25 / 12 / 2024

Enka, Kosova’da 12 milyar liralık santral projesi peşinde!

Enka, Kosova’da 12 milyar liralık santral projesi peşinde!

Kosova, en önemli projelerinden birine imza atıyor. “Kosova e Re” adlı proje, ülkenin en büyük sanayi yatırımlarından biri olacak. 



Dünya Gazetesi yazarlarından Kerim Ülker bugünkü köşesinde ''Enka, Kosova’da 12 milyar liralık santral projesi peşinde'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı... 

Avrupa’nın en genç ülkelerinden Kosova, en önemli projelerinden birine imza atıyor. Proje enerji ile ilgili. “Kosova e Re” adlı proje, ülkenin en büyük sanayi yatırımlarından biri. Kosova’nın elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacak olan proje, 500 MW’lık bir kurulu güce sahip kömür santrali. Bu projeyi ise ABD’li ContourGlobal adlı şirket hayata geirecek. 1.3 milyar euroluk yani yaklaşık 12 milyar liralık Kosova’nın en büyük enerji projesi için ContourGlobal ve Kosova Hükümeti, ihale açtı. İhale için ön yeterlilik için de 4 şirket ve konsorsiyum başvuruda bulundu. 4 potansiyel şirket ve konsorsiyumun arasında tanıdık firmalar da var.

Dev markalarla yarışacak

Türk şirketi Enka ile birlikte Mitsubishi Hitachi Power Systems ile Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi’ni üstlenen İspanyol Tecnicas Reunidas 3’lü bir konsorsiyum oluşturdu. Asyalı dev China Machinery Engineering Corporation (CMEC), ABD’li General Electric ile Güney Koreli Hyundai ihaleye katılarak, tek başına teklif verecek. 4 teklif verenin oluşturduğu 6 şirketin yöneticisi dün Kosova Devlet Başkanlığı makamında bir araya geldi. Kosova Hükümeti’nden yapılan açıklamada yakın dönemde bu şirketler arasından seçim yapılacak ve ön eleme tamamlanacak.

2023’te santral üretime başlıyor

2019 yılının ilk yarısında temelinin atılması beklenen proje için Kosova Hükümeti, ABD’li ContourGlobal projeyi 4 yılda tamamlayacak ve 2023’te santralden elektrik üretimi başlayacak. Santralin ömrü ise 40 yıl olarak ifade ediliyor. Enka’nın da ihalede teklif verdiği projenin ana yüklenicisi olan ContourGlobal, 18 ülkede ve üç kıtada 100’den fazla santralde yaklaşık 4 bin 35 MW’lık bir operasyona sahip. Enka ihaleyi kazanır ise bir Türk şirketinin Avrupa’da kazandığı en büyük ihale hayata geçmiş olacak. Özellikle enerji yatırımlarında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Eski Sovyet Bloku ülkelerinde kazanılan tecrübe Avrupa’ya da aktarılmış olacak, Türk inşaat şirketlerine önemli bir yol açacak.

Polimeks’ten Rusya’da 5 yıldızlı otel yatırımı

Orta Asya’nın en önemli inşaat şirketlerinden biri Polimeks. Erol Tabanca yönetimindeki şirket 1995 yılında Cem Siyahi ve Abdullah Gözener tarafından kuruldu. Başta Türkmenistan olmak bölge coğrafyasında önemli projeler alan şirket öyle büyüdü ki, ortakları Forbes’un en zenginler listesine dahi girdi. İşte o şirket, inşaattaki birikimini şimdilerde turizme yöneltmiş durumda. İlk tecrübesini Eskişehir’deki oteliyle başlayan Polimeks, 2014’te bu tesisi Rixos ile birlikte açmıştı. Ancak iki taraf anlaşamayınca Rixos, bu otelden çekildi ve oteli Polimeks, kendi markasıyla devam ettirme kararı aldı. Polimeks, bu markanın adına da Tasigo adını verdi. 3 ortağın soyadlarının ilk iki harfiyle oluşturulan Tasigo şimdi ikinci otelini kuruyor. Bu otel de Eskişehir’de olduğu gibi 5 yıldızlı olacak. Ancak bu kez Türkiye’de değil, Rusya’da hayata geçecek. Rusya’nın en büyük 10 kenti arasında yer alan Kazan’daki Shamov Hastanesi’ni alan Polimeks, bu tarihi yapıyı kentin ilk 5 yıldızlı oteline çeviriyor.

Eski iş ortağı Rixos’a rakip mi olacak?

Kazan Palace Hotel by Tasigo adıyla hayata geçecek olan otelin en önemli özelliği ise içinde tarihi dokuya ait bir müzenin de olması. Polimeks’in ikinci, yurtdışında ise ilk oteli olmaya hazırlanan Kazan Palace Hotel by Tasigo, bu yılın sonbaharında ilk müşterileriyle buluşacak. Aynı zamanda Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Kazan’daki bu otelde 800 metrekarelik bir SPA, kapalı yüzme havızları, fitness merkezleri de yer alacak.

Kazan, 1.2 milyon nüfusa sahip. Tataristan’ın nüfusu ise 4 milyona yaklaşıyor. Son dönemde Türk yatırımcılar için ilgi çeken Tataristan’daki Alabuga Özel Bölgesi’nde Coşkunöz’den Kastamonu Entegre’ye 200’den fazla türk şirketi üretim gerçekleştiriyor. Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, mayıs ayında IC Holding ile görüşmesinde bu bölgedeki Türk şirketler hakkında hatırlanacağı üzere şu bilgileri vermişti: Başta enerji, petrokimya, makine imalat, otomobil üretimi, IT, inşaat, tarım, gıda, turizm, sağlık sisteminin modernizasyonu gibi alanlarda yatırım var. Türkiye’den gelen şirketlerin yaptığı yatırım 2 milyar dolar civarında.”
Minnihanov’un bahsettiği Türk yatırımlarına turizm de ekleniyor.

Yatırımın bir başka yönü ise Polimeks, eski iş ortağı Rixos’a o bölgede rakip olacağa benziyor.


Geri Dön