28 / 04 / 2024

Ankara'da konut satışları yüzde 30 azaldı!

Ankara'da konut satışları yüzde 30 azaldı!

Türkiye'nin gayrimenkulde İstanbul'dan sonra öne çıkan kentlerinden biri olan Ankara'da birbiri ardına yeni projeler yükseliyor. Başkentin gayrimenkul piyasasında durgunluk hakim olmaya başlarken, satışlarda yüzde 30'lara varan düşüşler gözleniyor...



Türkiye'nin gayrimenkulde İstanbul'dan sonra öne çıkan kentlerinden biri olan Ankara'da birbiri ardına yeni projeler yükseliyor. Ancak yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi siyasi-ekonomik gelişmeler nedeniyle Başkentin gayrimenkul piyasasında durgunluk hakim olmaya başlarken, satışlarda yüzde 30'lara varan düşüşler gözleniyor. 


Ankara, nüfus potansiyeli ve şehirleşme çalışmalarının hız kazanmasıyla Türkiye'nin önde gelen kentlerinden biri. Kamu kurumlarının yoğun olduğu kentte üniversitelerin varlığı da kentin gayrimenkul piyasasına olumlu yansıyor. 


Gayrimenkul fiyatlarının son bir yılda yüzde 10'lara oran varanda artış gösterdiği Ankara, Suriye, Libya ve Nijerya gibi ülkelerden yatırımcı alıyor. Ancak yerel seçimler, döviz kurlarındaki artış, konut kredisi faiz oranlarındaki artış gibi nedenlerle 2014'te durgun bir piyasanın büyük kentlerinden biri olan Ankara, idari ve siyasi bir merkez olması nedeniyle yerli-yabancı birçok insanı barındırıyor. 


Kentin en öne çıkan bölgelerinden biri Çankaya olurken, son yıllarda planlı yapılaşma çalışmalarının hız kazandığı Etlik, Keçiören ve Eryaman gibi bölgeler de ön plana çıkan bölgeler oluyorlar. Ankara'nın gayrimenkul piyasasını kentin önde gelen isimlerine yorumlattık ve şu sonuçlara ulaştık: 


Adem Çağlayan- Bizim Emlak 


"YÜZDE 30'LARA VARAN DÜŞÜŞ" 


Yerel seçimler, konut kredisi faiz oranlarının Y yükselmesi gibi birçok faktör nedeniyle kentimizin gayrimenkul piyasasında bu yıl bir durgunluk hatta yüzde 30'lara varan oranlarda düşüş söz konusu. Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri derken bu yıl ile birlikte gelecek yıl da durgun olacaktır. Kiralamada sıkıntı yok ancak satışlarımız düştü. Kentte Mamak, Pursaklar, İncek gibi bölgelerde yeni konut projeleri yoğunlaşıyor.


Ahmet Koçak- Hilal Emlak 


"FİYATLAR YÜKSELDİ" 


Piyasalarda yaşanan durgunluğa rağmen döviz  kurlarının yükselmesi, inşaat maliyetlerindeki yükseliş gibi nedenlerle fiyatlarda geçen yıla oranla yüzde 10'luk bir artış var. Oturmak amaçlı ev alacak olanlar taleplerini ertelemiyorlar ancak yatırım amaçlı alım yapacak olanlar beklemeyi tercih ediyorlar. Seçimlerin tamamlanması ile birlikte taşların yerine oturacağına inanıyorum." 


Ekonomist Mortgage 


Geri Dön