26 / 11 / 2024

Enerji kimlik belgesi alabilme şartları!

Enerji kimlik belgesi alabilme şartları!

Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketiminin azaltılması, enerji maliyetinin azaltılması ve çevrenin korunması için gerekli oluyor. Peki, enerji kimlik belgesi alabilme şartları arasında neler yer alıyor?




Enerji kimlik belgesi alabilme şartları!


Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketiminin azaltılması, maliyetinin düşmesi, enerji israfının önlenmesi ve enerji performansının belirlenmesine yarar sağlıyor. Bu belge ile kullandığınız yakıt harcadığınız enerji ve doğaya yaydığınız sera gazı emisyonu hesaplanıyor ve  binanızın doğa dostu olup olmadığı tespit ediliyor.  Peki, binaların enerji performansı nasıl belirleniyor;


- Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi, 

- Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması, 

- Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi ile gerçekleşiyor

- Bu değerlerin referans bir bina’nınki ile kıyaslanması ile binanın enerji performansı belirlenmiş oluyor.


Enerji kimlik belgeleri yeni binalar için ayrı mevcut binalar için ayrı şekillerde alınıyor. Yeni binalarda Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi düzenleyebiliyor.


Mevcut binalarda ise  Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinden alınabiliyor fakat bu işlemin 2017 yılına kadar yapılmış olması gerekiyor. Enerji kimlik belgesi alabilmek için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Bu şartlar aşağıda yer alıyor..


Belgenin alabilmenin şartları arasında mimari proje,ısı Yalıtım Projesi,elektrik projesi mekanik tesisat projesi  (Isıtma, Soğutma, Havalandırma) gibi projelerin temin edilmesi  yer alıyor.


Enerji kimlik belgesi hesaplaması..

Enerji kimlik belgesi hesaplamaları Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı, online çalışan BEP-TR programı ile yapılıyor. Hesaplama yapılırken  binanın mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projelerindeki tüm bilgiler ele alınıyor. Hesaplamalar A ile G arasında değerlerle ifade ediliyor. Enerji kimlik belgesinin 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor.


Bina enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön