Enerji kimlik belgesine en çok yeni binalar başvurdu!
2011 yılından itibaren ülke genelinde müstakil konut, apartman, rezidans, ofis, hastane, eğitim, otel ve alışveriş merkezleri olmak üzere 242 bin 533 bina için enerji kimlik belgesi alındı. En çok yeni binalar için başvuruda bulunuluyor.
1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olan cneıji kimlik belgesinin mevcut binalar için de 2017 yılına kadar alınması gerekiyor. Bu tarihten itibaren eneıji kimlik belgesi olmayan binalardaki konutların satışı ve kiralaması yapılamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü verilerinden alınan bilgilere göre, 2011 yılından itibaren ülke genelinde müstakil konut, apartman, rezidans, ofis, hastane, eğitim, otel ve alışveriş merkezleri olmak üzere 242 bin 533 bina için belge alındı. En çok belgeyi 52 bin 43 binayla istanbul alırken Bartın'da hiçbir bina için başvuruda bulunulmadı. En çok belge alan iller arasında 23 bin 613 binayla izmir ikinci, 18 bin 235 binayla da Ankara üçüncü sırada yer aldı. Muğla 3 bin 230 müstakil konut ve 810 otel ile bu binalarda en çok belge alınan il olurken bina ve otel yoğunluğuyla dikkati çeken istanbul'da 2 bin 645 müstakil konut, 235 otel için belge alındı.
BELGESİ ALINANLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YENİ BİNA
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Abdulkadir Akınay, Türkiye genelinde 16 milyona yakın bina olduğu düşünülürse belge sayısının çok düşük kaldığını söyledi.
2017 yılından itibaren alınıp satılacak her konut veya bina için enerji kimlik belgesi isteneceğini, belgesi olmayan binanın alınıp satılamayacağını belirten Akınay, "Şu anda belge alınanların büyük çoğunluğunu yeni binalar oluşturuyor. Eski binalar için belge alımı çok az. insanlar mecbur kalmadığı sürece belge almak istemiyor.
Ancak 2 yıl sonra insanlar evini kiraya dahi vermek istese bu belgenin olması gerekiyor" dedi.
Dokuz Sütun