10 / 05 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale geldi!

Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale geldi!

Kubilay Ulu, 5 Aralıkta yürürlüğe giren BEP Yönetmeliği'nin etkisiyle, sektördeki büyümenin artacağı tahmininde bulundu



XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, 5 Aralıkta yürürlüğe giren
"Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği"nin etkisiyle, sektördeki büyümenin artacağı tahmininde bulunarak, "Yalıtımsız konutların yalıtımlı hale gelmesi, ısı yalıtımı sektörü için ortalama 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı anlamına geliyor" dedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yeni yönetmelik gereği, binaların ısıtma, soğutma ve aydınlatma için ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını belgeleyen kimlikleri olacak.

Yeni yönetmeliğe göre, Enerji Kimlik Belgesi de zorunlu hale geldi. Artık yapılan her bina, bu yönetmeliğe göre projelendirilmek zorunda. Belediyeler, bu sürecin başlangıcında yeni binaların ısı yalıtımı projelerinin uygunluğunu denetleyecek. Bu uygulama, ilk etapta yeni binalar için zorunlu ama mevcut binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunluluğu getirildi.

Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor.

Konutlar aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı, tasarruflu ve sera gazı emisyonu düşük çevreci konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve sera gazı emisyonu yüksek konutları işaret ediyor.

-YALITIMSIZLIK, YILDA 7,5 MİLYAR DOLARA MAL OLUYOR-
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 85'inin, ısıtma ve soğutma amaçlı olduğunu belirterek, en büyük tasarrufun en az yüzde 50'lik bir oranla ısı yalıtımı sayesinde sağlandığını kaydetti.

Türkiye'nin enerji ithalatına 48 milyar dolar ödediğini ve bunun 7,5milyar dolarının yalıtımsızlık nedeniyle her yıl havaya savrulduğuna dikkati çeken Ulu, şunları söyledi:

"Yönetmeliğin etkisiyle sektördeki büyümenin artacağını tahmin ediyoruz. Yeni yönetmelikten umutluyuz. Ayrıca yalıtımsız konutların yalıtımlı hale gelmesi, ısı yalıtımı sektörü için ortalama 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı anlamına geliyor."

-ISI YALITIMI, MALİYETİNİ BİRKAÇ YILDA AMORTİ EDİYOR-
Ulu, ısı yalıtımının, binanın yapım aşamasında bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ile 5'i kadar maliyeti bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Mevcut binalara sonradan yalıtım yaptırmanın maliyeti ise yalıtımürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 lira. Yani 100 metrekarelik bir daire için 3 bin ile 4 bin TL
arasında. Isı yalıtımı, gerek kış gerekse yaz aylarında faturalarda sağlanan ortalama yüzde 50 düşüşle maliyetini birkaç yılda amorti ediyor."

Ulu, tüketicilerin bütçesine, ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar sağlayan ısı yalıtımının, maliyet olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

-ISINMAK İÇİN ALMANYA'DAN 10 KAT ENERJİ TÜKETİYORUZ-
Yalıtım ürünleri ve uygulamalarındaki KDV'nin kaldırılması, devlet desteğiyle maksimum 0 ile 0,5 aylık faiz oranlı ve uzun vadeli yalıtım kredisi sağlanması gerektiğini savunan Ulu, şunları kaydetti:

"Bu konuda Türkiye, gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldı. Isınmak için bizden çok daha soğuk olan Almanya'dan bile 10 kat fazla enerji tüketiyoruz. Bugün Almanya'daki konutlarda yüzde 90'lara varan enerji tasarrufu sağlanıyor. Biz ise hala 15 milyon konutun yalıtımsız olduğunu konuşuyoruz. Almanya'da konutlarda enerji verimliliği uygulamaları için alınan kredilerin bir kısmı hibe edilirken kalan kısım da 30 yıla varan vadelerle ve düşük faizlerle ödeniyor. Biz ise vergilerin altında eziliyoruz."
AA


Geri Dön