28 / 12 / 2024

ENKA'nın kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,18!

ENKA'nın kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,18!

1957 yılında kurulan ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş.'nin kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,18 olarak güncellendi. 



Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş., Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) kurumsal yönetim derecelendirme raporu hakkında açıklama yaptı.

Enka İnşaat'ın KAP açıklaması: 
Şirketimizin  Kurumsal Yönetim Derecelendirme notu 9,18 olarak güncellenmiştir.

ENKA nın kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,18!


ENKA'nın tarihçesi
ENKA, 1957 yılında, her ikisi de İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan ve inşaat mühendisi olarak çalışan merhum Şarık Tara ve eniştesi merhum Sadi Gülçelik tarafından bir ortaklık şirketi olarak kurulmuştur.

Hizmet vermeye başladığı ilk yıllarda ENKA, kurucularının yoğun çalışması ve fedakarlıkları sayesinde güçlenmiştir. Yeni kurulan bu küçük şirket İstanbul’da İstinye Karayolu Köprüsü ve Rıhtımı ile Babaeski-Kuleli Yolu gibi birçok büyük inşaat projesinde aktif bir rol üstlenmiş, üst düzey yetkililerin dikkatini çekmeye başlamış, diğer birçok firma gibi standart inşaat projeleri yapmak yerine özel tekniklerin kullanılmasını gerektiren veya nispeten daha zor olan, karmaşık tasarım ve mühendislik çalışmalarının yapıldığı ve risklerin bulunduğu projelere odaklanma felsefesiyle yetkililerin takdir ve teşvikini kazanmıştır.

Hizmet hayatının başından itibaren yönetim ve personel, mühendisler ve işçiler hep birlikte omuz omuza çalışmış, bu da ENKA’nın samimi ve işbirlikçi yönetim şeklinin temelini atmıştır.

İlk yıllardaki en önemli projeleri arasında; İstanbul’da Unkapanı Üst Geçidi, General Electric Motors Fabrikası ve Haydarpaşa Tahıl Ambarı; Mudanya’da Siemens Kablo Fabrikası; İzmit’te Goodyear lastik fabrikası; Gebze’de Chrysler Kamyon Montaj Fabrikası; Giresun’da Aksu Kâğıt Fabrikası projeleri yer almaktadır.

1970 yılının başlarında ENKA, on tanesi yurt dışında olmak ve tamamı eş zamanlı yürütülmek üzere 35 adet inşaat projesi gerçekleştirmiştir.

İlk olarak Türkiye’de daha sonra da uluslararası yabancı şirketlerle yapılan sözleşmeler birer iş ortaklığına dönüşmüştür.

1970-1980

Yabancı şirketlerle gerçekleştirilen bu stratejik ve ortak iş girişimlerinin bir sonucu olarak ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. ve Alman ortağı ile birlikte Ortaköy Viyadükleri ve Boğaz Köprüsünün bağlantı yollarını inşa etmek üzere 1970 yılında ilk defa bir uluslararası ihaleyi kazanmıştır.

ENKA, ayrıca aynı yıl içerisinde Libya’nın Bingazi şehrinde bir de çimento fabrikasının inşasına başlamıştır. Daha sonra ise 660 m uzunluğa sahip İzmit açık tüneli, 580 m uzunluğa sahip Dilderesi ve 440 m uzunluğa sahip Hereke ikiz tüp tünelleri gibi Anadolu karayolu üzerinde çeşitli otoyol tünellerinin inşaatlarını gerçekleştirilmiştir.

ENKA, yine 1970’li yıllarda içerisinde Tunçbilek Termik Elektrik Santrali ve Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy linyit ateşlemeli santrallerin yer aldığı ilk elektrik santrali projeleri ile çığır açmıştır.

Türkiye’deki diğer büyük projeleri arasında; o zamanlarda Türkiye’deki en büyük endüstriyel tesis olan İskenderun Demir Çelik Fabrikasında kok fırınları, ham madde tedarik sistemleri, hadde makinesi fabrikaları ve maden eritme ocakları gibi belirli bir alanda uzmanlaşmış inşaat işleri yer almaktadır.

Ardından gelen yıllar içerisinde Türkiye, Suudi Arabistan, Libya, Ürdün ve Irak ülkelerinde bulunan Almanya, Polonya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Ürdün ve Japonya gibi ülkelerin büyük firmaları ile işbirliği halinde farklı inşaat projeleri üstlenilmiştir.

