06 / 05 / 2024

Enis Kurtoğlu: Ekonomideki toparlanma konut kredisine talebi artırıyor!

Enis Kurtoğlu: Ekonomideki toparlanma konut kredisine talebi artırıyor!

Finansbank Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, ekonomideki toparlanma nedeniyle konut kredisi talebinin hız kesmeden artacağını belirterek yılsonunda sektördeki büyümenin yüzde 32'ye ulaşacağını kaydetti



Konut kredisi kullanımındaki yükselişte, özellikle orta gelirli kesimin gerçekleştirdiği yoğun konut alımının etkili olduğunu belirten Finansbank Perakende Ürünlerden Sorumlu Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, Merkez Bankası verilerine göre 24 Eylül itibarıyla konut kredisi stokunun 51.6 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Kurtoğlu, yılı başından bu yana 9.1 milyar liralık, bir başka ifade ile yüzde 21.4'lük bir artış yaşandığını belirterek, kredi stokunda son bir ayda ise yüzde 3.6'lık (1.7 milyar lira) artışın dikkat çekici olduğunu ifade etti.

'Tüketici uzun vadeyi tercih ediyor'
İlk 9 ayda yaşanan 9.1 milyarlık artışın 6 milyar lirasının 61-120 aylık, 2 milyarlık kısmının ise 37-60 aylık vadelerde yaşandığı bilgisini veren Kurtoğlu, '51.6 milyar liraya ulaşan toplam konut kredisi stokuna bakıldığında genelde uzun vadelerde yığılma olduğu göze çarpıyor. Toplam rakamın yüzde 51'ini yani 26.3 milyar liralık kısmı 61-120 vadeli krediler oluşturuyor. Kredi stokunun yüzde 27'si, yani 14.1 milyar liralık kısmı ise 37-60 ay vadeli. Bunu 7.3 milyarlık kredi stoku ile 121-180 ay arası vade izliyor. 1-12 ay vadeli kredi tutarı ise sadece 123 milyon lira kadar' diye konuştu.

'Büyüme yılsonunda yüzde 32'ye ulaşır'
Ekonomideki toparlanma ve rekabet nedeni ile konut kredisi talebinin önümüzdeki dönemde de hız kesmeden artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Pazar, 2010 yılının ilk 9 ayında yüzde 21 büyüdü. Buradan hareketle yılsonuna kadar yüzde 32 büyüyeceğini düşüyoruz. Yılsonunda da konut kredileri piyasasının 56 milyar TL barajını aşacağını beklemekteyiz. Konut kredilerinde 3'üncü çeyrek itibarıyle bakıldığında 2009 yılının aynı dönemine göre sektörde yüzde 50'nin üstünde bir talep artışı olduğunu ifade eden Kurtoğlu, 'Ekonominin olumlu sinyaller vermesiyle tüketici güveninin artması, konut arzındaki fazlalıkla beraber düzenlenen kampanyaların ve konut kredisi faizlerinin tarihin en düşük seviyelerinde olmasının etkisi düşünüldüğünde bu artışın normal bir artış olduğunu söyleyebiliriz' dedi.

Tüm ürünler 'MortgageKolay' çatısında
Finansbank'ın MortgageKolay adı altında hazırladığı çeşitli ürünlerle müşterilerinin farklı ihtiyaçlarına çözümler sunduğunu belirten Kurtoğlu, 'Konut kredilerinde bir ilk olan ve özel bir taksit ödeme planına sahip Taksiti Düşük Mortgage ürünü ile Finansbank müşterileri, 500 TL'den başlayan taksitlerle konut kredisi kullanabilirken peşinatsız mortgage ile peşinat biriktirmek için zaman harcamayan Finansbanklılar, satın alacakları konutun yüzde 95'ine kadar kredi kullanarak hayallerindeki konuta hemen sahip olabiliyor' dedi. Finansbank'ın diğer ürünleri arasında, Evini Değiştiren Mortgage, ÜniversiteKolay gibi ürünlerde bulunuyor. 2009 yılı sonunda, şube başına kullandırılan konut kredisi miktarı açısından Finansbank, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre aktif büyüklüğü en yüksek ilk 10 banka arasında ilk sırada yer alan banka oldu.
Sabah Emlak


Geri Dön