09 / 05 / 2024

Engellilere verilen bireysel eğitim desteği yüzde 100 arttı! İşte yeni rakamlar

Engellilere verilen bireysel eğitim desteği yüzde 100 arttı! İşte yeni rakamlar

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili, 2023 Yılı Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Tutarlarına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdiği bildirildi.



Yapılan düzenlemeye göre, 2023'te özel eğitim okullarıyla, özel eğitim veren kuruluşlar ve rehabilitasyon merkezlerinde, engelli bireylere verilen destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı, KDV hariç bireysel eğitim için aylık 2 bin 421 lira, grup eğitimi için ise aylık 678 lira olarak belirlendi.

2023 Yılı Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Tutarlarına İlişkin Tebliği uyarınca belirlenen tutarlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak.  Söz konusu tutarları aşan kısımların ise ilgililer tarafından karşılanacağı ifade edildi.

NEREYE BAŞVURULUR NASIL ALINIR?

Özel eğitim hizmetlerinden yararlanmak için ikamet edilen ilçede bulunan MEB’e bağlı Rehberlik Araştırma Merkezine (RAM) başvuruda bulunulması gerekiyor. Daha sonra burada bulunan uzmanlar tarafından bireyin eğitsel tanılamasının yapılıyor. Bireylerin eğitsel değerlendirmesi ve tanılamasıyla ilgili ilk başvuru; okul yönetimi, veli ya da zihinsel engeli olmayan 18 yaşından büyük bireyin kendisi tarafından; resmî kurumlarda bakım ve barınma hizmetinden yararlanan bireyler için kurumun resmî yazı ile görevlendireceği personel tarafından yine aynı merkeze (RAM) yapılıyor. Bireylerin eğitsel değerlendirmesi ve tanılaması ile ilgili iş ve işlemler  RAM’larda  oluşturulan  özel  eğitim  değerlendirme kurulu tarafından gerçekleştiriliyor.

Bakanlık tarafından özel  eğitim  gerektiren  bireylere,  her  tür  ve  kademedeki eğitim ortamlarında devam ettiği eğitim programlarının amaçlarını gerçekleştirmeleri için bireysel ve grup eğitimi imkanları sunuluyor. Özel eğitime ihtiyacı olduğu “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu” tarafından tespit edilen tüm engelli bireylerin yararlandığı özel eğitim hizmetlerine ilişkin ödeme Bütçe Uygulama Talimatı ile belirlenen kısmı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanır. Bu miktar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel eğitim hizmeti veren kuruma ödenir.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön