Enka İnşaat, Fortuna 500 Türkiye listesinde 7. sırada!
Türkiyenin büyük şirketlerinin dörtte üçü borsada bulunmuyor. Türkiyenin en büyük 500 şirketinin belirlendiği Fortune 500 Türkiye listesi yayınladı
Fortune Türkiyenin temmuz sayısında yayınlananan listeye göre, Türk sanayinin lokomotifi durumundaki şirketlerin büyük kısmı hâlâ İMKBde yer almıyor.
İlk 10a giren şirketlerden sadece 4 tanesi borsada işlem görüyor. Tüpraş, Petrol Ofisi, Türk Telekom, Turkcell işlem gören büyük firmalardan. Diğer 6 şirket İMKBde yok. Türk sanayinin ilk 500 firması için de benzer durum söz konusu. Bu firmalardan sadece 119 tanesi İMKBde işlem görüyor.
Halka arz seferberliği
SPK ve İMKBnin gerçekleştirdiği halka arz seferberliği nedeniyle bir çok firma İMKBde işlem görmeye başladı. Son dönemde halka açılan firmalara baktığımızda büyük kısmı orta ve küçük ölçekli şirketler. Bu açıdan satışta zorlanmadılar ve piyasa zayıf bir dönemde olmasına rağmen bu halka arzları kaldırmakta sıkıntı yaşanmadı.
Bazı büyük ölçekli halka arzlar da piyasa şartlarından dolayı ertelenmek zorunda kaldı. Ancak söz konusu halka arz seferberliği Türk sanayinin öncüsü diyebileceğimiz firmalara bir türlü ulaşmadı. Şüphesiz bunun farklı sebepleri olabilir. Belki halka arz seferberliği piyasada alıcıların veya dış piyasalarda risk iştahının azaldığı bir döneme denk geldiği için büyük şirketler beklemeyi daha uygun buldu.
Belki de önceki yıllarda olduğu gibi halka açılmak gibi bir düşünceleri bulunmuyor. Esasen böyle bir düşüncelerinin olmaması ihtimali daha yüksek. Geçtiğimiz yıllarda piyasalar bir çok kez ralli yaptı, gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar İMKBye yoğun ilgi gösterdiler. Ama bu dönemlerde bile Türk sanayinin ilk 100 hatta ilk 10a giren şirketleri İMKBye meyil göstermedi.
AÇIKLANACAK VERİLER
4 Temmuz 2011 Pazartesi
ABDde tüm piyasalar kapalı.
TÜİK, Haziran ayı enflasyon verileri.
5 Temmuz 2011 Salı
ABD, Mayıs ayı fabrika siparişleri.
TCMB, Haziran ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu.
6 Temmuz 2011 Çarşamba
ABD, Haziran ayı ADP işsizlik raporu.
ABD, Haziran ayı ISM hizmet sektörü.
Hazine, 0.4 milyar TL iç borç ödemesi.
7 Temmuz 2011 Perşembe
İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı.
ABD, haftalık işsizlik başvuruları.
TCMB, Temmuz ayı 1. beklenti anketi.
8 Temmuz 2011 Cuma
ABD, Haziran ayı işsizlik verileri.
TÜİK, Mayıs ayı sanayi üretimi verisi.
Hazine, Haziran ayı nakit bütçesi.
Halka arzlarda KOBİler öne çıktı
Son yıllarda çok öne çıkarılan halka arz seferberliği her ne kadar KOBİlere yönelik olsa da bu firmaların da içinde yer alması beklenen bir gelişmeydi. Üstelik 2009 yılından bu yana piyasada oldukça iyimser bir dönem de yaşandı. Buna rağmen bu yönde bir hareket görülmedi. Anlaşılan o ki böyle bir düşünceleri henüz oluşmamış veya sermaye ihtiyaçları yok. Ancak büyük şirketlerin İMKBde olması hem şirketler hem de borsa ve yatırımcılar açısından önemli.
Büyük yerli ve yabancı yatırımcıların veya fonların alım satımına uygun, işlem derinliği olan ve temel verileri güven veren şirketlerin halka arzı piyasaya yeni yatırımcı getirecektir. Geçmişte bunun örnekleri çok. Hiç borsa ile tanışmamış kişilerin sadece halka açılan şirkete olan ilgisi nedeniyle hisse aldıkları bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz aylarda halka arz olunan bazı firmalarda da bu görüldü. Türkiyenin bir çok bölgesinden insanlar halka açılacak şirket hissesini almak için aracı kurumları aradı. Halka arz edilecek tutarın 10 hatta 15 katı talepler böyle oluştu. Bu nedenle büyük şirketlerin halka açılması önemli. Görünen o ki, bir halka arz seferberliği de ilk 500 için gerekiyor.