ENKA Grup, bu süre içerisinde faaliyetlerinin üç temel alan üzerinde yoğunlaştırma kararı almıştır: inşaat, üretim ve ticaret. Bu doğrultuda 1972 yılında ENKA İhracat-İthalat Şirketi kurulmuştur. ENKA iş hacmindeki bu hızlı büyümeye karşılık olarak uzmanlaşmış departmanlarını kendi uzmanlık alanlarında büyük yatırımlara sahip özel ve kendi ayakları üstünde durabilir şirketlere dönüştürmüştür.

Bu şirketler arasında; çelik yapıların/bileşenlerin üretimi ve inşasını sürdürmek amacıyla kurulan Çimtaş; hafriyat ve zemin mühendisliği için kurulan Titaş; kazık çakma işleri için kurulan Kasktaş yer almaktadır.

1981-1990

ENKA 1980’li yılların başlarında; Tasluca ve Kerbela Çimento Fabrikaları’nın inşası ile Irak’ta; Riyad Su İletim Sistemi, Al Khafji Tuz Giderme Tesisi ve Medine Konut Projesi işleri ile de Suudi Arabistan’da faaliyetlerini yaygınlaştırmıştır. Türkiye’de Gerede-Ankara oto yolu ve  Ankara  çevre yolu, Irak’ta Bekhme Barajı ve Libya’da Ras Lanuf ve Brega Yeni Kent projeleri ENKA’nın ilk büyük ölçekli projeleri arasında yer almıştır. Bu süreçte diğer büyük bir proje ise Türkiye’de 1.200 MW kapasiteye sahip Hamitabat Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Tesisi olmuştur.

1980 yılının sonuna değin, ENKA İhracat-İthalat Şirketi Türkiye’deki en büyük ihracatçı ticari kuruluş olurken, ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. ise dünyanın en büyük 64. Uluslararası Yüklenicisi olmuştur.

Bu arada da ENKA Spor, Eğitim ve Kültür Vakfı kurulmuş ve Sadi Gülçelik Spor Merkezi 1983 yılında törenle hizmete açılmıştır.

O yıllarda şirket rafineri, petrokimya ve boru hattı projelerinde de boy göstermeye başlamıştır. 1984 yılında ENKA Japon ortağı ile işbirliği halinde Irak-Türkiye ham petrol boru hattının genişletilmesi projesin, boru hattının kapasitesini arttırarak gerçekleştirmiş ve ilgili bütün enstrümantasyonla beraber pompa istasyonlarını teslim etmiştir. ENKA 1986 yılında 118 km uzunluğa sahip bir bölümü kıyıdan uzakta Marmara Denizi’nde bulunan Türkiye Bulgaristan sınırından Ankara’ya kadar 842 km uzunluğa sahip bir doğal gaz boru hattının inşası için bir Fransız şirketi ile bir ortaklık kurmuştur.

1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının kurulmasını takiben ENKA hisseleri 2002 yılındaki birleşmeden sonra ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. olarak değişen ENKA Holding Yatırım A.Ş. adı altında kısmen borsada işlem görmeye başlamıştır.

1989 ise yüksek kalitede ve zamanında teslim rekoru olan 180 gün gibi inanılmaz bir inşaat süresinde tamamlanan Libya’da Sirte Bay Oteli ve Konferans Merkezinin inşa yılı olmuştur.

ENKA, 1988 yılında Türk-S.S.C.B. Doğal Gaz Anlaşması çerçevesinde Rusya’da ilk inşaat projelerini üstlenmiştir. Bu projeler arasında; her ikisi de Rusya’da bulunan 1903 yılında ünlü Rus Mimar Kalugin tarafından inşa edilmiş olan bir tarihsel mimari harika olan Petrovsky Alışveriş Merkezinin restorasyon ve yenileme işleri ve İkinci Dünya Savaşı gazileri için 1.000 yataklı hastanenin anahtar teslimi olarak inşaat projesi yer almıştır.

Bu projeleri, eski Rusya Parlamentosu’na ait olan Beyaz Saray Binası’nın yenileme ve restorasyon işlerini kapsayan faaliyetler takip etmiştir. Bu bina, yeni Hükümet Binası olarak kullanılacağından, üç ay gibi kısa bir süre zarfında yeniden yapılandırılmış ve yenilenmiştir. Ayrıca Moskova şehrinin en eski simgelerinden birisi olan State Duma Binası, eski kullanımıyla Gosplan Karargâhı da üç ay gibi kısa bir süre zarfında restore edilmiş ve yenilenmiştir.

