08 / 05 / 2024

Enerjia, Erdemir'e iflas davası açıyor

Enerjia, Erdemir'e iflas davası açıyor

Erdemir, müşterisi Enerjia'nın çıkarttığı 68.4 milyon dolarlık icra kararına itiraz etti. Şirket de Ankara'da birkaç güne kadar itirazlı iflas davası açma kararı aldı



Türk sanayisinin sembolü Erdemir, 68 milyon dolarlık bir alacak yüzünden tarihinde ilk kez iflas davasıyla karşı karşıya kaldı. Erdemir'in en büyük müşterilerinden Enerjia Holding, Erdemir'e sipariş verdiği çeliğin teslim edilmemesi üzerine 68.4 milyon dolar zarar ettiği belirterek  Ankara  31. İcra Müdürlüğü'nden aldığı ödeme emrinin süresi içinde yerine getirilmemesi nedeniyle Ankara mahkemelerine iflas davasını birkaç gün içinde açacak. Şirketten üst düzey bir yetkili "Erdemir yönetimi, süresi içinde parayı ödemediği için iflas istemiyle itirazlı iflas davasını açacağız. Biz bu davaya güveniyoruz. Elimizde kontratımız var. Haklı olduğumuza yüzde 100 güveniyoruz. O nedenle bu davayı açmakta tereddüt etmeyeceğiz" dedi.

ANKARALI BİR ŞİRKET DE DAVA AÇTI

Erdemir'e dava açılacağı haberlerinin duyulması üzerine başka şirketlerin de dava sürecine girdiğini belirten yetkili "Ankaralı bir şirket de dava açtı. Yalnız  o şirket Ereğli mahkemelerinde alacak davası açmış. Biz de alacak davası açabilirdik. Ancak haklılığımıza güvendiğimiz ve sürecin hızlı işlemesi için Ankara'da iflas davası açmaya karar verdik. Avukatlarımız, tüm delilleri tek seferde mahkemenin dikkatine sunmak için titiz bir çalışma yapıyor. Bir yıl süreyle dava açma hakkımız var. Ama biz fazla beklemeden birkaç gün içinde davayı açacağız" diye konuştu.

Yassı çelikte tek üretici
Oyak Grubu, dünyanın 13. büyük tesisi Erdemir'i 2005'te 2.7 milyar dolarlık rekor fiyata özelleştirmeden satın almıştı. Yassı çelikte Türkiye'nin tek üreticisi olan Erdemir, dünya çelik fiyatları arttığı için siparişlerini tek taraflı iptal etmekle suçlanıyor. Enerjia'nın iddiasına göre Erdemir, Hindistan'a rulo saç siparişi vermiş, ancak Erdemir, malı teslim etmeyeceğini belirtmişti. Erdemir, geçtiğimiz günlerde borsaya yaptığı açıklamada Enerjia'nın icra kararına itiraz edildiğini açıklamıştı.
İbrahim Acar / Star


Geri Dön