İyimserlik sürüyor ama...
Dış piyasalara bağlı iyimserlik sürmekle birlikte zayıf bir görünüm var. Ağırlıklı olarak cari açık sorunu ve buna bağlı olarak ekonomide soğuma beklentileri gündemde. Yeni beklenti ihtiyacı sürüyor. Henüz dış piyasalar referans alınmaya devam ediliyor. Ancak endeksteki çıkış hareketlerine hacim desteği yetersiz kalıyor. Zayıf hacim devam ederse çıkamayan borsa düşer pratiğini yaşamamız şaşırtıcı olmaz.
BORSA
Çıkış güç kazanamadı
Tepki alımları 62.500 seviyesini geçerek düşüş trendini kırdı. Ancak hacim artışı ve zayıf katılımla gerçekleştiği için 63.500 direncini geçmekte zorlandı. Sonraki dirençler 64.300 ve 65.000 seviyelerinde. İlk destekler ise 62.500 ve 62.000de bulunuyor.
DÖVİZ
Satış baskısı etkili
Döviz kurlarında, direnç seviyelerinde kâr satışları görülüyor. Dolar/TL paritesinde 1.61-1.60 destek olarak görülürken dirençler 1.65 ve 1.68 seviyelerinde. Euro/TL paritesinde ilk direnç 2.36 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde 2.42-2.45 sonraki direnç seviyeleri.
FAİZ
Yükseliş eğilimi sürüyor
Yukarı ataklarda dirençle karşılaşmasına rağmen yükseliş eğilimini sürdürüyor. İlk takip edilecek seviyeler yüzde 9.20-9.27 seviyelerinde. Geri çekilmelerde yüzde 9.10 ve 9.00 seviyeleri izlenebilir.
ALTIN
Kâr satışları gözleniyor
Kâr satışları devam ediyor. Tepki alım denemeleri güç kazanamadı. Destek 1.470 seviyesinde. Yukarı yönlü hareketlenmelerde verilecek ilk dirençler 1.510-1.515 seviyelerinde. Tepki alımlarının güç kazanması için bu seviye geçilmeli.
DIŞ PİYASALAR
Yunanistan rahatlattı
Yunanistan bir süredir piyasalar üzerinde baskı oluşturuyordu. Orta vadeli bütçenin Yunan parlamentosundaki onayı sonrası piyasalara moral oldu. Endeksler yükseldi, euro değer kazandı. Olumlu fiyatlama bir süre daha etkisini sürdürebilir. Ancak orta ve uzun dönemli riskler devam ediyor. Dış piyasalar için dikkat çeken bir diğer ayrıntı gelişmiş ülke piyasalarının Türkiyenin de yer aldığı gelişmekte olan piyasalara göre daha güçlü olduğu.
ABD
Çıkış güç kazanıyor
Tepki alımları 12.200 seviyesinin geçilmesiyle güç kazanarak kısa dönemli düşüş trendini kırdı. Ortalamaların üzerine çıktı. Dirençler 12.600 - 12.800-12.900 seviyelerinde. İlk destekler ise 12.250-12.000 seviyelerinde.
BREZİLYA
ORTALAMALARDA
Tepki alımları ile 50 günlük ortalamaya çıktı. Güçlü direnç seviyesi 100 günlük ortalamanın bulunduğu 64.800 seviyesinde. 63.500 seviyesindeki 50 günlük ortalamanın üzerine çıkabilirse yukarı atağını güçlendirebilir.
JAPONYA
10.000 SEVİYESİ ÖNEMLİ
Tepki alımlarına rağmen yatay hareket devam ediyor. Önemli direnç 10.000 seviyesinde. Yatay hareketin tamamlanması için 10.000 geçilmeli. İlk destekler 9.700 ve 9.500 seviyelerinde bulunuyor.
ALMANYA
DİRENÇ KIRDI
Tepki çıkışı güç kazanarak 7.300 direncini kırdı. Tepki alımlarının devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. Dirençler 7.550-7.600 seviyelerinde. 7.300 seviyesi artık destek olarak görülebilir.
ZEYNEP AKTAŞ/Milliyet