28 / 04 / 2024

Enflasyon yüksek, faizler düşük! Yatırımcı parasını nereye yatırsın? En fazla hangi yatırım aracı kazandırdı?

Enflasyon yüksek, faizler düşük! Yatırımcı parasını nereye yatırsın? En fazla hangi yatırım aracı kazandırdı?

Bir yandan yüksek enflasyon bir yandan gerileyen faiz oranları yatırımcıları kara kara düşündürüyor. Geçen yılki performanslara baktığımız zaman bazı yatırım araçlarının reel getiri sağlamak bir yana enflasyonun oldukça gerisinde kazanç sağladığı dikkati çekiyor.



Dünya genelinde ve Türkiye’de geçen yıl tırmanışa geçen enflasyon tüketicilerin kabusu oldu. Vatandaş bir taraftan sürekli değişen etiketler karşısında şaşkına dönerken, bir taraftan da yüksek enflasyon nedeniyle sürekli değer kaybeden TL bütçeleri zorladı. Ekonomik sıkıntıların yanı sıra zorunlu harcamalarından bir kenara ayırıp para biriktirmeye çalışanlar ise birikimlerinin değerini korumak için oldukça zorlandı.

Enflasyon yüksek, faizler düşük! Yatırımcı parasını nereye yatırsın? En fazla hangi yatırım aracı kazandırdı?

Yüksek enflasyonun yanı sıra faiz oranlarının da gerilemesi özellikle reel getiri anlamında yatırım seçeneklerini daralttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, hisse senedi hariç diğer yatırım enstrümanlarında reel getirinin oldukça sınırlı olduğu görülüyor.

Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi yani Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; devlet iç borlanma senetleri (DİBS) yüzde 6,47, külçe altın yüzde 4,86 reel getiri sağladı. Yabancı para birimlerinden euro yüzde 4,35, mevduat faizi brüt olarak yüzde 1,57 kazandırırken, dolar ise yüzde 0,50 oranında tasarruf sahiplerine reel getiri sağladı.

TÜFE ile indirgendiğinde ise devlet iç borçlanma senetleri yüzde 4,97, külçe altın yüzde 3,39, euro yüzde 2,89 reel getiri sağladı. Mevduat faizi brüt olarak yüzde 0,15 oranlarında yatırımcısına reel getiri sunarken, dolar yüzde 0,91 oranı ile yatırımcısını zarara uğrattı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön