28 / 04 / 2024

Enerji verimliliğine Yeşil Bina Monitörü!

Enerji verimliliğine Yeşil Bina Monitörü!

Çevre duyarlılığı ve enerji maliyetlerinin artması ile birlilte önem kazanan enerji verimliliğini izleme aracı Yeşil Bina Monitörü (GBM),çalışan ve müşterileri de işe katmak için iyi bir araç...



Sonuçları görmek her zaman iyidir. Başarılı bir iş yapıldığında bunun sonuçlarının alınması, işi yapanların daha büyük şevkle işe ilgi göstermesini sağlamakla kalmaz, daha geniş bir dairede yer alanların da bu başarılı yöntemi dikkate almasını sağlar. Sonuçların zaman içinde ortaya çıkacağı uygulamalarda, kısa süreli sonuçlara bakarak vazgeçmek, bunun bir istisnasını oluşturuyor. Ancak Siemens'in enerji verimliliği çözümleri düşünüldüğünde, bu tür bir durum kendiliğinden eleniyor. Binalarda azami verimliliğin standartlarını belirleyen ve bunun için gereken kesintisiz entegrasyonu sağlayan Siemens'in sektör lideri çözümleri, hizmetleri, ürünleri ve teknolojileri binaların yaşam çevrimi performansını optimize ediyor. Bu sayede, şirketler konfor ve can güvenliğinden taviz vermeden azami enerji tasarrufunu ve sürdürülebilirliği sağlıyor. Bütün bunları inovasyon ve pazar liderliği ile destekleyen Siemens, enerji verimliliği konusunda sağladığı olanakları, bu olanakları kullanan kuruluşların sonuçları rahatlıkla izlemesini ve paylaşmasını sağlayan Yeşil Bina Monitörü (GBM) ile taçlandırdı.

Enerji tasarrufu sürecini izlenebilir hale getiren Yeşil Bina Monitörü, şirketlere ne kadar tasarruf ettiklerini görmenin yanında sürdürülebilirlik ve iklim koruma çabalarını ziyaretçileri ve çalışanları için görülebilir kılma ve bunları kamuya açık bir şekilde gösterebilme olanağı sunuyor. Yeşil Bina Monitörü aynı zamanda bina sakinlerinin kaynakların daha sorumlu bir şekilde kullanımı konusunda bilgilendirilmesine ve daha verimli bir enerji kullanımının sağlanmasına yönelik bir araç olarak da kullanılabiliyor.


Enerji verimliliğinde kamuya açık karne

Siemens Bina Teknolojileri Bölümünün geliştirdiği Yeşil Bina Monitörü (GBM) sistemi sayesinde şirketler artık binalarında uyguladıkları bu iklim koruma ve enerji verimliliği çabalarının ulaştığı başarıları kamuya sunabilecek. Toplumun çoğu kesimi için eylemlerin kelimelerden daha çok şey anlattığı ve görmenin inanmak olduğu düşünüldüğünde, GBM sisteminin gerçek rolü anlaşılıyor.


Yeşil Bina Monitörü, Siemens'in lideri olduğu yeşil bina teknolojilerinin faydasını ortaya koymaya yarayan iyi ve şeffaf bir araç.


Bütün bu olanaklar, şirketlerin yeşile saygılı bir kimliğe sahip olmasının basit bir seçenek olmaktan çıkıp gerekliliğe dönüştüğü günümüzde daha büyük bir anlam taşıyor. Bu anlam, şirketlerin geliştirdiği ürün ve çözümlerdeki çeşitlenmede kendisini gösteriyor. Şirketler bu yönelimlerine paralel olarak tesislerini ve emlak portföylerini çevreye etkisi daha az olan sürdürülebilir yöntemlerle işletmek için modern bina teknolojilerine de yatırım yapıyor.

GBM sistemi, elektrik tüketimi, ısıtma, havalandırma, su ve hatta sera gazları emisyonunun azaltılması gibi binanın enerji performansıyla ilgili verileri saati saatine görüntülüyor. GBM, aynı bina tipinin endüstri kriterleriyle ya da önceki tüketim şablonlarıyla karşılaştırmasını yaparak, tesisin enerji performansı ve enerji verimliliği sınıflandırması gelişimini bir bakışta sunabiliyor. GBM sisteminde, önemli enerji raporlama fonksiyonlarıyla birlikte enerji tasarruf ipuçları, şirketin çevre sorumluluğu beyanları, iklimle ilgili gerçekler, hava tahminleri gibi diğer bazı pratik ve eğitici bilgiler de görüntülenebiliyor. Sunulan içeriğin kapsamı şirketin güncel hisse senedi değeri gibi bilgiler ile genişletilebildiği gibi, sunulan enerji bilgilerine fotoğraflar ve kısa videolar da entegre edilebiliyor. GBM'nin bina kullanıcıları için sağladığı sürdürülebilir fayda, şirketin yeşil imajını geliştirirken bina sakinlerinin enerji tasarrufu ile ilgili olarak üzerlerine düşenler konusunda motive olmasını sağlayarak uzun vadeli bir başarıyı mümkün kılıyor. GBM büyük resimde BT'nin Enerji izleme Hizmetlerinin bir açılımı ve Gelişmiş işlemler Merkezi'nin (AOC) bir tamamlayıcısı olarak yer alıyor. Tüketim verilerinin buradaki uzmanlar tarafından sürekli olarak izlenmesi ve analiz edilmesi, GBM'nin arkasındaki önemli bir gücü oluşturuyor.

Yeşil Bina Monitörü'nün kazanımlar!

Şirketlerin enerji verimliliği mücadelesine çalışanlarını ve müşterilerini de katarak daha kapsamlı bir etki yaratmasını sağlayan Yeşil Bina Monitörü'nün kapsamlı etkileri aşağıdaki gibi özetlenebilir.

 Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik programlarınızı bir performans ölçütü olarak ortaya koyar.

 Bina sahibinin yeşile saygılı karakterini vurgular ve bu imajını güçlendirir.

 Toplumsal ve çevre ile ilgili hedeflere ulaşılmasında hassasiyeti artırmak için enerji monitörünün daha iyi bir araç olarak  kullanılmasını sağlar.

 Eğitim ve sürdürülebilir davtanış biçimi ile bu konuda ahlaki tavrı geliştirir.

 Enerji tüketiminin sürekli takip edilmesi sayesinde bu konudaki endişelerden arınmayı sağlar.

 Faaliyet ve enerji maliyetlerini asgariye indirerek verimliliği azami düzeyine ulaştırır.


Avrupa Birliği'nin önem verdiği konu: Enerji performansı

Binaların toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'mdan sorumlu oldukları gerçeği ışığında, Avrupa Birliği, binaların genel enerji verimliliğiyle ilgili 2002/91/EC(EPBD Binaların Enerji Performansı Direktifi) AB direktifini oluşturdu. Bu direktif, çeşitli diğer yaptırımlarla birlikte, halkın kullanımına açık binaların enerji tüketiminin ve enerji verimliliğinin on yılda en az bir kez kontrol edilmesini ve gerektiğinde ilgili kişiye sunulmak üzere bir enerji sertifikasının hazır bulundurulmasını şart koşuyor. Dahası, bu sertifika kazanların ve klima sistemlerinin de düzenli olarak teftiş edilmesini gerektiriyor. EPBD, tüm AB üyesi ülkeler için zorunlu ve bazı ülkelerde uygulamaya konmuş durumda. Bina Teknolojileri tarafından geliştirilen Yeşil Bina Monitörü, genel enerji verimliliği sertifikasının yerine geçmemekle birlikte, bina için ölçülen tüketim verilerine dayalı enerji performans bilgilerini sunarak iyi bir eklenti vazifesi görüyor.

Siemens için önemli ve vazgeçilmez bir alan
Yeşil Bina izleme ve Gelişmiş işlemler Merkezi, Siemens'in Çevre Portföyünün bir parçasını oluşturuyor. 2009 mali yılında, portföyün geliri yaklaşık 23 milyar euro olarak gerçekleşti ve bu Siemens'i dünyanın en büyük çevre dostu teknolojiler sağlayıcısı koltuğuna oturttu. Aynı dönemde Siemens'in ürünleri ve çözümleri, müşterilerinin karbondioksit salımlarını 210 milyon ton düşürmesini sağladı. Siemens'in İstanbul merkezli Türkiye Bina Teknolojileri Bölümü, elektriğe dayalı bina teknolojileri alanında Türkiye'nin lider gelen sağlayıcısı konumunda. Bir servis sağlayıcısı, sistem entegratörü ve ürün sağlayıcısı olan Bina Teknolojileri, bina otomasyonu, yangın koruma, elektronik emniyet ve elektriksel kurulum mühendisliği hizmetleri sunuyor. Tüm bunların bir arada sunulması. Bina Teknolojilerini enerji verimliliği ve çevre dostu bina ya da Yeşil Bina çözümlerinde lider bir tedarikçi haline getiriyor.

