16 / 05 / 2024

Enuygun.com ile konut kredisinde yüzde 12 tasarruf!

Enuygun.com ile konut kredisinde yüzde 12 tasarruf!

50 bin TL ve 96 ay vadeli bir konut kredisinde 6 bin TL'ye kadar tasarruf edilebilir



Tarafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun.com tarafından oluşturulan Enuygun Kredi Endeksi'ne göre 50 bin TL ve 96 ay vadeli bir kredi için bankaların sunduğu konut kredilerinde ortalama yıllık maliyet oranı Mart ayında yüzde 13,38 olarak gerçekleşti. Bu verilere göre sektörde konut kredisi masrafları, yıllık faiz maliyeti ortalamasını Mart ayında yüzde 1,16 artırmış bulunuyor. Ayrıca Mart ayında bu tutar ve vadede en yüksek MDFO yüzde 14,54 olurken, en düşük MDFO yüzde 12,12 olarak gerçekleşti.

Tarafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun.com, kullanıcılarının konut kredisinde incelediği ortalama vade ve tutar kombinasyonunu baz alarak ve bankalar için Masraf Dahil Faiz Oranı (MDFO) hesaplayarak hazırladığı "Enuygun Kredi Endeksi" ile sektörü takip ediyor. Bu endeks ile tüketiciler de söz konusu tutar ve vadede konut kredilerinin toplam maliyetinin sektör ortalamasını ve zaman içindeki değişimini gözlemleyebilecek. Konut kredilerinde faizler düşerken, kredi masraflarının toplam maliyete etkisi artıyor. "Enuygun Kredi Endeksi", tüketicilerin krediler arasında doğru karşılaştırma yaparak 50 bin TL ve 96 ay vadeli bir konut kredisinde 6 bin TL'ye kadar tasarruf etmelerinin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Ocak-Mart 2010 döneminde Enuygun.com üzerinde incelenen konut kredilerinde ortalama tutar 50.000 TL, vade ise 96 ay oldu. Bu tutar ve vade kombinasyonu baz alınarak sektörde toplam 15 bankanın konut kredileri fiyatlamalarını dikkate alan Enuygun Kredi Endeksi'ne göre Ocak ayında bankaların sunduğu konut kredilerinde ortalama yıllık maliyet oranı yüzde 13,73 iken, Şubat ayında bu oran yüzde 13,47, Mart ayında ise yüzde 13,38 oldu. Bu verilere göre sektörde konut kredisi masrafları, yıllık faiz maliyeti ortalamasını Ocak ayında yüzde 1,13, Şubat'ta %1,15, Martta ise %1,16 artırdı. Ayrıca sektörde Mart ayında 50.000 TL ve 96 ay vadede en yüksek MDFO %14,54 olurken, en düşük MDFO %12,12 olarak gerçekleşti. 

İnternet üzerinden banka kredilerinin karşılaştırılmasına olanak tanıyan Enuygun.com Genel Müdürü Çağlar Erol, "Masraf Dahil Faiz Oranı tüketicilerin kredi için ödedikleri faiz ve masrafları ödedikleri tarihe göre değerlendirerek, yani paranın zaman değerini de hesaba katarak finansal açıdan doğru karar vermelerini sağlar. Ancak bu masraflara kişiye göre değişen sigortalar da eklenirse karşılaştırılabilir olma özelliğini yitirir. Enuygun.com olarak karşılaştırma hizmeti verirken de, Enuygun Kredi Endeksi'ni hazırlarken de öncelikli yaklaşımımız bankaların fiyatlamalarını kişilerden bağımsız bir platforma taşımak," dedi. 

2010 başından bu yana hacimde yaklaşık %6 büyüyen pazarda konut kredilerinin 45 milyar lirayı geçtiğini, 2009 son çeyreğine göre bir miktar yavaşlasa da talebin hâlâ devam ettiğini belirten Çağlar Erol, bankacılar açısından da içinde bulunduğumuz dönemde takibe düşme oranının ihtiyaç kredilerine göre daha az olduğu için kredi büyümesinde önemli yer teşkil ettiğini belirtti. Erol, "Faizlerin bir süre daha önemli miktarlarda değişmeyeceği öngörülüyor. Bankalar konutta rekabeti şimdilik faiz oranı üzerinden yürütüyor. Faiz oranı gibi masraflar da bankalar arasında oldukça farklı seyrediyor. Faiz elbette her zaman maliyeti belirlerken daha önemli ama özellikle kredi başlangıcında ödendiği için gerçekte daha maliyetli hale gelen masrafların da faiz ile birlikte incelenmesi gerekiyor," dedi.

Çağlar Erol, Mart ayında 50 bin TL ve 96 ay vade için yaptıkları analizlerde, masraf ve faizi birlikte değerlendirerek seçimini fiyat avantajlı krediden yana kullanacak tüketicinin bu vade boyunca 6 bin TL'ye varan tasarruf etmesinin mümkün olduğunu belirtti.


Geri Dön