Ayrıca ENKA’nın Rusya’daki şöhreti ENKA’nın birinci sınıf kaliteye sahip kusursuz rekorları ve benzersiz iş yapma hızından etkilenen Masterfoods ve Danone gibi yabancı yatırımcılarla sözleşmeler yapılmasını sağlamıştır.

1990 yılına kadar ENKA, küresel arenada faaliyet gösteren, zirvedeki genel müteahhitlik firmaları arasında yerini almıştır.

1991-1995

ENKA’nın sunduğu kapsamlı hizmet yelpazesinde; tasarım ve satınalmadan; inşaat, üretim, kurulum, operasyon, bakım ve yönetime kadar faaliyetler yer almaktadır.

ENKA, 1991 yılında Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ve Ukrayna ülkelerindeki “Konut İnşaat Programında” yerini almıştır. Buradaki hedefi Batı Almanya ile birleşmesinin ardından eski Doğu Almanya Devletinden memleketlerine dönen eski Sovyet Ordusu Askerleri için konut sağlamak olmuştur.

ENKA 1991 ve 1995 yılları arasında Alman Hükümeti adına Kreditanstalt für Wiederaufbau (Kfw) tarafından finanse edilen uluslararası ihale programı kapsamında bulunan yedi tane projeyi başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Buradaki temel proje ise yukarıda bahsedilen askeri konut programının öncü yerleşimi olan Beyaz Rusya’daki Borisow Askeri Konut Projesi olmuştur. Bu ihaledeki temel mecburiyet tamamlanması için gereken kısa zaman dilimi olmuştur dolayısıyla da anahtar teslimi inşaat işleri sadece 173 günde tamamlanmıştır. Bu proje kapsamında ENKA tarafından inşa edilen daire ünitelerinin toplam sayısı komple ilgili teknik ve sosyal alt yapılar da dâhil olmak üzere 5.970 olarak gerçekleşmiştir.

ENKA ve müşterek girişim ortağı Bechtel 1993 yılında batı Kazakistan bölgesindeki Tengiz Petrol Sahasının geliştirilmesi amacını taşıyan bir grup proje için bir dizi sözleşme imzalamışlardır. ENKA & Bechtel şirketlerinin ilk sözleşmeleri Tengiz Petrol Sahasının alt yapısının iyileştirilmesine ilişkin projeler için Tengizchevroil (TCO) tarafından ihale edilmiştir.

Bu projeler Hazar Denizinin doğu sahillerinde Tengiz ve Korolev Petrol Sahalarının genişletilmesi, kapasitelerinin arttırılması ve geliştirilmesi için büyük projelerin önünü açmıştır. ENKA ve müşterek girişim ortağı Tengizchevroil için bütünleşik mühendislik, inşaat, proje yönetimi ve satınalma uzmanlığı sağlamıştır. Bu büyük projelerin yürütülmesi sürecinde canlı tesis koşulları altında 20 milyonu aşan adam-saat kayıp iş günlü kaza olmadan tamamlanmıştır (LTA).

1990’lı yıllarda Rusya Federasyonu’nda hastane binalarını, konut komplekslerini, alış veriş merkezlerini, ofis binalarını, endüstriyel tesisleri ve önemli sayıda diğer farklı projeleri kapsayan çok çeşitli mühendislik ve inşaat sözleşmeleri gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca ENKA’nın Rusya’da uzun dönemli yatırımlar yapma niyetini tasvip ettiği süreçte 1990’lı yıllar arasında yaşanmıştır. İki tane anonim şirket olan Mosenka ve Moskva Krasnye Holmy Moskova şehrinde ofis binaları geliştirmek ve işletmek amacıyla yerel kuruluşlarla ortaklık içine girmişlerdir.

MOSENKA, Moskova şehrinin ihtişamına katkı sağlayacak ve aynı zamanda da ofis alanları bakımından artan talebe yanıt verecek tarihi binalar geliştirmek amacıyla 1991 yılında kurulmuştur. Diğeri Moskova Krasnye Holmy ise daha sonra 1995 yılında Riverside Kuleleri İş ve Kültür Merkezi Projesinin yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.

