05 / 05 / 2024

ENKA Sırbistan’da otoyol inşa ediyor!

ENKA Sırbistan’da otoyol inşa ediyor!

ENKA, Sırbistan’da bulunan 112 kilometrelik Morova otoyolunun projelendirme ve yapım çalışmalarını üstlendi. Proje ile Avrupa’nın en önemli ulaşım koridorları arasında yer alan 10. ve 11’inci koridorları birleşecek.



ENKA ve 30 yıllık iş ortağı Amerikan menşeli Bechtel firması, Sırbistan’da bulunan 112 kilometrelik Morova otoyolunun projelendirme ve yapımını hayata geçirecek. Morova otoyolu, Avrupa’nın en önemli ulaşım koridorlarından olan 10. ve 11’inci koridorlarını birleştirecek. Pojate ve Preljina şehirlerini bağlayacak otoyol, eski Yugoslavya’nın endüstri merkezi olan bölgesi üzerinden geçiyor. Otoyol, bu bölgeyi iki önemli ulaşım koridoruna bağlayacağı için bölgenin tekrar ekonomik canlılığına kavuşması için kritik öneme sahip. Sırbistan Hükümeti, güzergâh üzerinde çok sayıda endüstriyel bölge kuracak.

Sel felaketleri önlenecek

4 yıl içerisinde tamamlanması planlanan otoyol, ENKA tarafından en yüksek standartlarda projelendirilirdi. Projede kazı, dolgu, köprü, viyadük, kavşak ve gişe sahaları çalışmalarına başlanacağını söyleyen ENKA Altyapı Projelerinden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Özger İnal, ayrıca bölgenin zaman zaman maruz kaldığı sel felaketlerini önlemek amacıyla 50 kilometre uzunluğuna sahip yeni nehir yatağı inşa edileceğini kaydetti.

Balkanlardaki sekizinci büyük proje

Farklı coğrafyalarda çok önemli projelere imza attıklarını söyleyen ENKA İnşaat İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Tara, şunları söyledi: “Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz projeler ile ülkelerin ekonomilerine önemli katkılar sağladık. Sırbistan projemizde de bu misyonumuza devam edeceğiz. Bugüne kadar sadece Balkanlarda, toplam uzunluğu bin kilometreye varan otoyol projesi gerçekleştirdik. Sırbistan projesi bu projelerin sekizincisi. Bu sürdürülebilir başarının arkasında ENKA’nın kuruluşundan beri sahip olduğu yenilikçilik, mühendislikte mükemmeliyetçilik, kalite, iş güvenliği ve sağlığı ile çevre politikalarına bağlılık prensipleri var.”

5G teknolojisi için gerekli altyapı tamamlanmış olacak

Proje ile bölgedeki erişilebilirliğin geliştirilmesi ve dijital bir koridor sağlanması amacıyla otoyol rotası boyunca uzanan kapsamlı bir telekomünikasyon ağının devreye alınması planlanıyor. Bu kapsamında ENKA'nın yapacağı projeden sonra, 5G teknolojisi kullanımı için gerekli altyapı da tamamlanacak. Proje ile 78 köprü, 24 üst geçit ve 12 alt geçit yapılacak. Otoyolun tasarım hızı ise 130 km/saat olacak.


Geri Dön