ardından enflasyon artışının ilave edilmesine ilişkin. Bu gerçekleştiği zaman çok düşük kalan kök aylıklar 10 bin liraya yükselmiş olacak ve bundan sonraki tüm artışlar bu rakam üzerinden yapılacak.

Burada dikkat edilmesi gerekli nokta ise kök maaşı 10 bin liranın hemen üzerinde olan emekliler. Yani kök aylığı 7 bin 500 lira olan bir emekliye 2.500 TL seyyanen artış yapılıp sonra enflasyon farkı eklendiğinde kök aylığı 11.000 TL olan bir emekli ile arasındaki fark kapanmış olacak. 

Burada kök maaşı taban maaşın hemen üstünde olan emekliler için de bir formülün bulunması gerekiyor. 

Bunların yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da Bağkurluların prim gününün 7200'e düşürülmesine ilişkin çalışmaların olduğuna dikkat çekmişti. Bu kapsamda ikinci EYT için geri sayım başladı. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, konuya ilişkin "İkinci bir EYT dalgası geliyor. Yaklaşık 1 milyon 850 bin kişi 2023 senesinde EYT'den emekli oldu. Bu yıl SSK'lılardan 500 bin kişi EYT'den emekli olacaklar" diye konuştu. 

Akaryakıta çifte zam kapıda! Hem benzine hem de motorine 2 liraya yakın zam gelecek! Hemen yeni fiyatlara bakın!

Tebernüş Kireçci sordu: Türkiye'de konut kalitesi iyiye mi gidiyor, kötüye mi?

İstanbullular ikincil konutlarını bu ilçelerden alıyor: Talep de fiyatlar da katlandı! 


 


Geri Dön