03 / 05 / 2024

Engelli aylığı için önemli adım. Devlet alacağından vazgeçiyor!

Engelli aylığı için önemli adım. Devlet alacağından vazgeçiyor!

Meclis Komisyonu'nda görüşülen torba yasa ile devlet yersiz maaş ödediği kişilere bağladığı maaşlarla ilgili bir takipte bulunmayacak ve iade istemeyecek. Ancak düzenlemenin bir de istisnası var.



Torba kanun tasarısının yasalaşması sonrası yersiz ödeme alanlara yasal takip yapılmayacak. Akşam Gazetesi Yazarı Bülbül'ün kaleme aldığı köşe yazısına göre, bu kişilere herhangi bir takip yapılmayacak ve yapılan ödemelerin iadesi istenmeyecek. Bu düzenlemenin tek istisnası ise devleti kandırarak bu aylıkları almaya hak kazananlar olacak. Düzenlemeden evde bakım, engelli ve 65 yaş aylığı için gerekli hanedeki kişi başına düşen gelirin yanlış hesaplanması nedeniyle aslında kişinin aylık alması mümkün değilken kendisine aylık ödenenler yani hesap hatası sonucu maaş bağlananlar yararlanacak. Engellilik oranı farklılaşması sonucu maaş bağlananlara da herhangi bir takip yapılmayacak. Ancak maaş başlatmak için gerçeğe uygun olmayan sağlık raporları nedeniyle yapılan hatalı ödemeler geri istenecek. Yani kişi devleti kandırmaya çalışmışsa kendisine yapılan yersiz ödemeler geri istenecek ancak bunun dışındaki nedenlerle gerçekleştirilen yersiz ödemelere ilişkin bir takip yapılmayacak ve geri iade alınmayacak.

Engelli aylığı şartları ne? Kimler alabilir?

Kişinin engelli aylığına hak kazanabilmesi için en az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olan herkesi başvurusu kabul ediliyor. Kendisi başvuru yapamayacak durumda olan engelli bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasilerinin başvuru yapması gerekiyor.

Engelli aylığı alabilmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmak gerekiyor. Ayrıca engelli aylığı bağlanabilmesi için muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor. Bu hesaplama; hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılıyor. Buna göre hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması gerekiyor.

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası Ocak zammıyla kaç lira olacak? Maaşlar tek tek hesaplandı! Şimdi bakın!

Evde bakım maaşları yattı mı? Ödemeler ne zaman yatacak? 2022 Evde bakım maaşı sorgulama!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön