09 / 07 / 2024

Enver Yücel Berlin'de lise açacak!

Enver Yücel Berlin'de lise açacak!

Almanyanın başkenti Berlinde Alman ve Türk eğitim camiasıyla bir araya gelen Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Berlinde açacağı okulla ilgili temaslarda bulundu ve okul açacağı  binaları incelemeledi...  



 Enver Yücel, fen-matematik ağırlıklı bir liseyi Berline kazandırmak istediklerini söyledi
 
Almanyanın başkenti Berlinde Alman ve Türk eğitim camiasıyla bir araya gelen Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Berlinde açacağı okulla ilgili temaslarda bulundu. Berlin Eyalet Parlamentosunda Türk eğitimci ve velilere yönelik bir konuşma yapan Yücel, Berlin Eyalet Eğitim Bakanı Prof. Dr. E. Jurgen Zöllner ile bir araya gelerek Berlinde açacağı okul binalarında incelemelerde bulundu ve okulun en kısa sürede açılması için çalışmaların hızlandırıldığı bilgisini verdi.  Yüz binden fazla Türk vatandaşının yaşadığı Berlinde eğitim yatırımlarına ağırlık veren Enver Yücel, Almanyanın gururla adından söz edeceği ve fen-matematik ağırlıklı bir liseyi Berline kazandırmak için heyecanla çalıştıklarını belirtirken Berlin Eyaleti Eğitim Bakanı Prof. Zöllner, Eğitimdeki bilgi birikiminizi Berline getiriyor olmanızdan büyük mutluluk duyuyorum. En kısa sürede okulun hizmete açılması ve Berline farklı bir anlayış getirmesi için çalışmalara hız vereceğiz dedi.

Berlin Eyalet Parlamentosunda Türk eğitimcileri ve velileriyle bir araya gelen Enver Yücel, Almanyanın kalkınmasında eğitimin çok önemli yer tuttuğunu ve eğitiminin kalkınmanın temel yapı taşı olduğunu belirtti. Yücel Eğitim dinamik bir olgudur. Bu nedenle de zaman içinde değişim göstermesi gerekir. Sanayi devrimi dönemindeki eğitimin bugünün ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalacağı aşikr. Liseler eleyici bir özelliğe sahip. Bazı gençlerin üniversiteye girebilmesi neredeyse mümkün değil. Bu durum özellikle göçmen ailelerinin çocukları üzerinde olumsuz bir sonuç yaratıyor dedi.

Batıya Doğru Akan Nehir

Yeni atanan Alman İçişleri Bakanının Almanya İslmın bir parçası olamaz sözünü de değerlendiren Enver Yücel, kültürlere bu tarz bir yaklaşımın ve değerlendirmenin günümüzde doğru olmayacağını ve Alman İçişleri Bakanına katılmadığını belirterek, Bahçeşehir Üniversitesi 3 yıldır medeniyetlerin birbirine olan etkilerini inceleyen bir belgesel üzerinde üç yıldır çalışma yürütüyor. Çok yakında tüm dünyada yayınlanacak olan Batıya Doğru Akan Nehir belgeselini kendisine göndereceğim dedi.

Türkiyenin Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı İskender Okyay, Almanyada üniversiteye giden Türk öğrencilerin sayısının az olduğunun düşünüldüğünü ancak bunun çok doğru olmadığını söyledi.

80 milyon nüfusu olan Almanyada 2 milyonun biraz üzerinde üniversite öğrencisi olduğunu, Almanyada yaşayan 2-2.5 milyon Türk nüfusu içinde 25 bin Türk öğrencinin üniversiteye gittiğini bildiren Okyay, üniversiteye giden Türklerin yüzde 95inin ailesinin Almanyada yaşadığını ve bundan dolayı üniversiteye giden Türklerin oranını Alman toplumunun oranı ile kıyaslamak gerektiğini ifade etti.

