02 / 05 / 2024

Enka'nın inşa ettiği Morina-Durres otoyolu açıldı

Enka'nın inşa ettiği Morina-Durres otoyolu açıldı

Türk müteahhitlik firması Enka'nın Amerikalı Bechtel ile ortaklaşa inşa ettiği Morina-Durres otoyolunun 60 kilometrelik bölümü dün hizmete girdi



Arnavutluk'un Durres Limanı'nı Kosova'ya bağlayacak olan otoyol, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa tarafından açıldı. Erdoğan'ın, Arnavutluk'ta yapılacak genel seçimlere üç gün kala yapılan açılışa katılması, "Berişa'ya destek" olarak yorumlandı. Erdoğan, açılışta Berişa ile Arnavutluk'un yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu söyledi.
Açılış için gittiği Arnavutluk'ta önce Tiran Rahibe Terasa Havalimanı'na inen Erdoğan daha sonra helikopterle otoyolun Kalimaş bölümüne hareket etti. Ev sahibi Başbakan Berişa ile birlikte tören alanına giden Erdoğan'ı yolun yapımında çalışan Türk işçileri karşıladı. Otoyolda yürüyerek tören alanına gelen Berişa ve Erdoğan'ı ellerinde Türk, Arnavutluk ve Amerikan bayrakları sallayarak karşılayan Arnavutlar, "Hoş geldiniz" diye bağırdı.

`Gaz konuştuk'
Arnavut milli kıyafetleri giyen öğrenciler tarafından karşılanan her iki başbakan kendilerine çiçek sunan çocukları kucaklayarak öptü. Kürsüye birlikte çıkan Erdoğan ve Berişa, tören için toplanan yaklaşık 10 bin kişiyi el sallayarak selamladı.
Enka-Bechtel tarafından yapılan otoyolun sadece Arnavutluk ile Kosova'yı değil, gönülleri de birbirine bağladığını söyleyen Erdoğan şunları söyledi:
"Böylece halklar yakınlaştı. Arnavutluk ile Kosova birbirine bağlandı. Hepimizin bildiği gibi Balkan kelimesi sarp ve ormanlık sıra dağ anlamına geliyor. Ülkeler ve halklar arasında çetin dağlar tarih boyunca aşılarak ortak idealler başarıldı. Din, dil, ırk, mezhep farklılıkları tarih boyunca hoşgörü içinde aşıldı."
Arnavutluk'ta güvenli bir yatırım ortamı oluştuğunu anlatan Erdoğan şöyle devam etti:
"Türk girişimciler, Arnavutluk'ta özellikle inşaat, bankacılık, telekomünikasyon, akaryakıt dağıtımı, sağlık, demir çelik ve madencilik sektörlerine yatırım yapıyor, enerji sektörüne ilgi gösteriyorlar. Değerli dostum Berişa ile buraya doğalgaz getirilmesi ve boru hattının geçirilmesi konusunda da görüştük. Arnavutluk doğalgaz transit geçişi için önemli bir ülke olacak."
Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ise Morina-Durres otoyolunun Kosova ile Arnavutluk arasındaki ulaşım sorununu çözdüğünü söyledi. Berişa konuşmasında sık sık, Enka Onursal Başkanı Şarık Tara ve Enka Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara'ya teşekkür etti.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesini Berişa ve Erdoğan'ın yanı sıra, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile Enka Onursal Başkanı Şarık Tara birlikte kesti. Erdoğan ve Berişa, aynı otomobil ile tören alanından ayrıldı.

