28 / 12 / 2024

Enflasyon, konut kredilerine de yansıdı satışlar yüzde 30 düşebilir!

Enflasyon, konut kredilerine de yansıdı satışlar yüzde 30 düşebilir!

Yüksek enflasyon, bankaların konut kredi faizlerini artırmasına sebep oldu. Uzmanlara göre, FED korkusu ve yüksek enflasyon konut satışlarını 2015’te yüzde 30 düşürebilir. İşte faiz oranları...



Yüksek enflasyon, bankaların konut kredi faizlerini artırmasına sebep oldu. Bayram öncesine göre konut kredi maliyetlerini Akbank, Türkiye Finans 4 puan, Garanti Bankası ve Yapı Kredi 2 puan artırdı. Bunda bankaların komisyon gelirlerinin düşmesinin etkili olduğunu belirten uzmanlara göre, FED korkusu ve yüksek enflasyon konut satışlarını 2015’te yüzde 30 düşürebilir.


Gıda, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamları ile düşme ihtimali ortadan kalkan yüksek enflasyon, bankaların konut kredi faizlerini artırmasına sebep oldu. 


Bayram öncesine göre TEB, konut kredi faizini 5 puan artırdı. DD Finansman, Odeabank, ING Bank, Akbank, Türkiye Finans 4 puan, Finansbank 3, Garanti Bankası ve Yapı Kredi 2 puan artırdı. 


ALB Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Arda Coşar’a göre bunun sebebi piyasalar için endişe kaynağı olan FED faiz artım sürecinin yaklaşması ve Türkiye’deki enflasyonun yüksek seyri. Bu sebeple bankaların Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri düşüremeyeceği yönünde bir beklentiye girdiklerini söyleyen Coşar, “Konut kredi faiz oranlarında artış başladı. Bunda bankaların komisyon gelirlerinin düşmesinin de etkisi var.” dedi. 


Ocak ayında TCMB’nin sert faiz artırmasının ardından konut kredi faizlerinde artış olmuş, konut satışları hızla gerilemişti. Akabinde TCMB, sınırlı faiz indirimini başlatmıştı. Ancak, bununla birlikte başlayan konut kredi faizlerindeki gerilemeye rağmen konut satışları ocak-ağustos arasında düşüşünü sürdürmüştü. Ağustos ayında ise konut satışları geçen sene aynı aya göre yüzde 25 yükselerek toparlanmıştı. Ancak Coşar’a göre FED korkusu ve yüksek enflasyon toparlanmanın belini kırıyor:


 “Hatta FED’in 2015 yılı 2. çeyreğinden itibaren faiz artırımına  gitme ihtimali konut satışlarını yüzde 30 olumsuz etkileyebilir. Emlak Konut GYO’nun durumu ortada.” Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya’nın “Bu sene gayrimenkul kaybetti, seneye de benzer seyir bekleniyor.” demesi de Coşar’ın tespitlerini destekliyor. 2014 ilk 3 çeyreğinde 37 bin tüketicinin kredi kullanımına aracılık eden ve sadece konut kredilerinde 1,2 milyar liralık kredi kullanımını sağlayan Hesapkurdu.com’un kurucularından Onur Tekinturhan’a göre bankaların bayram sonrasında artırdığı konut kredi faiz oranları maliyetlerdeki artıştan daha fazla. Tekinturhan’a göre bunun sebebi masrafların kısıtlanması ve masraflardan kaynaklanan kaybın faiz oranlarına yansıtılması. Hesapkurdu üzerinden kişi özelinde alınabilecek en iyi fiyatlama bayram öncesi yüzde 0,85 faiz oranı ve yüzde 0,89 maliyet oranı iken bugün itibarıyla en iyi faiz oranı yüzde 0,87 ve maliyet oranı yüzde 0,89.


Faiz oranı 1,00’i aşarsa sektörü ciddi etkiler


Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Konut kredi faizlerindeki kısmi artışın sektörü genel bir sıkıntıya sokacağını sanmıyorum. Şu an 0,90’larda, 0,91’lerde seyreden faiz oranı ancak tekrar 1,00’ı aşarsa sektörü ciddi etkiler. Böyle bir tablonun da oluşma ihtimali şu an görünmüyor. Bana kalırsa kredilerdeki faiz oranları uygun seyrinde.



 Enflasyon, konut kredilerine de yansıdı satışlar yüzde 30 düşebilir!


Oranı artırmak için bahane buldular


Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı: Bankalar, faiz artırımı için sürekli bir bahane içerisinde. Zaten mortgage kredilerinin kârsızlığından şikâyet ediyorlardı. Baktılar, dosya masrafları da kesiliyor, bahane buldular faiz artırımı için. Ancak bu eylem, genel düşüş trendini bozacak kanaatinde değilim. Nitekim piyasada yaşanacak düzelme bu tür baskıları da ortadan kaldıracaktır.


Her 1 puanlık artış sektöre zarar verir


216 İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Dündar: Faiz artışındaki her 1 puan sektöre ciddi zarar veriyor. Bu sebeple bayram öncesine kıyasla artan faizlerin sektörü zorlayacağı aşikâr. Ama özellikle bu oranın yüzde 1’i aşmaması önemli. Çünkü bu artık tüketici için psikolojik sınır. Ayrıca bankaların da en fazla parayı kazandığını düşündüğüm bir kalemde küçülmeye gideceklerini sanmıyorum.



Arif Bayraktar / Zaman




Geri Dön