29 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek?

Enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek?

Enerji kimlik belgesi binalara verilen bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek? Enerji kimlik belgesi hangi binalara alınacak?



Enerji kimlik belgesi, binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimini sınıflandıran, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimi hakkında bilgileri içeren belge oluyor. Bu belge ile enerji israfının önlenmesi amaçlanıyor.


Bu belge dairelere değil, binalara verilen bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirliyor. 


Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliklerine göre, Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutlar tapu alım-satım işlemine konu olamıyor. Peki, enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek?


Enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek?

Enerji kimlik belgesi ile ilgili zorunluluk 2 Mayıs 2017 itibariyle yürürlüğe giriyor. Bu tarihe kadar belgenin alınması gerekiyor. Enerji kimlik belgesi olmayan binalar, bu tarihten sonra alınıp satılamıyor.


Bazı yapılar enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu dışında tutulmuş olup bu binalar; Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürüten binalar, kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, seralar, atölyeler, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahu, ağıl olarak sıralanıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön