05 / 10 / 2024

Enflasyondaki aylık artışla kiranın etkisi yüksek! 

Enflasyondaki aylık artışla kiranın etkisi yüksek! 

Merkez Bankası'nın Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, Eylülde enflasyondaki aylık artışla kiranın etkisi yüksek oldu. İşte detaylar...




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu açıklandı. Söz konusu rapora göre, yıllık enflasyon, enerji ve hizmetlerde daha belirgin olacak şekilde, tüm ana gruplarda geriledi. 

Raporda, bir önceki ay düşüş sergileyen gıda fiyatları eylül ayında işlenmemiş gıda alt grubu kaynaklı şekilde görece yüksek bir artış yaşadı. 

İşlenmiş gıda fiyat artışı ise alt grup genelinde ılımlı olarak olumlu bir görünüme sahip oldu. Enerji fiyatlarında da bu dönemde ılımlı bir seyir kaydedildi. Temel mal grubu aylık fiyat artışı bir miktar artarken, söz konusu gelişmede giyim ve ayakkabı grubu yanında dayanıklı tüketim mallarının etkisi görüldü. 

Enflasyondaki aylık artışla kiranın etkisi yüksek! 

AYLIK KİRA ENFLAYSONU GÜÇLÜ SEYRİNİ KORUDU 

Merkez Bankası'nın Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, Hizmet grubunda aylık fiyat artışı gücünü korurken, eylülde hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkisi ön planda oldu. 

Ayrıca, bu dönemde sözleşme yenileme oranının yüksek olmasıyla aylık kira enflasyonu güçlü seyrini sürdürdü. 

Hizmetlerde aylık fiyat artışındaki yüksek seyir korunurken, temel mal enflasyonu düşük seyretmeyi sürdürdü. Ana eğilime ilişkin medyan enflasyon ve SATRIM gibi alternatif göstergeler de eylül ayında bir miktar arttı. 

Hizmet fiyatları eylül ayında yüzde 4,90 yükselirken, grup yıllık enflasyonu 4,91 puan gerileyerek yüzde 72,92 şeklinde oldu. 

Rapora göre, yıllık enflasyon ulaştırmada daha belirgin olacak şekilde yüksek bazın da etkisiyle tüm alt gruplarda düşüş gösterdi. 

Enflasyondaki aylık artışla kiranın etkisi yüksek! 

AYLIK ENFLASYONDAKİ ARTIŞTA KİRANIN ETKİSİ YÜKSEK 

Aylık bazdaki yüksek artışta, kira, ulaştırma ve eğitim hizmetlerinin belirgin olduğu belirtildi. 

Kira aylık enflasyonu eylül ayında sözleşme yenileme oranının yüksek seyretmesinin de etkisiyle yüzde 7,62 olarak yüksek seyrini korudu. Yıllık kira enflasyonu ise 3,83 puan düşüşle yüzde 117,43 olarak kaydedildi. 

Ayrıca, yüzde 6,89 olan ulaştırma hizmetleri aylık enflasyonunda büyük ölçüde okul servis ücretlerinin etkisi görüldü. 

Bu dönemde, bir önceki aya kıyasla güçlenen diğer hizmetler alt grubunda (yüzde 5,47) üniversite ücretlerinin sarkan etkisiyle eğitim hizmetleri (yüzde 14,21) öne çıktı.

Konut kredisi ile ev almak isteyenler hesaplamalara başladı! 2,5 milyon TL'lik kredinin aylık taksiti ne kadar?

İYİ Parti'den yabancılara verilen vatandaşlıklar için yeni adım! Bu şekilde iptal edilecek!

Hafta sonu Kapalıçarşı altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım, Ata, gremse altın fiyatları ne kadar?

En düşük emekli maaşı ve engelli aylığı Cumhuriyet altını seviyesine çıkarılsın önerisi! 


Geri Dön