30 / 06 / 2024

Gayrimenkule yasak geldi, Golden Visa'da yeni moda ‘fonlar’ oldu!

Gayrimenkule yasak geldi, Golden Visa'da yeni moda ‘fonlar’ oldu!

İkamet amaçlı yatırımlarda Golden Visa başı çekerken, gayrimenkul alarak Golden Visa edinimine Portekiz gibi ülkelerin yasak koyması da talebi çeşitli fonlara yönlendirdi.



 

Dünyada ülkeleri dışında yatırım yapanların oluşturmuş olduğu pazar 400 milyar doları geçerken söz konusu bu pazarın yüzde 87’lik bölümü ikamet amaçlı yatırımlardan kaynaklanıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ikamet amaçlı yatırımlarda Golden Visa başı çekiyor fakat gayrimenkul alarak Golden Visa edinimine Portekiz gibi ülkelerin yasak koyması, talebi de çeşitli fonlara yönlendirdi. Gayrimenkul içermeyen fonlarda talep adeta patladı. Şu anda endüstri, sağlık ve IT sektörlerini hedefleyen özel sermaye fonları, teknoloji, bilim ve yenilenebilir enerji özelindeki girişim sermayesi fonları ve yatırımla yönetilen fonlar ön plana çıkmaya başladı. Türkiye’den pek çok kişi de artık golden visa hakkını fon yatırımıyla almaya başladı. Yaptığı açıklamada bu konuda bilginin, gayrimenkul edinimi ile golden visa almaya kıyasla daha sınırlı olduğuna değinen Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, doğru yatırım fonlarına nasıl başvurulacağını da detaylı bir şekilde açıkladı.

Gayrimenkule yasak geldi, Golden Visa da yeni moda ‘fonlar’ oldu!

Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre öncelikle fonun düzenleyici belgelerini kapsamlı bir biçimde analiz etmek ve hukuk danışmanlarından rehberlik almanın en önemli ilk adım olduğunu, akabinde yatırım stratejisini risk toleransına, getiri beklentisine ve çıkara uygun uyarlanması gerektiğini kaydeden Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, “Likidite konusu ile ilgili olarak endişe duyan bir yatırımcı, kamu piyasalarına yatırım yapan açık uçlu bir fon ile daha fazla ilgileniyor. Güçlü şirketlere yapılan borç yatırımları da daha az riskli olabilir. Risk seviyesi artışlarıyla birlikte getirinin de artması gerekiyor. Bu hesaplanmalı. Keza fonun abonelik ücretleri, yıllık yönetim ücreti ve performans ücretine de dikkat edilmeli. Yüzde 1-2 standart abonelik ücreti, yüzde 1,5-2,5 senelik yönetim ücreti ve yüzde 5 üstü getirilerde yüzde 20 performans ücreti kabul edilebilir. Fonlara yatırımda, fonu yöneten ekip, geçmişteki performansı ve fonun stratejik hedefleri bilinmeli. Ayrıca söz konusu bu fonun yatırım stratejisinin güçlü makroekonomik temellere dayalı olması önemli. Fonun nereden yatırımcı çektiği de mutlaka araştırılmalı. ABD’den kurumsal yatırımcı kısmen iyi bir ipucu olabilir. Uzun vadede, piyasalar dünya ekonomisini oldukça yakından takip ediyor. Gelecek 2, 3, 5 ve 10 senedeki değişiklikleri iyi anlayıp, doğru sektöre ve doğru şirketlere yatırım yapan fonları takip değerli.” dedi.

Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan açıklamasında fon yöneticisini piyasadaki emsalleri ile karşılaştırmanın da iyi bir analiz verebileceğini dile getirerek “Bir fon seçerken ekonomik ve politik ortamı göz önünde bulundurmak da gerekli.” dedi.

Teuta Narazan ayrıca açıklamasında Türkiye’den yurtdışına artan talep nedeniyle dikkatli olunması uyarısı da yaptı.

Gayrimenkule yasak geldi, Golden Visa da yeni moda ‘fonlar’ oldu!

EN ÖNE ÇIKAN ÜLKE PORTEKİZ OLDU

Türklerin yurt dışında gayrimenkul alımları 2024 yılının ilk 3 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 62 artış gösterdi ve 597 milyon dolara ulaştı. Son bir senelik rakam da 2 milyar 315 milyon dolar oldu. Gayrimenkul yatırımı artış gösterirken, Yunanistan'a 2021 yılında 21 milyon dolar, 2022'de 52 milyon dolar olan Türklerin doğrudan yatırımının 2023 yılında 203 milyon dolara yükselerek dörde katlandı. Portekiz'de de 2022 yılında 13 milyon dolar iken 2023 yılında 159 milyon dolara çıktı. 

Türklerin doğrudan yatırımlarında 2022 yılından 2023 yılına İtalya 26 milyon dolardan 112 milyon dolara, İspanya 39 milyon dolardan 89 milyon dolara, İngiltere 211 milyon dolardan 513 milyon dolara çıktı. Açıklamasında Türklerin tercih ettiği 3 ana ülkenin Yunanistan, Portekiz, Karayip pasaportları olduğunu dile getiren Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, “500 bin Euro’luk bir bütçe ayırmak isteyen ailelerin ilk tercihi Portekiz oluyor. Çünkü yaşamadan vatandaşlık veren en kolay ülke burası. Burada fon üzerinden yatırımlar öne çıkıyor. Çocuklarının yaşı uygun olan ve gelecekte yurt dışında okumasını çalışmasını isteyenler burayı tercih ediyor. 250 bin Euro ile döviz bazında yatırım yapmak isteyen ve vize alma derdinden kurtulmak isteyen kişiler Yunanistan’ı tercih ediyor. Hem döviz bazında kira getirisi hem de golden Visa sahibi oluyor. İngiltere de çoğunlukla eğitim ve yaşam için tercih ediliyor” diye konuştu.

 

En iyi yatırım aracı toprak mı! Borsa, altın, dolar ne kadar kazandırdı?

İstanbul'da satılık iş yeri metrekare birim fiyatları yükseldi! Rekor Nişantaşı'da!

27 Haziran 2024 A101 yeni Aktüel Kataloğu! A101'de benzinli motosiklet, yuvarlak fırın, pike ve tencere seti indirimde!


Geri Dön