 

Sürdürülebilir hadeflere ulaşmak ve insanları motive etmek için anahtar

GBM'nin şirketin daha enerji verimli hale gelmesinde oynayabileceği sistematik rol, güncel gerekçelere dayanıyor. Yola çıkmadan önce, bu gerekçeleri kavramakta yarar var.

Ölçülemeyen şey geliştirilemez
Tesislerdeki tüm bina sistemlerinin tükettiği enerjiyi ölçmek, verimlilik ihtiyaçlarını görülebilir kılar. Siemens'in Gelişmiş işlem Merkezlerindeki uzmanları tarafından düzenlenen enerji izleme ve analiz hizmetleri, enerji tüketimini ve karbondioksit emisyonlarını ciddi biçimde azaltacak ilerlemeler için değerlendirmeler oluşturuyor. Operasyon merkezlerinin gelişmiş enerji izleme platformunun binadan sürekli olarak topladığı verilerle hazırlanan tüketim raporları ve analizlerin özellikle Yeşil Bina Monitörü'nde görüntülenmesi sürdürülebilirlik programları için güvenilir bir zemin oluşturuyor. Siemens'in sunduğu endüstri lideri Gelişmiş Hizmetlerin bir parçası olarak, sistem geliştirmeleri için önerilerde bulunulabiliyor, binanın performansının artırılmasına ve enerji kullanımının azaltılmasına yardımcı olunabiliyor. Talep edildiğinde bunların tümü bina sakinlerinin konforuna ve güvenliğine olumsuz bir etkide bulunmadan gerçekleştiriliyor.

Ömür boyu 7/24 gerçek ortaklık
Bina sistemlerinin 7 gün 24 saat sürekli izlenmesi, Siemens enerji verimliliği uzmanlarının binanın enerji ayak izini azaltmaya yardımcı olacak etkili çözümler önermek için en güncel ve doğru verilere sahip olması anlamına geliyor. Siemens uzmanları, kapsanan tüm binaların ömür boyu performans yönetiminde gerçek bir ortak olarak çalışıyor.

Sosyal sorumluluk imajına ulaşmada yardımcı
Yeşil Bina Monitörü, halkın yeni olana dair bitmek tükenmek bilmez iştahından yeşil hedeflere ulaşmak için faydalanıyor. Gelişmiş işlem Merkezi'ne bağlı monitörler, binanın gerçek enerji kullanımı, karbondioksit salımındaki indirimi ve su tasarrufuyla ilgili güncel ve güvenilir istatistikleri görüntüleyerek enerji profilini şeffaflaştırıyor. Monitörde ayrıca hava durumu bilgilerini sunmak ve hatta izleyicilere enerji tasarrufu ile ilgili ne yapabilecekleri konusunda çeşitli ipuçları vermek mümkün. Lobiler veya çalışanların bulunduğu salonlar gibi yüksek trafikli mekanlara yerleştirilen Yeşil Bina Möntörü ekranları, bir farkındalık oluşturarak bina sakinlerini ve ziyaretçilerini eğitebiliyor. Bu ekranlar, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk hedeflerine ulaşmak için sarf edilen çabalar hakkında insanları bilgilendirme konusunda çarpıcı bir kanal oluşturuyor.

Herkese yeşil heyecanı aşılamak
Hiçbir şey başarı kadar heyecan vermez. Yeşil Bina Monitörü sistem ekranı performans ve başarı için bir pencere oluşturuyor; bina sakinlerini, şimdiye kadar gerçekleştirilen ve başarılı sürdürülebilirlik girişimleri hakkında bilgilendiriliyor. Ekranlarda, günlük ofis yaşamlarındaki kişisel davranışlarının enerji verimliliğine olan etkisini açıklayan çeşitli bilgiler verilerek, bina sakinlerinin enerji verimliliği çabalarınıza katkıda bulunmak konusunda motive edilmesi sağlanabiliyor. Bireylerin nasıl katkıda bulunabileceği hakkındaki ipuçları. Yeşil Bina Monitörü'nün popüler bir parçasını oluşturuyor.

Oluşturulan işbirliği ile, hem artan verimlilik hem de Siemens'in enerji verimliliği ortağı olması, şirket için bir kazan-kazan döngüsünü başlatıyor. Sürekli sistem takibi ve enerji analizi, enerji stratejisi geliştirme ve uygulamadaki uzmanlığa dayanan enerji tasarrufları, şirketin "göründüğü gibi olduğu" mesajını vermek için iyi bir araç. Sonrasında ise Yeşil Bina Monitörü, "şirketin olduğu gibi görünmesini" sağlıyor.
 
Fortune


Geri Dön