28 / 04 / 2024

Enda Enerji Holding'den doğalgaz santrali yatırımı!

Enda Enerji Holding'den doğalgaz santrali yatırımı!

TOSBİ'de 42 bin metrekare yer satın alan Enda, yaklaşık 30 milyon euroluk bir yatırım gerçekleştirecek



Önümüzdeki ay yapacağı genel kurul ile yeni yönetimini belirleyecek olan Enda Enerji Holding, yatırımlarına ara vermiyor. Enerji sektöründe büyümesini sürdüren grup, şimdi de Tire Organize Sanayi Bölgesi'ne (TOSBİ) doğalgaz çevrim santralı kuracak. TOSBİ'de 42 bin metrekare yer satın alan şirket, yaklaşık 30 milyon euro yatırım yapacak. Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri ekonomide yaşanan daralmalara rağmen yatırımdan vazgeçmediklerini belirterek, Tire'ye de doğalgaz çevrim santralı kuracaklarını söyledi.

58 MW GÜCÜNDE
Geçen hafta yapılan bilgilendirme toplantısında konuyla ilgili çalışmaları ortaklarına anlattıklarını belirten Sivri, "TOSBİ'den 42 bin metrekare yer satın aldık. EPDK'ya lisans başvurusu yapacağız. Lisansı kısa süre içinde alacağımızı düşünüyorum. Lisansı aldıktan sonra 58 mv gücünde bir santral kurmayı planlıyoruz. Burada ürettiğimiz elektiriği ulusal şebekeye vereceğiz. Anlaşma yaptığımız firma ve organize sanayi bölgelerine de satış gerçekleştireceğiz. Şu anda proje çalışmalarımız sürüyor. Lisans alımından sonra kısa süre içinde yatırıma start vererek en kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

Enda Enerji Holding'in organize sanayi bölgelerine ihtiyaçları olan enerji santralını kurma kararı almasının kendilerini sevindirdiğini belirten TOSBİ Başkanı Kamil Porsuk ise santral için 42 bin metrekare yer tahsis ettiklerini söyledi. Enda Enerji Holding'in sektöründe önemli işlere imza atan bir firma olarak Tire'yi tercih etmesinden de memnun olduklarının altını çizen Porsuk şöyle konuştu: "Santral kurulması ile bölgemizdeki doğalgaz tüketimi artacak. Bu sayede belirli bir oranı geçtiğimiz için daha ucuza doğalgaz satın alma imkanına kavuşacağız. Sanayicilerimizin enerji maliyetleri daha da azalacak. Şu anda yıllık 15 milyon metreküp doğalgaz tüketimimiz var. Santral ile birlikte bu tüketim 80 milyon metreküpe kadar çıkacak. Elektrik enerjisini de yine sanayicimiz bu yatırımla birlikte daha ucuza alabilecek. EPDK'nın da lisans vermesi ile yatırımın önü açılacak. Bu yatırımla TOSBİ'de yatırımcı açısından bundan sonra daha cazip hale gelecek."

5 tane rüzgar santralı kuracak
1993'te sadece enerji sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulan Enda Enerji Holding'in 160 Egeli sanayici ve işadamı bulunurken, şirketin yüzde 9.9 hissesinin sahibi ise yine İzmirli işadamı olan Fiba Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin. Şirket halen Çeşme Yarımadası'nda 68 mv gücünde 5 rüzgar santralı kurmak için devletin altyapı yatırımlarını tamamlamasını bekliyor. Şirket rüzgar santralları için toplam 90 milyon dolar yatırım planlıyor. Manavgat HES Projesi'nde de çalışmalarını sürdüren Holding'in, Adana'da "Eğlence l" ve "Eğlence 2" projeleri bulunuyor, Şirket bu projeler için de 60 milyon dolarlık yatırım yapmayı öngörüyor.

Şirketin faaliyet gösteren enerji tesisleri
Gönen HES: Yüzde 50'si Şirket'e ait olan 48 mv kapasiteli santral, 1998 yılı Mart ayından bu yana hizmet veriyor.
Pamuk HES: Yüzde 37.68'i Şirket'e ait olan ve 90 mv kapasiteli santral, sahip olduğu 40 yıl süreli üretim lisansı ile Ekim 2003 tarihinden beri işletiliyor.
Çaygören HES (Su Enerji): Toplam hisselerinin yüzde 90'ı Şirket'e ait olan santral 4 yıldır üretim gerçekleştiriyor
Akçay HES: Yüzde 80'i Şirket'e ait olan ve 95 mv kapasiteli santral için, Kasım 2003 tarihinde 40 yıllık üretim lisansı alındı ve inşaatına başlandı. Santral 2009 yılı Ağustos ayından bu yana hizmet veriyor.
Antalya Enerji (Doğalgaz): Yüzde 35'i şirkete ait olan ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) içinde yer alan santral 1 Temmuz 2005 tarihinde EPDK'dan alınan üretim lisansı ile 2006'da üretime başladı. 2009 Mayıs ayında tamamlanan tevsiden sonra üretimine 94 mv kapasite ile devam ediyor.
YeniAsır/Murat Şahin

 


Geri Dön