Ekonomi

Enflasyondan mutlu olan 5 sektör! 

Çoğu kişi artan enflasyondan şikayetçi olsa da bu şekilde daha fazla para kazananlar da bulunuyor. Bazı sektörler son dönemlerde karını büyük oranlarda yükseltti. Peki karını yükselten sektörler hangileri? Enflasyon hangi şirketlerin işine yarıyor? İşte enflasyondan mutlu olan 5 sektör!  Çoğu kişi artan enflasyondan şikayetçi olduğunu belirtiyor

Son zamanlarda yükselen enflasyon gündemden düşmüyor. Çoğu kişi artan enflasyondan şikayetçi olduğunu belirtiyor. Buna rağmen tam tersi durumlarda yaşanabiliyor. 

Bazı sektörler son dönemlerde karını büyük oranlarda yükseltti. Yani yüksek enflasyon bazı sektörler ile şirketlerin işine geliyor. 

Peki karını yükselten sektörler hangileri? Enflasyon hangi şirketlerin işine yarıyor? İşte enflasyondan mutlu olan 5 sektör! 

BBC News Küresel Ticaret Muhabiri Dharshini David, artan fiyatlardan mutlu olan sektörleri bir bir anlattı.  

Enerji devleri

Fosil yakıt çıkaran ve onları rafine eden şirketlerin kârlarının rekorlara imza atması son aylarda sık sık basında yer aldı. 

Uluslararası piyasalarda toptan gaz fiyatları rekor kırarken,  petrol fiyatları ise varil başına 100 doları geçti. Bu durumda koronavirüs salgını sonrasında yükselen talep ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de etkili oldu. BP’nin kârı 6,9 milyar sterline, Shell’inki ise 9 milyar sterline yükseldi. 

British Gas’ın sahibi Centrica’nın kârı da önceki senenin aynı döneminin 5 katına ulaştı. 

İngiltere hükümeti tarafından, bu şirketlere  ülkedeki çıkardıkları petrol ve gazdan ettikleri kâr için yüzde 25 vergi uygulanacak. Bu kaynağın hanelere yardım için kullanılması planlanıyor.

 

Maden şirketleri

Çok sayıda ülke Rus gazına alternatif aramaya başlayınca kömür beklenmedik bir şekilde yeniden rağbetle karşılaştı. Bu, en kirletici fosil yakıt olan kömürün çıkarılmasında uzmanlaşan şirketler için büyük bir fırsat oluşturdu. 

Örneğin Glencore şirketi 2022 yılının ilk yarısında 15 milyar sterlin kâr duyurdu. Almanya’daki Uniper şirketi de bu hafta, Rusya’nın gaz akışını kesmesi sebebiyle Heyden 4 Termik Kömür Santrali’nde yeniden üretime başlanacağını açıkladı. 

Gıda toptancıları

Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill ve Louis Dreyfus evlerin mutfaklarında yer alacak markalar değiller, ancak o mutfağa giren çoğu ürün, bu şirketlerin elinden geçiyor. ABCD şeklinde kısaltılan bu gıda devleri, gıda toptancılığının en büyük oyuncuları arasında bulunuyor. 

Özellikle küresel çalkantıların yaşandığı süreçlerde bu aracılar, gıdaları ihtiyaç olan ülkelere göndermekte kilit bir role sahip oluyor. Örneğin bugüne kadar ürünlerini Rusya ve Ukrayna’dan alan ülkelerin farklı kaynaklara erişebilmesinde aracı oluyor. Ancak fiyatlar geçtiğimiz seneye göre yüzde 25 ve üzerine yükselmiş durumda. 

ADM’in son açıkladığı çeyreklik kâr miktarı geçtiğimiz senenin aynı dönemindekinden yüzde 60 fazla. 

Cargill’in cirosu ise yüzde 23 yükselişle tüm zamanların rekoru olan 165 milyar doları buldu. Şirket bunun binde birini insani yardım şeklinde bağışladığını açıkladı. 

Deniz taşımacılığı

Kovid-19 pandemisi ekonomileri ve tedarik zincirlerini sarsarken deniz taşımacılığına talebin yükselmesine neden oldu. Dahası salgın kısıtlamaları  limanlarda büyük tıkanmalara ve gecikmelere sebep oldu. Sokağa çıkma kısıtlamaları döneminde yükselen tüketici ürünleri talebiyle beraber, artan deniz taşımacığılı talebi de hala yüksek seviyede. 

Danışmanlık şirketi Drewry’e göre konteyner taşımacılığı sektörü 2020-22 döneminde yarım trilyon doları aşan bir kar elde etmiş olacak. Bu sektördeki en büyük ikinci şirket olan AP Møller-Maersk bu senek kar öngörüsünü 3. defa artırdı ve imanlardaki sorunların fiyatları artırdığını ifade ederek, bu sene sonuna kadar bir normalleşme beklenmediğinin altını çizdi.

Lüks saat ve şarap üreticileri

Elinde savuracak parası olanlar için yüksek enflasyon, düşük faiz ve düşük ekonomik büyüme beklentisi, parayı geleneksel yatırım araçlarına değil de farklı yerlere harcamak için motivasyon haline geliyor. 

Knight Frank danışmanlık şirketi, geçtiğimiz sene kaliteli şarap ve lüks saatlerin fiyatlarının yüzde 16 arttığını, sanat eserlerinin yüzde 13, viskiler ve sikkelerin de yüzde 19’luk bir yükseliş kaydettiğini belirtti. 

Yatırımcılar bu nesnelerin fiyatlarının enflasyon döneminde arzuladıkları kârı getirecek oranda yükseleceği görüşünü savunuyor. 

Dünyanın en büyük kaliteli şarap tüccarı olan Bordeaux Index, Haziran'da senelik satışlarının yüzde 37 oranında yükseldiğini açıkladı. 

Almanya'dan kış aylarında enerji tasarrufu için 7 önlem! Rusya doğal gazının garantisi yok

Dolarla ilgili flaş gelişme! Az önce rakamlar açıklandı! Yarın dolar ne olacak? Son dakika dolar kuru

Altın fiyatlarında ters dalga! Elinde 1 gram bile altını olan acil bakın! 25 Ağustos 2022 altın fiyatları son dakika