 7 saatlik yol 3 saate indi
-  Morina-Durres arasındaki 450 kilometrelik otoyolun 60 kilometrelik bölümü iki buçuk yılda tamamlandı.
-  Otoyolun yapımında 11 ülkeden 3 bin 500 mühendis ve işçi çalıştı.
-  Otoyol, Kosova ile Arnavutluk arasında 7 saatlik ulaşımı 3 saate indirecek.
-  500 milyon dolar harcandı.
Lütfü KARAKAŞ - Fırat KESKİNKILIÇ / Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Enka tüneli açtı, Arnavutluk 'tarihi yapıt' sevinci yaşadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'u Dures Limanı'na bağlayacak Reşen-Kalimaş Otoyolu'nun açılışını yaptı ve "Bu yol sadece ülkeleri, şehirleri değil, gönüllerimizi de birbirine bağlayacak ve halkları yaklaştıracak. Bu otoyol, Kosova'nın kalkınmasına da ivme kazandıracak" dedi.

Projenin bir ABD firmasıyla, Türk firması ENKA tarafından inşa edilmesinin de heyecanını bir kat daha arttırdığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Balkan kelimesi sarp ve ormanlık sıradağ anlamına gelir. Ülkelerimiz ve halklarımız arasında çetin, sarp, aşılmaz sıradağlar olsa da, tarih boyunca bu dağları aşmayı, birbirimizle tanışmayı, kaynaşmayı ve kardeşlik hukuku içinde ortak idealler geliştirmeyi başarmışız. Yüksek dağlarla birlikte etnik, dini, mezhepsel farklılıklarımızı da aştık ve birbirimize tarih boyunca hep hoşgörüyle muamele ettik. Ülkemde Balkan kökenli tüm vatandaşlarımızı, bizi zenginleştiren asli unsurlar olarak gördük ve görüyoruz. Arnavutluk'un Kosova'nın sevinci bizim sevincimizdir."

Doğalgazı da getireceğiz

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticaret hacminin ve Türk girişimcilerin Arnavutluk'taki yatırımlarının da her geçen gün arttığına dikkati çekti ve "Arnavutluk'a daha fazla yatırım için teşvik ediyoruz" dedi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Değerli dostum Berişa ile Arnavutluk'ta güvenli bir limanın oluştuğuna inanıyoruz. Türk girişimciler, Arnavutluk'ta inşaat, bankacılık, telekomünkasyon, akaryakıt dağıtımı, sağlık, demir çelik ve madencilik sektörlerine yatırım yapıyor, enerji sektörüne ilgi gösteriyorlar. İnşallah doğal gazda da transit taşıyıcı bir ülke olarak Arnavutluk'u buluşturacağız."

Berişa: Tarihi yapıt

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış için Arnavutluk'a gelmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi ve "Açılışını yaptığımız otoyol, tarihimizde inşa edilen en büyük yapıttır" diye konuştu. Türk hükümetiyle Türk halkına teşekkür eden Berişa, tarihi bir gün yaşadıklarını, bu yol sayesinde Kosova'daki Arnavutlara daha yakın olabileceklerini söyledi. "Türk-Amerikan konsorsiyumu, Arnavut halkının rüyasını gerçekleştirdi. Bu otoyol, Arnavut ulusunun koridorudur ve NATO üyeliğinden sonra en önemli olaydır" diyen Berişa, bu koridorun Arnavut ulusuna hayat vereceğini kaydetti. Otoyol, Kosova ile Arnavutluk arasında 7 saat süren ulaşımı 3 saate indirecek.

Tara: Çok otoyol yaptık, en zoru bu oldu

ENKA İnşaat Şeref Başkanı Şarık Tara, "Bu yol, sadece Kosova'ya değil bütün Balkanlara faydalı olacak. Biz çok otoyol yaptık ancak en zoru bu yoldu. Burada 29 tane viyadük var. Ama hepsi zamanında bitti" dedi. Tara şöyle konuştu: "1971'den beri yurt dışında çalışıyoruz. Türkiye dışına aşağı yukarı 250 bin işçi gönderdik. 450 kilometrelik otoyolun 60 kilometrelik bölümünü biz yaptık. 500 milyon dolarlık projede Erik Dağı'na açılan 5 bin 476 metre uzunluğundaki iki tünelde 11 ülkeden 3 bin 500 işçi ve mühendis çalıştı".
Hürriyet


Geri Dön