28 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi, uygulaması ertelendi!

Enerji Kimlik Belgesi, uygulaması ertelendi!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi öngörülen binalara enerji kimlik belgesi verilmesi uygulamasının 1 Ocak 2011 tarihine ertelenmesinin planlandığını duyurdu



Bakanlıktan yapılan açıklamada, 5 Aralık 2009 tarihinde yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında, yönetmeliğine uygun yapılan binaların enerji tüketim sınıflarını ve karbondioksit (CO2) salım sınıflarını belirleyecek olan binalara "Enerji Kimlik Belgesi" verilmesi çalışmalarının yürütüldüğü ve uygulamanın 1 Temmuz 2010'da başlatılmasının öngörüldüğü anımsatıldı.

Çalışmalar kapsamında Binalarda Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi ve Ulusal Yazılım Programı oluşturulduğu anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak, oldukça önemli olan bu aşamanın hatasız işlemesi, çıkan aksaklık ve eksikliklere göre Ulusal Yazılım Programının ilgili sektörlerle birlikte geliştirilmesi, kamuoyuna sunulması, yerel yönetimler, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibatın sağlanması ile eğitim verilmesi ve uygulama sırasında yerel yönetimlerdeki birikmeleri önlemek için yönetmeliğin uygulama tarihi olan 1 Temmuz 2010'da değişiklik yapılması zarureti doğmuştur.Konuyla ilgili yönetmelik değişikliği yayınlanması için Başbakanlığa gönderilmiştir. Buna göre, yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlikte Binalara Enerji Kimlik Belgesi verilmesi uygulamasına 01 Ocak 2011 tarihinde geçilmesi planlanmaktadır."

ENERJİ KİMLİK BELGESİ

Enerji Kimlik Belgesi, binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ile ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içerecek. Enerji kimlik belgesine bakarak bir kişi oturacağı evde ne kadar enerji tüketileceğini anlayabilecek. Böylece ev satın alırken veya kiralarken yalıtımdaki eksikliklerin tespiti mümkün olacak.

Öngörülen düzenlemeyle yeni inşa edilecek binalar için enerji kimlik belgesi, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilecek. Mevcut binalara ise uyum için 2017'ye kadar süre tanınacak.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Enerji kimlik belgesi 2011'e ertelendi
Binalara "enerji kimlik belgesi" uygulaması bir yıl erteleniyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1 Temmuz 2010'da başlaması gereken uygulamanın, 1 Temmuz 2011'e ertelendiğini, bu değişiklikle ilgili yönetmeliğin Başbakanlığa sevk edildiğini açıkladı. Açıklamada, binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin 5 Aralık 2009'dan itibaren uygulamaya başlandığı ve yeni yapılan binalarla yönetmeliğe uygun tadilat yapılan mevcut binaların enerji tüketimlerinde yüzde 30-50 tasarruf sağlanması beklendiği vurgulandı.
Sabah

Binalara enerji kimlik belgesi 2011'e ertelendi

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı, 1 Temmuz'da tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen binalara “enerji kimlik belgesi” düzenleme zorunluluğuna ilişkin uygulamayı erteledi.

Buna göre uygulamanın 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor. 5 Aralık 2009'da yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında, yönetmeliğine uygun yapılan binaların enerji tüketim sınıflarını ve karbondioksit (CO2) salım sınıflarını belirleyecek olan binalara “Enerji Kimlik Belgesi” verilmesi çalışmaları yürütüldü. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Oldukça önemli olan bu aşamanın hatasız işlemesi, çıkan aksaklık ve eksikliklere göre Ulusal Yazılım Programının ilgili sektörlerle birlikte geliştirilmesi, kamuoyuna sunulması, yerel yönetimler, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibatın sağlanması ile eğitim verilmesi ve uygulamada yerel yönetimlerdeki birikmeleri önlemek için yönetmeliğin uygulama tarihi olan 1 Temmuz 2010'da değişiklik yapılması zarureti doğmuştur” denildi.
Hürriyet


Geri Dön