Bu binaların tamamlanmalarının ardından üç adet birinci sınıf ofis binasından oluşan, toplamda 60.000 m² kiralanabilir yüz ölçümüne sahip olan Paveletskaya Plaza İş Merkezi projesinin geliştirilmesi gelmiştir.  Göz alıcı mimarisiyle Paveletskaya Plaza yaygın şekilde Rusya başkentinin bir simgesi olarak değerlendirilmiştir.

ENKA, 1995 yılından itibaren Moskova şehrinde gayrimenkul portföyünü genişletmeye başlamıştır.

Sretenka Caddesindeki ofis binaları, Tsvetnoy Palazzo, Chapligina Evi, Riverside Kuleleri ve Naberezhnaya Kulesi tamamıyla ENKA tarafından geliştirilmişlerdir.

ENKA, Rusya Federasyonunda alışveriş merkezleri ve süpermarketler zinciri inşa etmek ve işletmek amacıyla 1997 yılında RamENKA’nın kurulmasıyla Rusya’daki faaliyet alanlarını daha da ileriye taşımıştır.

Aynı yılın Kasım ayında Moskova şehrinin Kuntsevo bölgesinde ENKA tarafından inşa edilen ilk Ramstore hipermarketini ve alış veriş merkezini hizmete sokmuştur.

Şirketimiz Rusya’daki 1998 yılı ekonomik krizine rağmen büyümesine devam etmiş ve ikinci hipermarketi ve alışveriş merkezi olan Marino Rosha’yı açmıştır.

ENKA, Rusya Federasyonu’ndaki yatırımlarına devam etmiştir ve günümüzde 10 adet alışveriş merkezi sahibidir.

ENKA’nın sahip olduğu ve işlettiği alışveriş merkezlerinin toplam alanı 850.000 m2 iken bu alanlardaki toplam kiralanabilir alan 390.000 m2’dir.

ENKA, günümüzde Moskova şehrinde uluslararası standartlara ve otomatik mühendislik ve güvenlik kontrolü sistemlerine uygun olarak donatılmış etkin düzene ve iç tesislere sahip Akıllı Bina teknolojileri özelliklerine sahip birçok prestij sahibi projenin hem geliştiricisi hem de sahibi konumundadır.

ENKA’nın gayrimenkul yatırım projeleri önde gelen çok sayıda uluslararası ve Rus Şirketleri için ilgi uyandıran bir seçenek olmuştur.

1996-2013

ENKA 1997 yılında Türkiye’de bağımsız bir enerji üreticisi olmak yolunda önemli bir adım atmıştır. İnşaat-mülkiyet-işletme (BOO) ihalesinin ardından 1.540 MW MW nominal kapasiteye sahip Gebze Elektrik Santralinin, 770 MW nominal kapasiteye sahip Adapazarı Elektrik Santralinin ve 1.520 MW nominal kapasiteye sahip  İzmir  Elektrik Santralinin inşaat, mülkiyet ve işletme hakkını elde etmiştir.

Santrallerin çalışmaya başlamasından itibaren ENKA Türk özel sektöründe en büyük elektrik üreticisi olmuştur ve elektrik üretim şirketlerinin tek sahibi olmuştur.

ENKA güncel olarak yılda 32.000 GWh elektrik üretmektedir ki bu miktar Türkiye’nin toplam yıllık üretim oranının ortalama %13’ünü oluşturmaktadır.

Afşin Elbistan–B Termik Elektrik Santrali, İstanbul’daki ABD Konsolosluk Binası, Hırvatistan’daki Bregana-Zagreb-Dubrovnik Karayolu, Romanya’daki Transylvanian Karayolu, Hazar Denizi Offshore İnşaat İşleri, Hollanda’daki Rijnmond Enerji Merkezi, Cezayir’de bir baraj inşası ve Moskova’daki Swissôtel Krasnye Holmy ve çeşitli Yeni ABD Elçilik Binaları 2000’li yılların başlarında ENKA tarafından üstlenilen temel projelerden bazılarını oluşturmaktadır.

Aynı on yılın başlarında, ENKA tarafından gerçekleştirilen diğer önemli proje sözleşmeleri arasında; St. Petersburg şehrindeki Philip Morris Sigara Fabrikası, Rusya’daki Sakhalin I ve II petrol ve doğal gaz işleme üniteleri, Moskova şehrindeki Sheremetyevo Havaalanı Terminal 3 Projesi ve Cezayir’deki su arıtma tesisleri yer almaktadır.