Türklerin, üniversiteye giden öğrenci sayısı açısından sanıldığı gibi başarısız olmadığını, Türk öğrencilerin bu elitist sistemi aşarak Alman toplumunun ortalamasından daha yüksek seviyede üniversiteye gittiğini belirten Okyay, bu konuda kompleksinin olmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiyede Alman okulları var

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de kendilerinin sadece Türkiyede değil, başta ABD, dünyanın çeşitli bölgelerinde kuruluşları bulunan bir kurum olduklarını, son yıllarda Almanya ve Berlinde yaşayan Türk kökenliler ile ilgilenmeye başladıklarını ifade etti. Türkiyede Alman okullarının bulunduğunu, bu okulların çok değerli ve Türkiyenin göz bebeği okullar olduğunu belirten Yücel, Bugüne baktığımızda Almanyanin eğitimi dün çok doğruydu. Bugünde , bu çağda, acaba halen doğru mu Bunun bana göre sorgulanması lazım. Sanayi devrimi öncesinde Almanyayı Almanya yapan bu eğitim sistemiydi ama bugün ve yarın bu doğru mu, benim orada biraz şüphelerim var dedi.

Yücel, özellikle de göçmen çocukların belki de lisanlarının yeterli olmaması nedeniyle meslek okullarına gidebilirsin şeklinde sanki bir yönlendirme olduğunu ifade ederek, Genel Almanya nüfusu içinde üniversiteli olma oranını az görüyorum. Göçmenler olarak düşünmüyorum. Almanların bu anlamda yaptığı acaba doğru mu Siz 6. sınıftaki çocuğa, siz üniversite okuyamazsınız meslek okuluna gidin diye söyleme hakkınız bu yüzyılda olmamalıdır. 2004 yılındaki en beğenilen en seçilen 10 meslekten 4ü bugün yok. 2030da iş hayatına başlayacak kişi bugün ilkokul birinci sınıfa gidiyor şeklinde konuştu. Yücel, bu mantıkla eğitim yapılamayacağını, eğitimin modern, rahat ve huzurlu bir yaşam için bir araç olduğunu kaydetti. Yücel, Gördüm ki biz bu işi yapabiliriz ve burada bir okul açmaya karar verdim. En geç iki yıl içinde Berlinde, ortaokul ve liseyi barındıran matematik ve fen alanında bir Alman lisesi açmak ve yarışmak istiyoruz. Almanyanın en iyi okulunu yapmaya kararlıyız. Bir Türk müteşebbisi olarak bununla gurur duyacağınıza inancım sonsuz. Bu anlamda güzel işler yapacağız dedi.

Belgeseli Bakana göndereceğim

Alman İçişleri Bakanının Almanya İslmın bir parçası olamaz sözünü değerlendiren Enver Yücel, kültürlere bu tarz bir yaklaşımın ve değerlendirmenin günümüzde doğru olmayacağını belirterek Bahçeşehir Üniversitesi medeniyetlerin birbirine olan etkilerini inceleyen bir belgesel üzerinde 3 yıldır çalışıyor. Çok yakında tüm dünyada yayınlanacak olan Batıya Doğru Akan Nehir belgeselini kendisine göndereceğim dedi. Türkiyenin Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı İskender Okyay ise Türklerin, üniversiteye giden öğrenci sayısı açısından sanıldığı gibi başarısız olmadığını, Türk öğrencilerin Alman toplumunun ortalamasından daha yüksek seviyede üniversiteye gittiğini kaydetti.

Mesleğinize kim karar veriyor

Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler için hazılanan iki aşamalı sınav sisteminden ilki olan YGS, 27 Martta gerçekleşti. Bu sınavda başarı gösteren öğrenciler ikinci sınava hazırlanıyor. LYSye hazırlanmanın yanısıra öğrenciler için önemli olan bir diğer konu ise hangi bölümü tercih edecekleri Birçok öğrenci hangi bölümde okuyacağına emin olmadan sınava giriyor ve başarı sağlamak için ter döküyor.

Öğrencinin hayatını etkileyecek olan meslek seçimine yardımcı olmak için Uğur Dershaneleri  Adana  Şubesinin düzenlediği Doğru Meslek Seçimi seminerine katılan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu şunları söyledi: Hukuk öğrenimi görmek isteyen öğrencilerin sahip olmak zorunda olduğu bazı özellikler var. Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş hayatında karşılaşabilecekleri zorlukları aşabilmeleri için hukukçu nosyonuna sahip olmaları gerekiyor. Yani hukuk fakültesi mezunları hukuki sorunlara etkili çözümler üretebilme, bilgi ve becerisine sahip olmalıdır. Hukuk bölümünün parlak bir meslek olmaya devam edecektir diye konuştu.

