Kent Haberleri

Engelli raporu nasıl alınır 2024? Engellilerin araç alımında yeni düzenleme detayları 2024!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu yeni vergi paketinde, engellilere sağlanan ÖTV indiriminin kaldırılacağı iddia edilirken söz konusu düzenleme ile ilgili detaylar da pek çok kişi tarafından araştırılıyor. İşte engellilerin araç alımı ile ilgili yeni düzenlemenin detayları...

Önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine gelecek olan ve pek çok kişinin de gündeminde yer alan yeni vergi reformu paketinde, engelli bireyler için uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kaldırılacağı öne sürülmüştü. Söz konusu bu gelişmenin ardından pek çok kişi de engellilerin araç alımı ile ilgili yeni düzenlemenin detaylarını araştırmaya başladı.

Gündeme bomba gibi düşen iddialara göre engellilere sağlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminde kısıtlama getirilmesi konuşulurken ayrıca yapılacak olan bu yeni düzenlemeyle istisnadan faydalanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu olan vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi de hedefleniyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre engellilere uygulanan pozitif ayrımcılık kapsamında araç alımlarında Katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi muafiyetleri uygulanırken, söz konusu bu durumun bazı engellilerin akrabaları tarafından üzerlerine araç alınması ile suistimal edildiği ve bunun da devlette büyük bir vergi kaybına sebebiyet verdiği kaydedildi.

 

2 İHTİMALLİ ÇALIŞMA GÜNDEMDE


Meclis'e gelecek olan ve pek çok kişinin de gündeminde yer alan söz konusu bu düzenleme için ise iki alternatif üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. 1. alternatifte istisnadan faydalanma süresinin 5 seneden 10 seneye çıkarılması, taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi, her sene yeniden değerleme oranında artış gösteren tutarın yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması ve Cumhurbaşkanı'nın yeniden değerleme oranında artan tutarı, yüzde 50'lik kısmına kadar artırma yetkisinin kaldırılması konuları üzerinde çalışılıyor.

Söz konusu düzenlemenin 2. alternatifinde de Özel Tüketim Vergisi Kanunu'ndaki istisnanın kaldırılması, teşvikin sosyal yardım olarak yapılması, engelli vatandaşların gelir durumları ve alınacak olan taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınarak ilgili bakanlık tarafından nakit desteği olarak verilmesi gündemde.

ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR? 

Yeni düzenlemenin meclise gelmesine sayılı günler kala pek çok kişi de engelli raporunun nasıl alınacağı ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ÖTV engelli araç limiti 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 Türk Lirası şeklinde uygulanırken bu yıl söz konusu bu limit 1 milyon 591 bin 255 Türk Lirası'na çıkartılmıştı. Yani bu kapsamda yer alan vatandaşlar, vergiler dahil söz konusu nihai fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi aşmamak kaydıyla sıfır kilometre araç alabiliyor. 

Engelli raporu alabilmek için devlet tarafından yetki verilmiş olan tam teşekküllü hastanelere başvuru yapmanız gerekiyor. Bu hastanelerin listeleri zaman zaman güncelleniyor. Size en yakın tam teşekküllü hastaneye başvurmanız halinde engelli raporunuzu alabilirsiniz. Tam teşekküllü bu hastanelerde engelli raporu düzenlemek için sağlık kurulu birimleri bulunuyor. Engelli raporu almak isteyen kişi ya da o kişinin velisi buraya başvuru yaparak, engelli raporu alabilir.

Engelli raporu alabilmek için bazı belgeler gerekiyor. Bu belgeler şu şekilde:

-Engelli olan kişinin nüfus cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi ile 5 adet vesikalık fotoğrafı

-Vasi kararının belgesi (Eğer engelli birey 18 yaşından küçükse başvuru işlemlerini ebeveynleri gerçekleştiriyor. Aksi durumda bireyin vasisi olanlar için mahkemenin verdiği vasi belgesi gerekiyor.)

-Engellilere özel başvuru formu

-İmzalı ve  onaylı muayene belgesi (engellilik oranı için)

-Engelli Sağlık Kurulu Raporu'na başvuru yapmak için hastane tarafından verilen dilekçe.

 

Bekçi başvuru 2024! Bekçi alımı başladı mı, bekçi nasıl olunur? İşte bekçi maaşı 2024...

Belediyeler, 2 şehirdeki 30 adet arsa ile 4 adet konutu satıyor! 

Gayrimenkule yasak geldi, Golden Visa'da yeni moda ‘fonlar’ oldu!