2006 yılından itibaren ENKA’nın layık görüldüğü müstesna sözleşmeler arasında; Tacikistan’ın Düşenbe şehrindeki 5 yıldızlı Hyatt Regency Otel ve İş Merkezi; Ukrayna’daki 52.667 seyirci kapasitesine sahip Shakhtar Donetsk Futbol Stadyum projesi; Arnavutluk’taki Rreshen-Kalimash Karayolu; Moskova Metropolis İş Merkezi, Moscow City Imperia Kulesi ve Eurasia Kulesi; Saray Bosna, Cibuti ve Burundi’deki ABD Konsolosluk Binaları; Rusya, Yajva’daki 411 MWe Elektrik Santrali; Kosova’daki Morine-Merdare Karayolu; Moskova’daki Lapino Perinatal Hastanesi; Ekvator Ginesi, Dominik Cumhuriyeti, Afganistan’daki ABD Elçilik Binaları yer almaktadır.

ENKA, 2011 yılında Lukoil adına West Qurna-2, EPC Elektrik Enerjisi Üretim Santralinin inşası için bir sözleşmeye hak kazanmıştır. Bu proje ENKA’nın bütün Mühendislik, Satınalma ve İnşaat yüklenicisi olarak rol aldığı, tarihindeki ilk enerji santrali projesi olma özelliği taşımaktadır.


2012-2013 döneminde ENKA, Rusya Federasyonu Khabarovsk Rafinerisi’nin mekanik ve elektrik tesisat işlerine, Majnoon Petrol Sahası MEI Erken Üretim Tesisleri ve hâlihazırda kurulu olan üç basit çevrim elektrik santralinin kombine çevrim santrallerine dönüştürülmesine (Erbil, Süleymaniye ve Duhok / Irak) ve Rusya Federasyonu Berezovskaya Kömür Santrali inşasının mekanik montaj işlerine ilişkin ihaleleri kazanmıştır.

ENKA; Ufa Doğum Tıbbi Merkezi, Sergiev Posad Çok Fonksiyonlu Alışveriş Merkezi ve Rusya Federasyonu ABD Büyükelçiliği Moskova Ek Binası ile Gabon’da bulunan Anıt Mezar, Cami, Kütüphane ve Müze inşaatı mühendislik işleri ihalelerini kazanmıştır.

2014 yılının başında ENKA, Şah Deniz Tam Saha Gelişim Projesi kapsamındaki Güney Kafkasya Boru Hattının (SCPX) genişletilmesi çerçevesinde iki Kompresör İstasyonun ve bir Basınç İndirgeme ve Ölçümleme İstasyonun inşa işlerine başlamıştır.

Aynı yıl içerisinde ENKA, Bazyan Kombine Çevrim Elektrik Santralinin ilk aşaması olan Basit Çevrim Elektrik Santrali kesiti inşa çalışmaları; Kosova Priştine-Hani i Elezit Otoyolu (Güzergah 6) yapım çalışmaları; Irak’ın Bağdat şehrine elektrik temin etmek ve enerji beslemesinin güvenliğini sağlamak amacıyla 1.500 MW kapasiteli gazlı kombine çevrim elektrik santrali inşası; Hollanda, Moritanya, Türkmenistan ABD Elçilik binaları ile Cibuti Merkez Binası ve CJTF (Müşterek Görev Kuvveti) Müşterek Harekat Merkezi inşaat ve danışmanlık hizmetlerine ilişkin ihaleleri kazanmıştır.

ENKA, 2015 yılında Irak’taki ilk eş zamanlı kombine çevrim elektrik santrali olma özelliği taşıyan Erbil Kombine Çevrim Elektrik Santrali Projesi’nin işlerini tamamlamıştır.

ENKA, son olarak Irak’taki başarılı proje uygulamalarının ardından 2015 yılının Temmuz ayında günde 100.000 varil üretim kapasitesine sahip West Qurna-1 petrol sahasındaki işleme tesislerinin Mühendislik, Satınalma, İnşaat ve Devreye Alma sözleşmesine hak kazanmıştır.

2015 yılının sonunda ise, Moskova’daki (Rusya Federasyonu) Kashirskaya Alışveriş Merkezi için anahtar teslim ihaleyi almıştır.

Aynı derecede öneme sahip olan bir diğer husus ise, ENKA’nın yüzde yüz iştirakli ortaklığı olan Çimtaş’ın, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü fabrikasyon ve zemin montaj çalışmalarını ek süre almaksızın 2015 yılı içerisinde tamamlamış olmasıdır.

ENKA’nın hızla büyüyen grup şirketlerinden biri olan Çimtaş Boru, Birleşik Devletler ve Avustralya’da büyük ölçekli LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ve rafineri projeleri için rekor derecede kısıtlı süre içerisinde tam entegre yüksek kaliteli boru imalat işlerini başarıyla tamamlamıştır. Bu imalat işlerinin tamamı, Çimtaş’a ait olan dünyanın en büyük kapasiteli boru fabrikasında ve yakın zamanda hizmete giren teçhizat ve boru imalat tesislerinde yapılmıştır.

2016 yılının başında ENKA, Kashagan Petrol Sahasının Geliştirilmesi Açık Deniz İnşaat İşleri (Kazakistan) ve yeni ABD Elçilik (Sri Lanka, Dahran ve Haydarabad) projeleri üstlenmiştir.

ENKA’nın uluslararası inşaat projeleri 2017 yılında da geleceğe yönelik büyümenin motoru olmaya devam etmektedir.

ENKA; Gelencik Çok Amaçlı Sağlık Merkezi ve TAIF İş Merkezi (Rusya Federasyonu), dört yeni ABD Elçilik (Paraguay, Meksika, Kenya ve Yunanistan) projeleri, Tengiz Petrol Sahası Geliştirme projeleri (Kazakistan), Samawa ve Dhiqar içerisinde her biri 750 MW olan Kombine Çevrim Elektrik Santralleri (Irak) ve son olarak ENKA ve Norveçli Clean Energy Group tarafından geliştirilip inşa edilecek ve işletilecek olan Namakhvani Cascade HES Projesi (Gürcistan) ile ilgili ihaleleri kazanmıştır.

ENKA’nın ilk 60 yılı, büyüme ve başarılarla dolu muazzam bir hikayedir. Halihazırda üçüncü kuşak tarafından yönetilen bir aile şirketi olan ENKA, en zor projelerin altına imza atarak ve kendini sürekli iyileştirerek sonuç odaklı bir kuruluş olarak itibar kazanmıştır. ENKA, 2016 yılında, kurum içindeki mevcut mühendislik becerilerini daha fazla kullanmak ve inşaat/yapı, makine, proses, boru hattı, kontrol/enstrümantasyon ve elektrik mühendisliği alanlarında gelişim sağlayarak elektrik santral tasarımı alanındaki uzmanlığına katkıda bulunmak amacıyla Türk inşaat sektörünün ilk araştırma ve geliştirme merkezini kurmuştur. Şirket, sonraki yıl içerisinde, çok büyük ölçekli ve/veya küresel çalışmalar yapan şirketlerin yazılım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ENKA Systems isimli yeni bir alt kuruluş kurmuştur. Son olarak ENKA, oldukça verimli ve gelişmiş teknolojik yatırımlar aracılığıyla Türkiye’deki elektrik santrallerinin kapasitesini 3.830 MW’den 4.100 MW’ye çıkarmış, bu sayede ülkenin giderek artan elektrik talebini sürdürülebilir bir şekilde karşılamaya yardımcı olmuştur.

Kayıtlar, bu zamana kadar ENKA’nın Türkiye’de 7 milyar ABD Doları sözleşme değerine denk gelen 124 adet proje tamamlamış olduğunu ve yabancı ülkelerde ise 40 milyar ABD Doları sözleşme değerine denk gelen 396 adet daha proje sözleşmesinin ENKA tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu göstermektedir.

Böylesine büyük ölçekli projeleri teslim ederken aynı zamanda en yüksek kalite standartlarına da ulaşmak ENKA başarısı için her zaman kritik öneme sahip olmuştur.

ENKA, 40.000’in üzerinde inşaat personelinden oluşan bir insan kaynağı, 3.000 parçadan fazla inşaat teçhizatından ve makine parkından oluşan bir havuz erişimi ile en yüksek kaliteye sahip hizmetleri derhal sunmak için dünya üzerindeki herhangi bir yerde çok hızlı bir mobilizasyon kapasitesine sahiptir.

Merkezi Türkiye, İstanbul’da bulunan ENKA, Türkiye’nin en yüksek değere ve güvenilirliğe sahip markalarından birisi olarak kalıcı bir miras olmaya devam etmektedir.

 

İşte 2017 gelir vergisi rekortmeni 9 inşaatçı!

Türkiye'nin gelir vergisi rekortmeni Şarık Tara oldu!

 


Geri Dön