Yenilikler takip edilmeli

Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Barış Selçuk ise Mühendislik bilimlerinde her zaman yeniliklerin takip edilmesinin dışında öğrencilerin bu bölüme ilgi duyması gerekiyor. Meslek seçiminde en doğru tercih sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz böleme yönelmektir. Çünkü tercih ettiğiniz meslekte başarılı olabilmeniz için mesleğinizi severek yapmanız gerekmektedir şeklinde konuştu. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kemal Suher, Meslek seçiminde kişi kendi ilgi ve yeteneklerine en uygun olanı tercih etmeli. Aile veya çevre baskısı altında yapılan bir seçimin doğru olmadığını söylemek gerek. Meslek seçimi tesadüfi bir yolla yapılamayacak kadar ciddi bir konu. Sadece alanında fark yaratabilecek, yenilikler üretebilecek ve yaratıcı düşünceye sahip kişiler iş dünyasında başarılı olabilir dedi.

İncehıdır köyündeki okula 20 bilgisayar

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Kulübü (BUSOLUK) öğrencileri yeni bir projeye imza attı. Üniversite içerisine kurdukları ve gelirini gönüllüler tarafından üretilen ev yapımı yiyeceklerden elde ettikleri BiSoluk Kafenin tüm kazancını Diyarbakırdaki bir ilköğretim okuluna bağışlayan öğrenciler, Ergani İlçesi İncehıdır Köyü İlköğretim Okuluna 20 bilgisayarlı bilgi ve teknoloji sınıfı kazandırdılar. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin yeni hedefi ise okula bir kütüphane açacak geliri elde etmek. Açılışa katılan Ergani Kaymakamı Ramazan Yıldırım ise Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine hitaben anı defterinde kaleme aldığı yazıda, İncehıdır İlköğretim Okulu öğrencileri ve bizler bu güzel çalışmanız ve önemli katkılarınızdan dolayı sonsuz teşekkürlerimiz sunuyoruz. Sizleri unutmayacağız dedi.

Bahçeşehir yeni nesil hukukçular yetiştirecek

Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde dersler veren ve Amerika siyasi tarihine damgasını vurmuş Watergate Skandalının savcılığını yürüten Prof. Dr. Philip B. Heymann, Harvard ile Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesinin ortak yürüteceği araştırma projesi için İstanbula geldi. Ayrıca Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile işbirliğine giden Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi yürütecekleri projeyle Türk Ceza Kanununa ilişkin çalışmalar yürütecek. Harvard Üniversitesinden Prof. Todd Foglesong ve Prof. Christopher Stone ile bir araya gelen Bahçeşehir Üniversitesi Global Hukuk Programları Direktörü Prof. Dr. Feridun Yenisey iki üniversite ortaklığında Bilimsel Araştırma ve Hazırlık Toplantıları yapıldığını söyledi.

Yerel bütçede en büyük pay eğitimin

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Pendik Kurtköyde yaptırılan Özel Alaattin Zenginer Coşkun İlköğretim Okulunun açılışına katıldı. Öğrencilerin hazırladığı etkinliklerin sahnelendiği açılışta konuşan Çubukçu, ülkenin her bölgesinde, beldesinde ve her köyündeki çocuklara ulaşmayı sadece bir görev değil, aynı zamanda insani bir sorumluluk olarak gördüklerini belirterek şunları söyldi: Bu eğitim seferberliğinin sonuçlarını, okul öncesi eğitimden başlayarak yüksek öğretime kadar her alanda alıyoruz. Tüm çocuklarımızın mutlu olacakları, potansiyellerini geliştirecekleri, modern eğitim ortamlarında hizmet almaları en büyük arzumuz.

Yerel bütçeden en büyük payı eğitime ayırarak bu hususta toplumun tüm kesimlerini bir eğitim seferberliğine dahil ederek, aydınlık bir geleceğin taşlarını döşedik. Bu yola yeni taşlar koymaya çocuklarımızın önlerindeki engelleri kaldırmaya inançla, umutla, sevgiyle ve sorumlulukla devam ediyoruz. En temel önceliklerimizden biri eğitime erişim, diğeri ise eğitimde kalitenin arttırılmasıdır. İstanbulda toplam derslik sayısını 55 bin 689a ulaştırdık. Ancak hl çocuklarımızın en fazla 30 kişilik sınıflarda eğitim alabilmesi için toplam derslik ihtiyacı sayımız 29 bin 777dir. Dolayısıyla hep birlikte daha çok çalışarak, daha büyük adım atarak bu eğitim seferberliği hızımızı kesmeden, heyecanımızı yitirmeden sürdürmeliyiz.
Vatan/Sinem Vatanartıran


Geri Dön